Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Σύριζα:η ήττα,τα λαθη,οι παραλείψεις,οι Σταθάκηδες,η επικοινωνιακή ομάδα και το μέλλον

Τώρα που πια έχουμε την έκβαση των εκλογών θα ήθελα να παραθέσω μερικά απ τα λάθη
τα οποία κατά τη γνώμη μου στοίχισαν στο ότι ο Σύριζα δεν νίκησε

Πριν όμως πάω σ αυτό,να εστιάσω για μια ακόμη φορά στη δυναμικη και την προσωπικότητα του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Αλέξης ΕΙΝΑΙ ο Σύριζα.

Χωρίς τον Αλέξη,στην παρούσα φάση,άνοδος της αριστεράς σ αυτό το μέγεθος θάταν αδιανόητη.
Πάντα όμως μια προσωπικότητα ανεβάζει ένα κίνημα.
Ο Κορία στον Ισημερινό,ο Κίρχνερ στην Αργεντινή,
ο Τσέ παλιότερα και τόσοι άλλοι 
που είχαν το άστρο το απαραίτητο συναμα με την ιδεολογική κατάρτισή τους.

Ας πάμε όμως στα αλλεπάλληλα λάθη που όσοι τα βλέπαμε μας ανέβαινε το αίμα στο κεφάλι.
Πρώτα απ'όλα,η σχεδόν συνεχής αμυντική στάση και οι αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις.
Η αμυντική στάση ξεκινούσε απ τα πάνελς
 και έφτανε στο ποιος είχε το πρώτο χέρι στην αναδειξη θεμάτων κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Είναι δυνατόν η ΝΔ να βγάζει κάθε μέρα και μια μαλακία και ο Σύριζα που οι σκελετοί στις ντουλάπες των ΝΔτών δεν χωράνε πια να μην έχει τον πρώτο λόγο;
ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ.
Οι προβοκάτσιες ή δεν έπαιρναν καθόλου απάντηση ή η απάντηση ερχόταν μέρες μετά,αφού είχε διαποτίσεις συνειδήσεις.
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα ειναι το μοντάζ που είχε γίνει με τους μουσουλμάνους υποψήφιους του Σύριζα όπου για μέρες γινόταν ο χαμός αλλά το γραφείο τύπου απλά κοιμόοοοταν.
Γενικα το γραφείο επικοινωνίας ήταν πολύ κατώτερο των περιστάσεων και των αναγκών.
Πάντα ένα βήμα πίσω.
Και δεν αναφέρομαι μονον στον κύριο υπεύθυνο,τον Μουλόπουλο αλλά και σε άλλους όπως τον Σκουρλέτη που είπε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ουκ ολίγες μαλακίες
με κυριότερη εκείνη που όταν ο Μάνεσης τον ρώτησε στο ραδιόφωνο αν αυτά που είπε ο Τσίπρας στο Παρίσι τα είπε για να τ ακούσουν έξω ή μέσα,αυτός είπε ΜΕΣΑ!!!!
Για να τ ακούσουμε εμείς δηλαδή.
Πατάτα ολκής.

Δεύτερον:Πολύ μετρια διαφημιστική καμπάνια και μικρή,
Αυτή θα έπρεπε να απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.
Δυστυχώς η στόχευση έμεινε στους νέους και παρέβλεψε ΕΝΤΕΛΩΣ τις μεγάλες ηλικίες.
Μέγα σφάλμα.
Τριτον:Κάποια στελέχη άμα τη εμφανίση τους,στοίχιζαν μία μονάδα κάτω.
Και δε θα αναφέρω τα αριστερά στελέχη που μπήκαν στο μάτι του κυκλωνα.
Θ αναφερθώ σε κάτι Σταθάκηδες,Δούρου(αυτή είναι η νέα έκδοση της Διαμαντοπούλου)Παπαδημούληδες αλλά και κάποια νεαρά στελέχη που ήταν τελείως άπειρα στο να αντεπεξέλθουν στην ομαδική επίθεση.
Εδώ θέλω να ρωτήσω και να κάνω έκκληση.
Μπορείτε να βγάζετε κάθε μέρα τον Νάσο Ηλιόπουλο που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ με εντυπωσίασε;
Είναι ένα παιδί που πρώτη φορά το άκουσα και είναι αυτό που θα ήθελα να εκπροσωπεί τον Σύριζα.

΄Έχετε τέτοια στελέχη άλλα;
Νέα παιδιά,με βαθυά συνειδητοποίηση,
πίστη σ αυτά που λένε,
τσαμπουκά με την καλή έννοια,γνώσεις,εξυπνάδα
Εχετε τέτοια;
ΑΝΑΔΕΙΞΤΕ ΤΑ!

Πολλά στελέχη εκτός των ανακολουθιών,των συνεχών ανακολουθιών 
απέπνεαν μή πίστη στο ίδιο το πρόγραμμα του Σύριζα και τις στοχέυσεις του.
Ηταν τρομερό.
Θα ήθελα εδώ να εστιάσω στο ότι στις συνεχείς επιθέσεις των νεοφιλελεύθερων αλλά και των ΜΜΕ για το ότι οι ιδιωτικοποιήσεις έιναι το μέλλον και αυτό που θέλει να κάνει ο Σύριζα το παρελθόν και δή το αποτυχημένο παρελθόν,δεν είδα να αναφέρεται με πυγμή πότέ πως χωρίς κράτος,ανάπτυξη για το λαό ΔΕ μπορεί να υπάρξει.
Δε άκουσα στις συνεχείς επιθέσεις να αναφέρεται η Αργεντινή και πώς μέσα απ τον κράτος κατάφερε να ανορθώσει την οικονομία της και βεβαίως το επίπεδο διαβίωσης του λαού της.
Γενικά δεν άκουσα να μιλάνε για τη σημασία του κράτους και το τεράστιο ρόλο που αυτός έχει στην ανάπτυξη μιας χώρας.
Ούτε βέβαια  άκουσα πως το ξεπούλημα σημαίνει μονιμη και διαρκή εξαθλίωση 
του εκάστοτε λαού.
Δεν το επικαλέστηκαν,δεν το εξήγησαν στον κόσμο και πέρασε η προπαγάνδα πως το ξεπούλημα είναι καλό.Ναί,πέρασε.Και η μέγιστη ευθύνη ανήκει στα στελέχη του Σύριζα.
Πολλά δέ απ αυτά,τα αναφέραμε και πριν μερικά συζητούσαν με τραπεζίτες για....ξεπουλημάτα.

Είναι πολλά αυτά που θα ήθελα να γράψω γιατί ήταν πολλά τα λάθη κατά την προεκλογική περίοδο.
Για τελείωμα θα ήθελα να ελπίζω πως οι λαικές συνελεύσεις,αυτές οι μαζικές μαζώξεις του λαού,
όπου γίνονται ζυμωσεις,δίνονται απαντήσεις και ποδοπατάται η προπαγάνδα των ΜΜΕ,
θα συνεχιστούν.
Αμείωτες.
Η άμεση επαφή με το λαό είναι το μεγαλύτερο ανάχωμα στα διαπλεκόμενα και τα ψέματά τους.
Τέλος εύχομαι αυτό που είπε ο πρόεδρος αναφερόμενος στην κοινωνική αλληλεγγύη η οποία πρέπει να χει πρωτοστάτη τον Σύριζα,να εφαρμοστεί.
Σε κάθε γειτονιά ο Σύριζα πρέπει να οργανώνει,να εμπνέει,να προστατεύει,να στήνει δίκτυα αλληλεγγύης και να μη δίνει χώρο στα φασιστοειδή της Χρυσης Αυγής.
Κανενας χώρος γι αυτά τα σκουπίδια.
Τώρα είναι η ιδεολογικη και πρακτική μάχη και πρέπει πάση θυσία να κερδηθεί.
Τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν διεργασιες στον Σύριζα 
ούτως ώστε να γίνει ένα μεγάλο λαικό κίνημα.
Αυτό είναι υπέροχο.
Ελπίζω όμως να μην υποπέσουν στον πειρασμο να απεμπολήσουν τις αριστερές τους αξίες και να μεταλλαχτούν σε ένα πιο "τίμιο"Πασόκ.
Αλίμονο,μόνον αυτό έχω να πώ.
ΑΛΙΜΟΝΟ

10 σχόλια:

  1. Συμφωνώ σε αυτά που γράφεις με μια μικρή σημείωση.Όντας ενταγμένος στον "δεξιό" λεγόμενο χώρο για αρκετά χρόνια,όχι ως απλός χειροκροτητής, όσο περισσότερο έβλεπα την σαπίλα,τον ραγιαδισμό και το καθημερινό παρε δώσε που υπήρχε,αποφάσισα συνειδητά να απέχω από την πολιτική.Τα τελευταία 2 χρόνια όμως,άρχισα να παρακολουθώ τον Σύριζα-ή μάλλον τον Τσίπρα-ο οποίος είναι σχεδόν ο μοναδικός που άρχισε να ξεχωρίζει.Δυστυχώς -αν και είναι λογικό-βλέποντας να ανεβαίνει άρχισΕ να κολλάει δίπλα του κάθε καρυδιάς καρύδι....Πλέον με το 27% που πήρε πρέπει να κάνει ένα ξεσκαρτάρισμα κατά πρώτο λόγο και κατά δεύτερο πρέπει να αρχίσει-χωρίς να "απεμπολήσει τις αριστερές του αξίες" να κάνει ένα ανοιγμα σε ανθρώπους που μπορεί να μην συμφωνούν στο 100% μαζί του αλλά θέλουν να αλλάξει αυτή η "ραγιάδικη" νοοτροπία που μας βασανίζει.Πρέπει λοιπόν -κατα την ταπεινή μου άποψη-ο Τσίπρας να αποδείξει πως απλά δεν θέλει να γίνει Βεζύρης στη θέση του Βέζύρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε σου απάντησα εδώ διότι πολύ απλά θα έπρεπε να σου γράψω και πάρα πολλά.Ομως ελπίζω να εχουμε τη χαρά να συζητήσουμε στο τουίττερ και ν ανταλλάξουμε απόψεις.
      Σ ευχαριστώ για την επίσκεψη,τις άκρως ενδιαφερουσες απόψεις και τα λέμε συντομως-))

      Διαγραφή
    2. Καλή μου Κίρκη, καλησπέρα. Εύχομαι και ελπίζω το παραπάνω κείμενο να είναι δικό σου και όχι "copy-paste". Αυτό ακριβώς σου ζητούσα πριν ακόμη και τις εκλογές του Μάη. Και με παρέμεμπες στο ... twitter. Που δεν λέω έξυπνο εργαλείο είναι αλλά για αντιπαράθεση με ... ατάκες, όχι για αναλυτική τοποθέτηση και έκθεση απόψεων.
      Θα μου επιτρέψεις λοιπόν να διαφωνήσω συμφωνώντας με το κείμενο. Ναι έγιναν λάθη. Από πολλούς. Κυρίως από στελέχη πρώτης γραμμής. Αλλά και νέους. Αλλά αυτό δεν είναι και η ομορφιά της Αριστεράς? Συγνώμη που το λέω έτσι αλλά ως παλιότερος και εμπειρότερος πίστεψέ με η προεκλογική μάχη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρωτοφανής. Και από άποψη βίας και από άποψη μετώπου. Βία εννοώ την ανηλεή κατασυκοφάντηση των θέσεων της Αριστεράς από ένα συμπαγές μέτωπο (απ' το ΚΚΕ ως την ΝΔ και τα ΜΜΕ). Κατασυκοφάντηση εννοώ την διαστρέβλωση της αλήθειας για το οτιδήποτε.
      Σ' αυτό τον βρώμικο πόλεμο ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε απροετοίμαστος. Και στο μέλλον σε διαβεβαιώ πως θα είναι απροετοίμαστος. Γιατί του λείπει η κουλτούρα του ψεύτη, του συκοφάντη, του διαστρεβλωτή.
      Αντώνης (vantonios)

      Διαγραφή
    3. Αν δεν σε πειράζει συνεχίζω την κριτική ανάγνωση του άρθρου σου. Σε μια από τις τελευταίες αναρτήσεις σου αναφέρεσαι με ενθουσιασμό για την είσοδο στη βουλή των 30ρηδων του ΣΥΡΙΖΑ. Μα δεν είναι φυσικό να είναι και άπειρα αυτά τα παιδιά? Ναι είναι σαφώς κατώτερα από πουτάνες (με όλο το σεβασμό) σαν το Μιχελάκη ή την Κανέλλη ή τον Πρωτόπαππα. Δεν έχουν καμιά σχέση και εύχομαι να μην αποκτήσουν με συμφέροντα που στηρίζουν τους παραπάνω.
      Στην ταμπακιέρα τώρα. Συμφωνώ ότι πολλές από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ας πούμε "θολές". Μα, αγάπη μου, αυτός είναι ο εφιάλτης ενός κόμματος που πρέπει να συνταιριάξει τις απόψεις του Δραγασάκη (που κατά τη γνώμη μου είναι κορυφαίος) με αυτές του πιτσιρικά από την "Ρόζα" που πιστεύει ότι όλα λύνονται με μια δυναμική διαδήλωση.
      Αντώνης (ο ίδιος)

      Διαγραφή
    4. Το πρόβλημα λοιπόν της ομοιογενούς τοποθέτησης απέναντι στα ζητήματα απαιτεί και ομοιογενές κόμμα. Γι αυτό και ο Α.Τ. (που παρεμπιπτόντως θεωρώ ότι είναι κορυφαία ηγετική προσωπικότητα) προχωράει άμεσα στην δημιουργία ενιαίου κόμματος. Εδώ έρχομαι σε σένα Κίρκη μου (σχήμα λόγου κάνω μην παρεξηγηθείς). Στη νέα ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ. Είσαι προετοιμασμένη να συμμετάσχεις σ' αυτό το όνειρο? Η βαθιά μέσα σου αναπολείς τα μεγαλεία του πράσινου ήλιου? Μήπως τελικά αυτό που θέλεις είναι να μπορείς να ψιλοβολεύεσαι και να "τακτοποιείς" τις εκκρεμότητές σου μέσα από ... αριστερό ρουσφετάκι? Θα σταθείς ακλόνητη όταν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα ψιλοενοχλήσουν την προσωπική βολή σου?
      Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι καταχρώμαι του χώρου σταματώ. Με αγάπη
      Αντώνης (vantonios)

      Διαγραφή
  2. Αγαπητή Κίρκη
    με καθυστέρηση δύο ημερών διάβασα την ανάρτησή σου κι εντυπωσιάστηκα, επειδή λες πράγματα που ...λέω κι εγώ, στην παρέα και σε φίλους του ΣΥΡΙΖΑ.
    Ειδικά οι αναφορές σου στην ομάδα επικοινωνίας είναι 100% εύστοχες. Το χειρότερο όμως είναι άλλο: Είναι ότι πέριξ του Τσίπρα αρχίζουν να χτίζονται στεγανά που πριν δεν υπήρχαν! Γνωρίζω εμπειρότατους δημοσιογράφους (μεταξύ αυτών και διευθυντικό στέλεχος μεγάλης εφημερίδας η οποία χαίρει εκτίμησης στο χώρο των απλών αριστερών πολιτών) που προσφέρθηκαν εγκαίρως, επανειλλημένως και ανιδιοτελώς να προσφέρουν στο επικοινωνιακό κομμάτι. Μέχρι και που έκλεισαν οι κάλπες ουδείς από το κεντρικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ είχε ασχοληθεί μαζί τους!

    Υ.Γ.: Αντώνη είσαι υπερβολικός και σε κάποια αναφορά σου, αυτή για "τα μεγαλεία του πράσινου ήλιου", και κακόπιστος. Να προλάβουμε κάποια φαινόμενα αλαζονείας και ζαλάδων από τα πρωτοφανή ποσοστά θέλουμε και τίποτε περισσότερο. Και, όχι το πρόβλημα της ομοιογενούς τοποθέτησης απέναντι στα ζητήματα, ΔΕΝ απαιτεί και ομοιογενές κόμμα. Στοιχειώδη συννενόηση απαιτεί και όχι να βαράει ο καθένας της... ψυχής του το χαβά.

    Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε φίλε, καλησπέρα. Διάβασα μόλις τώρα το σχόλιό σου και ειλικρινά δεν καλοκαταλαβαίνω τι εννοείς. Μίλησα για ομοιογενές ενιαίο κόμμα που φυσικά και πιστεύω (και ελπίζω επίσης) να συνεχίσει με την ίδια φιλοσοφία των διαφορετικών απόψεων. Αυτό που εννοώ και νομίζω πως συμφωνούμε είναι ο επικοινωνιακός σχεδιασμός. Πως εμφανίζεται δηλαδή ένα κόμμα προς τα έξω. Με την ισχύουσα κατάσταση ο καθένας έχει ΚΑΙ καταστατικά το δικαίωμα να εκφράζει προς τα έξω την προσωπική του άποψη κι ας είναι μειοψηφική. Αυτό πιστεύω πως πρέπει να αλλάξει.
      Οσο για την έκφραση "μεγαλεία του πράσινου ήλιου" που σε ενόχλησε ζητώ συγνώμη αλλά έχοντας ζήσει την εποχή του ΠΑΣΟΚ από το '74 θα μου επιτρέψεις να μην μπορώ να πάρω πίσω ούτε λέξη. Τα περί μεγαλομανίας και αλαζονείας είναι καλύτερα να τα απευθύνεις σε οικτρά πρόσωπα (σαν τον Πρωτόπαππα ή την Διαμαντοπούλου)που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι η κοινωνία τους πέταξε στα αζήτητα. Θα επαναλάβω την σκέψη μου. Είπα ότι για να έχει κάποια τύχη το εγχείρημα της Αριστεράς θα πρέπει πρώτα και κύρια να το θελήσουμε εμείς. Και να είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με τον ίδιο μας τον εαυτό. Σ' αυτή την προσπάθεια θα γίνουν λάθη. Μερικά ίσως κραυγαλέα. Η υπερπήδησή τους θα εξαρτηθεί από την δική μας συνειδητοποίηση. Αν αυτό είναι αλαζονεία πάω πάσο.
      Αντώνης (vantonios)

      Διαγραφή
  3. Αγαπητέ Αντώνη, στηρίζω - ψηφίζω ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ εξ υπαρχής. Από τότε που πήρε 2,9%. Έφαγα στη μάπα πουλημένα τομάρια σαν τη Δαμανάκη, τον Ανδρουλάκη, τον Μπίστη και προσφάτως Κουβέληδες, Χατζησωκράτηδες, Ψαριανούς και άλλα πολλά φρούτα του (διεφθαρμένου αστικού καπιταλιστικού) δάσους.
    Να συγκρουστώ με τον εαυτό μου, για ποιό λόγο; Επειδή έμεινα άνεργος, χρωστάω 5 νοίκια, δύο λογαριασμούς ΔΕΗ και κάτι εκατόευρα σε διάφορα φιλικά μαγαζιά τροφίμων;
    Η παρότρυνσή σου δεν είναι λάθος, αλλά πιστεύω πως καταλαβαίνεις κι εσύ ότι δεν αφορά τους περισσότερους από τους 1.655.000 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλο είναι το ζήτημα που αναδεικνύεται από το κείμενο της "φαρμακόγλωσσας". Πώς είναι δυνατόν να έχεις αντίπαλο έναν μέτριο έως κακό δημοσιογράφο σαν τον Μιχελάκα και να μην τον κάνεις ...μία χόρτα; Πώς είναι δυνατόν (τουλάχιστον μέχρι τη διακήρυξη της Αθηναΐδας) η επικοινωνιακή σου πολιτική να είναι τρεις λαλούν και δυό χορεύουν; Πώς είναι δυνατόν να μην αξιοποιείς όλο το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό σου (πολύ καλύτερης ποιότητας από τον Μιχελάκα) και τα άφθονα υλικά που σου έχουν προσφέρει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τα κατά συρροήν ψεύδη τους εδώ και 35 χρόνια;
    Εγώ αποδίδω την αιτία σε κάποια στεγανά που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται πέριξ του Τσίπρα (Μουλόπουλος, Παπάς, Σκουρλέτης δεν είναι άμοιροι ευθυνών γι αυτό).
    Το πρώτο πράγμα λοιπόν που πρέπει να γίνει είναι να σπάσουν τα στεγανά αυτά πριν γίνουν καθεστώς. Και να μονιμοποιηθούν οι λαϊκές συνελεύσεις. ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτός στην κοινωνία, μαζικός, λαϊκός και (εν τέλει) ανατρεπτικός! Αυτό είναι το ζητούμενο...

    Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και πάλι. Προφανώς είμαστε από την ίδια μεριά. Εννοώ και χρονικά. Μόνο που εγώ πρόλαβα τα συγκεκριμένα άτομα που ανέφερες από τις ακόμη παλιότερες εποχές. Ισως γι' αυτό είμαι τόσο ... μυγιάγγιχτος σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αλήθεια ότι άπειρες φορές σκέφτηκα να πάω ο ίδιος στην Κουμουνδούρου και να τους πιάσω απ' το μαλλί (όσους έχουν). Δεν μπορεί να βγαίνει η ΝΔ σαν το κόμμα των αρχαγγέλων που θα μας σώσει και να μην απαντά ο κάθε Σκουρλέτης για την κοινωνική καταστροφή που προκάλεσε αυτό το κόμμα. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ. Απλά αδυνατώ να δεχτώ ότι οφείλεται σε συγκεκριμένη επικοινωνιακή τακτική. Προσωπικά το αποδίδω σε αδυναμία λόγω έλλειψης ετοιμότητας όλων. Ετσι εύκολα βρέθηκαν να απολογούνται για την πολιτική που ΘΑ εφάρμοζε ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι για τις πολιτικές που ήδη εφάρμοσαν τα δυο κόμματα της Δεξιάς.
      Αν υπάρχει έστω και η υποψία νέων ομαδοποιήσεων και "στεγανών" όπως λες είναι πολύ σοβαρό. Θα φανεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.
      Συμφωνώ απόλυτα με το άνοιγμα στην κοινωνία. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και θα αποτελεί την πολιτική εκπροσώπησή μας. Με στόχο την κυβέρνηση και κυρίως την εξουσία. Αυτό δεν γίνεται με happenings. Νομίζω.
      Αντώνης (vantonios)
      Απ' ότι αντιλαμβάνομαι η φίλη μου ... σνομπάρει την συζήτηση? Με πειράζει αυτό. Μου λείπει η γνώμη της.

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς δεν ειμαι σε καλή φάση ώστε να οργανώσω τη σκεψη μου και να γράψω την τεράστια απάντησή μου.Σας διαβάζω όμως με ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ενδιαφέρον-))

      Διαγραφή