Ο κ.Τσίπρας χαρακτηρίζει «καταστροφική» την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και δηλώνει διατεθειμένος να διαπραγματευτεί με την τρόικα ώστε να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Το CNBC, σημειώνει ότι η αντίθεσή του στα μέτρα λιτότητας
«Διαφωνώ πλήρως με αυτό που λέμε καρδιά του μνημονίου.
Περισσότερη λιτότητα θα μας κάνει τριτοκοσμική χώρα μέσα στην ΕΕ»
δήλωσε και σημείωσε ότι
«το μέλλον της Ευρώπης και όλου του κόσμου δεν είναι η βάρβαρη λιτότητα».
Το CNBC επισημαίνει ότι η απόψεις Τσίπρα είναι ιδιαιτέρως σημαντικές καθώς κάνει αναφορά και στην τελευταία δημοσκόπηση που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ
να είναι πρώτη δύναμη σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών.
Επίσης, γίνεται αναφορά και στην επιστολή που έστειλε ο επικεφαλής στις Βρυξέλλες,
καλώντας σε επανεξέταση των όρων του μνημονίου.
Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο,
η επιχειρηματολογία Τσίπρα έγκειται στο γεγονός ότι η ισχυρή ψήφος κατά των μέτρων λιτότητας στις εκλογές απογυμνώνουν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας από την «πολιτική νομιμοποίηση».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει επιπλέον ότι οι τιμωρητικές περικοπές έχουν αποτύχει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας,
καταστρέφουν την οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση
και απειλούν να δημιουργήσουν μια ελληνική «ανθρωπιστική κρίση».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα και στο Associated Press.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ
θα καταστρέψει και τη χώρα και την Ευρώπη,
αλλά επιμένει ότι τα μέτρα λιτότητας πρέπει να σταματήσουν.
Τονίζει ότι η επιμονή σε περαιτέρω πολιτικές λιτότητας
θα οδηγήσει στη διάλυση του ευρώ,
ενώ υπογράμμισε πως αν σταματήσει η οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη
θα τεθεί σε κίνδυνο η κοινωνική συνοχή ολόκληρης της ηπείρου.
"Ευρώ ή καταστροφή";
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ προσοχή μας έχει στραφεί (και εντέχνως) στο τι θα κάνει ο Κουβέλης και αν θα γίνει ο αριστερός Καρατζαφέρης και δεν κοιτάμε ότι, εντωμεταξύ, ο Τσίπρας στις συνεντεύξεις του στα διεθνή ΜΜΕ μιλάει ως Κουβέλης: δεν καταγγέλλει τα μνημόνια και τη δανειακή αλλά προτείνει επαναδιαπραγμάτευση και δηλώνει ότι έξοδος από το ευρώ και την ευρωζώνη σημαίνει καταστροφή. Η θέση αυτή είναι εξωφρενική γιατί δίνει εκ προοιμίου πλεονέκτημα στον έτερο παίκτη. Δηλαδή... ευρώ αλλιώς καταστροφή; Αυτό είναι το δίλλημα;
Συμφωνεί απόλυτα λοιπόν με αυτούς που μας κατέστρεψαν και επιδιώκουν τη διαιώνιση της παντοδυναμίας τους; Αυτά λένε κι εκείνοι :
Γ. Ψαριανός ΔΗΜΑΡ στο «Έθνος», 27-11-2011 :
"έφεραν τη χώρα στο γκρεμό. Ήταν Επιβεβλημένο και Αναγκαστικό. Δεν μπορούσε, εδώ που είμαστε, που ΜΑΣ έφεραν και που κι εμείς δεν είμαστε άμοιροι ευθύνης, να γίνει αλλιώς, σ' αυτή τη φάση. Η άλλη εκδοχή είναι η επιλογή της Απόλυτης Χρεοκοπίας και της καταστροφικής επιστροφής στη δραχμή, που διάφοροι αριστεροδεξιοί και πολλά λαμόγια και ξεφτίλες πατριδοκάπηλοι και άλλοι κερδοσκόποι προβάλλουν ως ''σωτήρια λύση''.»
πιάστηκαν με σκονάκια :
Γ. Παπανδρέου στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, 10-3-2012 :
«…να εκφράσουμε επίσης τη βαθιά μας απογοήτευση, για την άτυπη συμμαχία δυνάμεων της υπόλοιπης παραδοσιακής Αριστεράς, με διάφορους αριστεροδεξιούς πατριδοκάπηλους, που παίζουν εσκεμμένα ή μη το παιχνίδι της συμμορίας της δραχμής. Όλων εκείνων - εκδοτών, επιχειρηματιών - που έχουν βγάλει τα χρήματά τους έξω και θέλουν να αγοράσουν την Ελλάδα για ένα κομμάτι ψωμί, με την επιστροφή στη δραχμή.»
Κ. Σημίτης, ομιλία στο ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, 23-1-2011 :
«…Και ποιος προσπαθεί σήμερα στην Ελλάδα να ξαναφέρει τη δραχμή; Οι λαϊκιστές. Αυτοί που έχασαν λεφτά. Υπάρχει μια παράταξη επιχειρηματιών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή πτωχεύουν και που όλοι αυτοί θέλουν τη δραχμή. Διότι με τη δραχμή θα αποπληρώσουν αμέσως τα χρέη τους διότι έχουν τα ευρώ τους στο εξωτερικό… …Μια προπαγάνδα (!!!!!), που γίνεται από κάποιους, οι οποίοι βρίσκονται στο περιθώριο της οικονομίας, γιατί ήταν οι χειρότεροι επιχειρηματίες. Αυτοί που δούλευαν με απάτες. Αυτοί που ζουν στη διαφθορά (!!!!!) .»
Δ. Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΕΒ), 21-3-2012 :
Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές ο πρόεδρος του ΣΕΒ προσπάθησε να νουθετήσει τη ψήφο του λαού, προς όφελος της τάξης του πάντα, λέγοντας πως : «Σε αυτή την κάλπη θα αντιπαραταχθούν ουσιαστικά δύο παρατάξεις: απο τη μία εκείνοι που αγωνίζονται να διατηρήσουν ένα χρεοκοπημένο μοντέλο υπερασπιζόμενοι τα δικά τους παρασιτικά συμφέροντα σε βάρος του λαού και από την άλλη όσοι θέλουν ειλικρινά την επίμοχθη αλλαγή μέσα από μεταρρυθμίσεις, την εθνική πρόοδο μέσα στην ευρωπαϊκή κοίτη. Οι κερδοσκόποι του λαϊκού θυμικού, οι σπεκουλαδόροι του χάους και της αναρχίας, η οπισθοδρομική κομπανία της εθνικής υποτίμησης και της δραχμής θα δώσουν τον υπέρ πάντων αγώνα στη μάχη αυτή», ενώ όπως ήταν φυσικό τάχθηκε, επίσης, υπερ της συγκρότησης κυβέρνησης τεχνοκρατών.
στην απόδοση τιμών η…
Άννα Διαμαντοπούλου Bilderberg, 7-11-2011 :
(προς Γ. Ψαριανό) «…η Δημοκρατική Αριστερά σώζει την τιμή της αριστεράς»
Όλοι αυτοί κόπτονται, κυρίως, για το λαό. Είναι οι "υπεύθυνοι αριστεροί", και τάσσεται μαζί τους και ο Τσίπρας: "ευρώ ή καταστροφή;"
Για εμένα, τον εθνικό στόχο τον έχει διατυπώσει με σαφήνεια, απλότητα και καθαρότητα ο έξοχος πατριώτης Στάθης Σταυρόπουλος -υποψήφιος στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ- (πρώην "Ναυτίλος " της "Ελευθεροτυπίας") μέσα από τη στήλη του "Πράβδα" στη Real News (17-2-2012): “Παραμονή στο ευρώ με τους δικούς μας όρους. Ή έξοδος από το ευρώ με τους δικούς μας όρους.”
Όλα τα άλλα είναι τακτικισμοί,ισορροπίες και μικροκομματικές σκοπιμότητες με στόχο την νομή της εξουσίας. Αυτές είναι όμως οι πρακτικές που μας έφεραν στα σημερινά χάλια και αυτές ακριβώς πρέπει να εξοβελίσουμε.
Θα το πω μια φορά και (αδιάφορο για όλους θα μου πείτε) δεν πρόκειται να ασχοληθώ ξανά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού παρακολούθησα με ιδιαίτερη προσοχή τον προγραμματικό λόγο και τις διακηρύξεις όλων των κομμάτων και πολιτικών ομάδων, κατέληξα σε ένα προσωπικό πολιτικό συμπέρασμα: δεν είναι δυνατή και κυρίως δεν είναι επιθυμητή η οποιαδήποτε αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην πατρίδα μου. Κι αυτό επειδή, κυρίως οι αυτοαποκαλούμενοι αριστεροί, δεν επιθυμούν αυτή την αλλαγή. Ο,τι κι αν πουν τα κόμματα της Αριστεράς και οι ηγέτες τους εμείς διαρκώς θα βρίσκουμε κάτι. Ενα κουσούρι. Ενα σφάλμα σε μια διατύπωση. Εναν τακτικισμό στην στρατηγική τους. Μια οπορτουνιστική χροιά στις θέσεις τους. Υιοθετούμε ακόμη και την συνθηματολογία ατόμων σαν τον Α. Γεωργιάδη ή τον Μηταράκη.
Τρίχες! Το πρόβλημα εντοπίζεται σε ένα κομβικό -κατά τη γνώμη μου- σημείο. Δεν επιθυμούμε να αλλάξει η κοινωνία. Εμείς οι πολίτες. Οι αριστεροί πολίτες.
Ας είμαστε έτσι ως κοινωνία. Στα σκατά. Και να μπορούμε αφ' υψηλού να κριτικάρουμε τα κακώς κείμενα.
Ευχαριστώ όσους ανέχτηκαν τόσο καιρό την πολυλογία μου.
Λυπάμαι και ντρέπομαι. Τα παιδιά μου.
Αντώνης (vantonios)
Α΄
ΔιαγραφήΌταν η πατρίδα μας κινδυνεύει με διάλυση όπως σήμερα, οι διαχωριστικές γραμμές αριστερός-δεξιός φαντάζουν πολυτέλεια και καλό είναι να τίθενται για λίγο έστω στην άκρη υπηρετώντας τον γενικότερο σκοπό. Θεωρώ πώς η χώρα βρίσκεται σε αντίστοιχη κατάσταση με τις κατοχικές συνθήκες που οδήγησαν στη δημιουργία παν-Εθνικού Μετώπου (ΕΑΜ) με σκοπό Απελευθερωτικό και Αντιστασιακό και κάλεσε στις τάξεις του όλους τους Έλληνες πατριώτες ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Σε έναν τέτοιο πόλεμο που κρίνεται για τον ελληνισμό ακόμα και η συνέχιση της ύπαρξής του είναι απαραίτητο να στηριχθείς και να ενεργοποιήσεις όλα τα όπλα που διαθέτεις. Θεωρώ ότι η δραχμή είναι ισχυρότατο "όπλο" που δίνει διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στη χώρα και όχι το αντίθετο. Οπότε, το να καταθέτεις αυτό το "όπλο" πριν τη μάχη (στις σκληρές διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν), ίσως στην βιασύνη σου να πείσεις τους "συνομιλητές" σου για τις καλές προθέσεις σου και για να μην προκαλέσεις μεγαλύτερη δυσπιστία και εχθρότητα, για εμένα είναι θεμελιώδες-καίριο σφάλμα από το οποίο οι μόνοι που επωφελούνται είναι οι "απέναντι" παίκτες. Επομένως είναι εκ των ων ουκ άνευ και αδήριτη η ανάγκη να αντικαταστήσουμε το παραπλανητικό και πλαστό δίλλημα... "ευρώ ή καταστροφή" και να προτάξουμε το πραγματικό δίλλημα, αυτό που και ο Στάθης Σταυρόπουλος τόνισε: “Παραμονή στο ευρώ με τους δικούς μας όρους. Ή έξοδος από το ευρώ με τους δικούς μας όρους” (και αυτός λοιπόν... "δεν επιθυμεί να αλλάξει η κοινωνία... και κάνει κριτική αφ' υψηλού";). Όλη η διπλωματική προσπάθεια θα τεθεί σε νέα και σταθερότερη βάση για την πλευρά μας. Ο "αντίπαλος" συζητά διαφορετικά με έναν αποφασισμένο συνομιλητή και διαφορετικά με κάποιον φοβισμένο που θέλει να υποβάλλει... τα διαπιστευτήρια της "σύνεσής" του. Αυτά τα έχει πει ο Θουκυδίδης πριν κάτι αιώνες και από αυτά αρχίζουν (και ίσως και τελειώνουν) τα μαθήματα στρατηγικής και στη διπλωματίας παγκοσμίως ακόμη και σήμερα...
.........
Β΄
ΔιαγραφήΕίναι δεδομένος ο ενθουσιασμός που έχει καταλάβει πολλούς από εμάς από την συντριπτική ήττα των δυνάμεων της μειοδοσίας και αγωνιούμε για την συνέχεια, ελπίζουμε στα ακόμη καλύτερα και διατηρούμε σε εγρήγορση το πνεύμα μας και την μαχητικότητά μας. Από εκεί και πέρα, το να διατυπώνεις προτάσεις ή να καταθέτεις ενστάσεις με επιχειρήματα από πότε είναι κακό; Στο σχόλιό μου τοποθετήθηκα στη βάση επιχειρημάτων και επίσημων δηλώσεων ... Πού είδε ο αγαπητός συν-σχολιαστής να "...υιοθετούμε ακόμη και την συνθηματολογία ατόμων σαν τον Α. Γεωργιάδη ή τον Μηταράκη"; Επειδή και εγώ τον Τσίπρα δεν θέλω να τον βάλω στα ίδια με τους υπόλοιπους "υπεύθυνους αριστερούς" -που ξέρουμε ποια είναι η σχέση τους και με την Αριστερά και με την Υπευθυνότητα- εκφράζω την αγωνία μου μην τυχόν και πάει και αυτός... στα ίδια. Τότε θα είναι που δεν θα αλλάξει τίποτα ούτε στη χώρα ούτε στην Αριστερά. Και αυτό θα είναι η τελική και συντριπτική μας ήττα. Και όχι μόνο της Αριστεράς !
Κριτική αφ' υψηλού δεν έκανα ποτέ. Το τι έχει πληρώσει ο τόπος μου από την περιφρόνηση της γενικής αρχής των "προλήψεων" στην πολιτική (θεμελιακή αρχή και στην ιατρική) και τι έχει πληρώσει η οικογένειά μου για τον τόπο αυτό, μου δίνουν το δικαίωμα αλλά κυρίως το χρέος να παρεμβαίνω στα πράγματα, το ίδιο άλλωστε πράττει και ο αγαπητός συν-σχολιαστής. Το να αναδεικνύονται αστοχίες στην εκκίνηση μιας προσπάθειας -η οποία δεν πρέπει με τίποτα να αποτύχει- θα έπρεπε να το υποδέχεται με ικανοποίηση και κριτικό λόγο και όχι με αφορισμούς και υπερβολές, σαν να αισθάνεται βαλλόμενος και να πρέπει να υπερασπιστεί το όνειρο που κάποιος-κάποιοι του χαλάνε. Κάποιες κακόηχες και κάκοσμες εκφράσεις τις προσπερνώ. Θα περίμενα να διαβαστεί προσεκτικά το σχόλιό μου ... Τότε ίσως γινόταν κατανοητό ότι δεν επιτίθεμαι -στο "από εδώ" τουλάχιστον στρατόπεδο που ανήκω και ο υποφαινόμενος- σε κανένα και προ πάντως στο όνειρο του αγαπητού Αντώνη (vantonios), ότι δεν θέλω να αυτοαποκαλούμαι "αριστερός" ούτε να με αποκαλούν άλλοι -ούτε τίποτε άλλο- και η μόνη αγωνία μου είναι να ζήσουν τα παιδιά μας σε μια χώρα-πατρίδα που θα είναι δική τους.
Για τον τόπο μου λοιπόν και για την κόρη μου, για τα παιδιά όλου του κόσμου, όχι μόνο δεν ντρέπομαι και δεν λυπάμαι για αυτά που με πόνο ψυχής καταθέτω, αντιθέτως είμαι περήφανος και υπόχρεος να το κάνω. Μακάρι να έγινα κατανοητός.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Αγαπητέ Πέτρο,
Διαγραφήμόλις τώρα διάβασα τα δυο σχόλιά σου, και ειλικρινά πέφτω απ' τα σύννεφα.
Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι γράφοντας το προηγούμενο σχόλιό μου θα το ερμήνευες ως προσωπική αιχμή. Πήρα αφορμή από το σχόλιό σου και θέλησα να πω τη γνώμη μου για μια καταιγίδα άρθρων - σχολίων -αποφθεγμάτων στο twitter - πρωτοσέλιδων τίτλων εφημερίδων - εκπομπών στην TV για το "φαινόμενο" ΣΥΡΙΖΑ και για την αφερεγγυότητά του.
Μη βιαστείς να πιστέψεις ότι συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις σου ("ο Τσίπρας στις συνεντεύξεις του στα διεθνή ΜΜΕ μιλάει ως Κουβέλης") αλλά ήμουν και είμαι πάντα ανοικτός στην συζήτηση που στοχεύει στην ενίσχυση μιας κοινής προσπάθειας και όχι στην διάκριση του ποιος διαθέτει το χάρισμα της απόλυτης αλήθειας (άλλωστε γι' αυτό δεν ψήφισα το ΚΚΕ).
Αντώνης (vantonios)
Καλώς, αγαπητέ Αντώνη (vantonios). Σημειώνεις και μια διαφωνία σου. Μα αυτό το οποίο υποστηρίζω δεν είναι τόσο μια υποκειμενική θεώρηση. Μάλλον κοινή διαπίστωση είναι. Στην σημερινή ανάρτηση της Κίρκης με τίτλο "O Τσίπρας φταίει για την τρύπα του όζοντος" ο κ. Βασίλης Αναστασόπουλος προτρέπει τον Τσίπρα να προχωρήσει σε άμεση εφαρμογή των προεκλογικών του δεσμεύσεων και ιδιαίτερα σε τρεις από αυτές που θεωρεί κατεπείγουσες. Στην πρώτη από αυτές (σχετίζεται με την καταγγελία του μνημονίου) πολλοί από τους ψηφοφόρους του και ανάμεσά τους και εγώ, βλέπουμε στρογγύλεμα των θέσεων και πλησίασμα στα "ήξεις αφήξεις" του Κουβέλη. Η δεύτερη σχετίζεται με το ευρώ... Ο Μίκης Θεοδωράκης στην τελευταία παρέμβασή του σε τηλεοπτική εκπομπή, μάς υπέδειξε ποια πρέπει να είναι η θεμελιακή και αδιαπραγμάτευτη θέση μας, λέγοντας : "...στις αμέτρητες συζητήσεις που γίνονται στα κανάλια, δεν άκουσα κανέναν να λέει τη λέξη Εθνική Ανεξαρτησία !" !!! Αυτή είναι και η κόκκινη γραμμή της πολιτικής μας και της διπλωματίας μας και όχι τα αποπροσανατολιστικά και πλαστά διλλήματα "ευρώ ή καταστροφή". Η Αριστερά έχει χρέος να προετοιμάσει κατάλληλα το λαό ακόμη και για μοναχική πορεία στο εγγύς μέλλον.
ΔιαγραφήΚαι μια διαφωνία και από την μεριά μου. Αυτό το σχόλιο για τον Τατσόπουλο -με κάνετε και βρίζω- τι ήταν; Α παπαπαπα !
Και για προβληματισμό http://mikrosfokion.blogspot.com/2012/05/blog-post_11.html
Θα επαναλάβω αγαπητέ Πέτρο αυτό που έγραψα πριν. Η βασική διαφωνία μου δεν είναι με τις δικές σου σκέψεις και παρατηρήσεις. Οταν έγραψα εκείνο το σχόλιο είναι αλήθεια ότι είχα φτάσει σε ένα συναισθηματικό φόρτωμα τέτοιο που δύσκολα μπορούσα να διαχειριστώ. Από την 7η του Μάη ακούω ένα ορυμαγδό καταγγελιών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει την αλήθεια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ή έχει ήδη κάνει κωλοτούμπα, ότι θα μας οδηγήσει στην κακιά δραχμή και άλλα πολλά.
Διαγραφή"Καυγαδίζοντας" με ένα φίλο μου που ζει και εργάζεται στην Οξφόρδη, προσπαθούσα να μεταφέρω το στοιχειώδες κατά τη γνώμη μου ότι για να προχωρήσει το οποιοδήποτε κόμμα (σταθερό ή μη στις θέσεις του) σε οποιαδήποτε μεταβολή στην πορεία της χώρας πρέπει να συντρέχουν δυο βασικές προϋποθέσεις: (1)να έχει κατακτήσει ένα ποσοστό σε εκλογές που να του δίνει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης και (2)να έχει δεδομένη την συνειδητοποίηση και την ριζοσπαστική μεταστροφή της κοινωνίας.
Υπάρχουν αυτές οι προυποθέσεις κατά την γνώμη σου;
Εκεί λοιπόν πρέπει ο καθένας μας να εστιάσει την προσοχή του, στο πως δηλαδή θα πείσει ουσιαστικά τον κόσμο ότι μπορεί και πρέπει να αρχίσει η μεταστροφή προς μια προοδευτική κατεύθυνση. Διώχνοντας όσο είναι δυνατό τα σύννεφα του φόβου για καταστροφή, συντέλεια του κόσμου, έξοδο από την Ευρώπη κλπ κλπ
Φιλικά,
Αντώνης (vantonios)
ΥΓ1 Μια απορία: Η φίλη μου η Κίρκη γιατί δεν σχολιάζει;
ΥΓ2 Το σχόλιο για τον Τατσόπουλο έρχεται σαν συνέχεια ενός καυγά(σε μια προσπάθειά μου με χιούμορ να διαγράψω πικρά λόγια που είχαμε ανταλλάξει).
Η φίλη σου Κίρκη σας διαβάζει με εξαιρετικό ενδιαφέρον.Πάντα απολαμβάνω συζητήσεις ανθρώπων που ανταλάσσουν επιχειρήματα.Αλλά στην παρούσα φάση νιώθω τόσο κουρασμένη στο να βάλω το μυαλό μου κάτω και να πώ και γώ την άποψή μου αναλυτικά για τα θέματα που θίγονται.
ΔιαγραφήΓια τη συγκεκριμένη συζήτηση συμφωνώ σε πολλά και με τους δυο σας και επαναλαμβάνω,ευχαριστιέμαι αφάνταστα τον γεμάτο ουσία διάλογό σας-))
Συμφωνώ ότι το πρώτο ζητούμενο για τον Τσίπρα (και συνειδητά λέω για τον Τσίπρα και όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ) είναι να καταφέρει να εδραιωθεί και να σταθεροποιηθεί. Όμως, κατ' εμέ, έπρεπε ήδη να είχε προετοιμάσει τον κόσμο προτάσσοντας από καιρό το αδιαπραγμάτευτο της Εθνικής Κυριαρχίας και εν συνεχεία της ευρωπαϊκής προοπτικής. Ο κόσμος θα το είχε ακούσει, θα το είχε ως κρατούμενο. Δηλαδή ας έλεγε π.χ. "ναι στο ευρώ και στην Ευρώπη, αλλά με την προϋπόθεση ότι συζητάμε ως κυρίαρχο κράτος και δεν δεχόμαστε καμία παραχώρηση σε αυτό" -μια έμμεση καταγγελία του μνημονίου εκτός από την άμεση που έπρεπε να προτάξει. Προτίμησε να μην αγγίξει αυτό το θέμα... Αλλά νομοτελειακά θα του έβγαινε μπροστά του. Και όπως είδες αγαπητέ Αντώνη, βγήκαν τώρα τα σκύβαλα της ΔΗΜΑΡ και ζητάνε και τα ρέστα από πάνω όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωσή τους : "Η ΔΗΜΑΡ ζητάει επίσημα απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ στα κάτωθι ερωτήματα: 1.... 2. Πώς εξηγείται ότι στην επιστολή προς τον κ. Μπαρόζο δεν αναφέρεται καταγγελία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι το Μνημόνιο είναι άκυρο; 3..... 9. Από τις 10 συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ... γνωρίζουμε ότι... προτείνουν την επιστροφή μας στη δραχμή." Και καταλήγει η ανακοίνωση με το τραγελαφικό "Με την Ελλάδα δεν παίζουμε" !!! (Οι πεμπτοφαγαγγίτες, οι πατριδοκάπηλοι που δέχονται το Μνημόνιο και την υποδούλωση της χώρας να κάνουν μαθήματα εθνικοφροσύνης... κάτι μου θυμίζει...). Ήταν λοιπόν αναμενόμενο, στα προβλήματα που ο Τσίπρας και οι λοιποί στον ΣΥΡΙΖΑ έβαζαν κάτω από το χαλί,σε αυτά θα σκόνταφταν κάποια στιγμή. Είτε έτσι είτε αλλιώς, πρέπει σύντομα να μιλήσει με σταράτο και πατριωτικό λόγο στο λαό. Πιστεύω ότι, παρά την λυσσώδη επίθεση που θα δεχτεί, ο κόσμος στο τέλος θα τον στηρίξει. Έχασε την ευκαιρία να έχει τοποθετηθεί ήδη ακροθιγώς σε αυτά τα θέματα. Τώρα τα πράγματα έχουν ζορίσει. Ελπίζω να βρει τον τρόπο και την κατάλληλη στιγμή. Και ναι, πρώτα πρέπει να ισχυροποιηθεί.Αλλά αμέσως μετά, ας τολμήσει και ας μιλήσει!
ΔιαγραφήΣυμφωνώ απόλυτα Πέτρο.
ΔιαγραφήΟ Σύριζα πάνω απ όλα χρειάζεται την αυστηρή,δημιουργική κριτική μας-)
Αυτά παθαίνει κανείς όταν δείχνει τυφλή εμπιστοσύνη στην ... τεχνολογία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάθισα και έγραψα ολόκληρο κατεβατό πριν δυο ώρες προσπαθώντας να εξηγήσω την άποψή μου και πριν προλάβω να το ανεβάσω χτύπησε το κουδούνι. Οπότε τα πάντα σβήστηκαν.
Ελεγα λοιπόν ότι δεν διαφωνώ με την κριτική αλλά με το timing.
Τι έχουμε αυτή την στιγμή στο πολιτικό σκηνικό; Ενα νέο παιδί (ο,τι καλύτερο θα μπορούσε να μας συμβεί ως κοινωνία) που με την στάση του μέσα στην Βουλή και κυρίως στο δρόμο αλλά και με τον λόγο του παρασύρει στο όνειρο ένα σημαντικό αριθμό πολιτών που από την αδιαφορία του καναπέ πετάχτηκαν και αποφάσισαν ότι ως εδώ με την καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας.
Ως εδώ όλα καλά. Γνωρίζουμε όμως όλοι καλά ότι η στρατηγική και κυρίως η τακτική (που οδηγεί στον στρατηγικό στόχο) διαμορφώνεται πάνω σε ένα σύνολο εσωκομματικών σχέσεων καθώς και σχέσεων με την κοινωνία.
Ο στρατηγικός στόχος της ριζοσπαστικής Αριστεράς πιστεύω πως έχει γίνει απόλυτα κατανοητός. Το ζήτημα λοιπόν μπαίνει ποια πρέπει να είναι η τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Εδώ έρχεται -πάντα κατά την προσωπική μου εκτίμηση- η καθόλα θεμιτή καλοπροαίρετη κριτική να παίξει στην συγκυρία του σήμερα ρόλο βρόγχου σε ένα ηγέτη που έχει να αντιμετωπίσει 1)τόνους λάσπης από τους καθεστωτικούς. Ως τέτοιους εννοώ τα κόμματα της Δεξιάς, τα καθεστωτικά Μ.Μ.Ε. και τους ξένους "εταίρους". 2)έχει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει μια καλώς ή κακώς εννοούμενη δυσπιστία ευρύτερων στρωμάτων απέναντι στη δυνατότητα της Αριστεράς να κυβερνήσει και 3)και ίσως κυριότερο ένα πολύχρωμο παζλ διαφορετικών απόψεων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που σε εποχές ηρεμίας είναι βάλσαμο αλλά σήμερα τείνει να θολώνει την εικόνα.
Η ένστασή μου λοιπόν ήταν και είναι οτι η κριτική που λέει ο Πέτρος και η Κίρκη μήπως μειώνει τις δυνατότητες αυτού του χαρισματικού ηγέτη.
Αντώνης (vantonios)
ΥΓ Κίρκη, με όλο το σεβασμό, άσε τις δικαιολογίες και μίλα. Η άποψή σου το ξέρεις ότι δεν είναι απλώς επιθυμητή Είναι απαραίτητη.
Δε λειτουργώ λέμεεεε,έχω χαζέψει λίγοοο.Αυτό που έπαθες δε μου χει τύχει άπειρες φορές.Νεύραααα
ΔιαγραφήΟσο για τον Αλέξη σήμερα δε θα μιλήσω με τη λογική.Θα μιλήσω με το θυμικό.Το ξεκαθαρίζω;))
ΓΑΜΑΕΙ!DDDDDD
ΚΑΙ ... ΔΕΡΝΕΙ !
ΔιαγραφήΕπιμένω Κίρκη μου πως αυτές τις κρίσιμες στιγμές χρειάζεται να σταθούμε δίπλα σαν τοίχος από μπετόν-αρμέ.
Χρειάζεται έμπρακτα να δείξουμε στους ανθρώπους που τον εμπιστεύθηκαν αλλά και στον εαυτό μας ότι το εννοούσαμε όταν ρίχναμε την ψήφο στην κάλπη της Αριστεράς.
Το ξέρω ότι ο δρόμος είναι δύσκολος. Θα 'χει και παγίδες. Θα 'χει και πισωγυρίσματα. Αλλά αυτό με κάνει πάλι δεκαοκτάρη!!!
Αντώνης (vantonios)