Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Kυριάκος Μητσοτάκης κυβερνά ήδη 22 ημέρες κι εάν δοθεί βάση στα όσα γράφουν και μεταδίδουν – πανομοιότυπα – τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνησή του έχει ήδη πετύχει… κοσμογονία σε όρους αποτελεσματικότητας και «επιστροφής στην κανονικότητα».










Ο Kυριάκος Μητσοτάκης κυβερνά ήδη 22 ημέρες κι εάν δοθεί βάση στα όσα γράφουν και μεταδίδουν – πανομοιότυπα – τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνησή του έχει ήδη πετύχει… κοσμογονία σε όρους αποτελεσματικότητας και «επιστροφής στην κανονικότητα». 

Στην πραγματικότητα όμως, και με μια μόνον ψύχραιμη ματιά στα πρώτα νομοθετήματα και τις υπουργικές αποφάσεις-εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης, το μοναδικό επίτευγμα που έχουν να επιδείξουν οι τρεις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ένα μπαράζ από επικοινωνιακές φούσκες και η επιστροφή στο κομματικό κράτο​ς.

Η δημιουργία του γαλάζιου κομματικού κράτους, άλλωστε, ήταν και το μοναδικό πεδίο για το οποίο όντως είχε γίνει βαθιά και μακρά προετοιμασία στην ΝΔ πριν από τις εκλογές. 

Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που εισήχθη σήμερα στην Βουλή είναι το προϊόν και το αποτέλεσμα αυτής της προετοιμασίας – ένα προϊόν που, ουσιαστικά, οδηγεί στην εγκαθίδρυση ενός άκρως συγκεντρωτικού και πρωθυπουργικού κράτους.

«Το κράτος είμαι εγώ. Το κράτος είναι ο πρωθυπουργός», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο πηγών του ΣΥΡΙΖΑ μετά την τεταμένη συζήτηση επί του νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής, μαζί με την επισήμανση ότι πλέον δημιουργείται ένα κομματικό κράτος με αντιδημοκρατικό στίγμα.
Ιδιαίτερα έμφαση δίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και στην, επί την ουσίας, κατάργηση κομβικών εποπτικών αρχών και την αντικατάστασή τους από ιδιώτες ελεγκτές μέσα από την υπό σύσταση νέα Αρχή Διαφάνειας.
«Για πρώτη φορά, θα είναι δυνατό μετακλητοί προϊστάμενοι να είναι ιδιώτες, δηλαδή, σε ελεγκτικό μηχανισμό του δημοσίου, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μπορεί ιδιώτες-λογιστές, ιδιωτικές ελεγκτικές κ.λπ.- να γίνουν προϊστάμενοι ελεγκτικών υπηρεσιών», τονίζουν οι ίδιοι πηγές χαρακτηρίζοντας παράλληλα «βαθιά αντιδημοκρατικές» και τις διατάξεις για τον πολιτικό και υπηρεσιακό Γραμματέα, ενώ επισημαίνουν πως «η κατάργηση της διαδικασίας του ΑΣΕΠ για τα επιτελικά στελέχη είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικό ζήτημα και θα έχει και έννομες συνέπειες».
Σε αντίθεση, ωστόσο, με τις απολύτως προμελετημένες και στοχευμένες κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την εγκαθίδρυση του νέου, γαλάζιου κομματικού κράτους όλες οι υπόλοιπες ηχηρές, και δήθεν αποτελεσματικές, πρωτοβουλίες της στο πρώτο 20ήμερο της θητείας της δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.
Η πολυδιαφημισμένη φορολογική ελάφρυνση της μεσαίας τάξης την οποία είχε κάνει προεκλογική σημαία η ΝΔ, έχει μέχρι στιγμής – και για μακρύ χρονικό ορίζοντα ακόμη όπως δείχνουν όλα τα μηνύματα – περιοριστεί στην νομοθέτηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ που είχε ήδη δρομολογήσει (και διασφαλίσει παίρνοντας την σύμφωνη γνώμη και των δανειστών) η κυβέρνηση Τσίπρα. Η μόνη προσθήκη που φέρει την καθαρόαιμη υπογραφή της ΝΔ είναι η χορήγηση γενναίας μείωσης-έκπτωσης στους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το που ακριβώς απευθύνεται και ποιους εννοεί ως μεσαία τάξη η κυβέρνηση.
Έτερο πυροτέχνημα αποδείχθηκαν και οι διακηρύξεις για fast track έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό. Οι μπουλντόζες που θα «έμπαιναν την πρώτη εβδομάδα» μετά τις εκλογές παίρνουν μετάθεση τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου – στην καλύτερη περίπτωση στις αρχές του 2020 λένε οι τελευταίες, και απολύτως έγκυρες πληροφορίες – και η μοναδική ουσιαστική παρέμβαση της νέας κυβέρνησης στην υπόθεση ήταν η τοποθέτηση του πρώην συμβούλου του επενδυτή, της Lamda Development, στην θέση του υφυπουργού που θα …χειριστεί το project του Ελληνικού.
Στα όρια της μακέτας, εάν όχι της γραφικότητας, περιορίζεται και το έτερο πολυδιαφημισμένο project, εκείνο της ενοποποίησης Μουσείου και Πολυτεχνείου, καθότι κατόπιν εορτής και εκλογών οι εμπνευστές του – και ο ίδιος ο πρωθυπουργός – ανακάλυψαν την διαθήκη Τοσίτσα που έχει ως απαράβατο όρο την παραμονή και λειτουργία της αρχιτεκτονικής Σχολής στο ιστορικό κτίριο του ΕΜΠ.
Κατόπιν τούτου, πέραν του «επιτελικού κράτους», το μόνο «έργο-εξπρές» που έχει να παρουσιάσει η κυβέρνηση είναι  η σημερινή… εγκύκλιος Κικίλια για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου
Μεσούντος του θέρους, ο υπουργός Υγείας καλεί με εγκύκλιό του περιφέρειες και δημόσιους φορείς να εφαρμόσουν τον αντικαπνιστικό νόμο – τον ίδιο ακριβώς που ίσχυε και επί της προηγούμενης κυβέρνησης – σε όλους τους κλειστούς χώρους των δημοσίων κτιρίων. 
Στους ίδιους ακριβώς χώρους, δηλαδή, που εφαρμοζόταν ο αντικαπνιστικός νόμος και… πέρσι, και πρόπερσι.
Προφανώς, πρόκειται για ιστορικού χαρακτήρα εγκύκλιο – όσο ιστορική είναι και η επικοινωνιακή φούσκα προστασίας που έχει χτιστεί γύρω από το πιο κενό κυβερνητικό πρόγραμμα των τελευταίων δεκαετιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου