Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

To editorial της «Εφ.Συν.» Την ανάληψη τόσων πολλών αρμοδιοτήτων από έναν και μόνο πρωθυπουργό είναι αλήθεια ότι την είχαμε δει μόνο σε σκοτεινές εποχές και πάντως πριν από την ψήφιση του Συντάγματος του 1975






 


 Με μια τερατώδη αμετροέπεια απολύτως αναντίστοιχη με την εικόνα που θέλησε να φιλοτεχνήσει προεκλογικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφάσισε την πλήρη άλωση του κράτους, την κατάργηση των ανεξάρτητων αρχών και όχι μόνο την ανατροπή της εμπέδωσης συνθηκών αποκομματικοποίησης και αξιοκρατίας μεταξύ όσων προορίζονται για θέσεις στη δημόσια διοίκηση, αλλά και την υπονόμευση της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του κράτους και των θεσμών.

Προσβάλλοντας δικαστικούς λειτουργούς και επιθεωρητές που είχαν αναλάβει δύσκολο έργο ακόμα και μέσα στους θεσμούς της Βουλής, αποφασίζει να τους καταργήσει. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο αποτελεί μια πρωτοφανή -στην ιστορία των ελληνικών πολιτευμάτων και σε συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας- υπερσυγκέντρωση εξουσιών στα χέρια ενός και μόνο προσώπου, του πρωθυπουργού.
Την ανάληψη τόσων πολλών αρμοδιοτήτων από έναν και μόνο πρωθυπουργό είναι αλήθεια ότι την είχαμε δει μόνο σε σκοτεινές εποχές και πάντως πριν από την ψήφιση του Συντάγματος του 1975.
Υπερβαίνοντας τον συνταγματικό ρόλο του και τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το άρθρο 82, δηλαδή να «εξασφαλίζει την ενότητα της κυβέρνησης» και να «κατευθύνει τις ενέργειές της για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής», αναλαμβάνει με το έτσι θέλω την ΕΥΠ και τη δημόσια ενημέρωση των πολιτών.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο-έκτρωμα -όπως το χαρακτήρισε σχεδόν το σύνολο της αντιπολίτευσης- αναλαμβάνει ακόμη και τις αρμοδιότητες επιλογής προσώπων σε καίριες θέσεις της δημόσιας διοίκησης, από τον διοικητή της Αρχής Διαφάνειας μέχρι έναν απίστευτο αριθμό γενικών και ειδικών γραμματέων που υπάγονται απευθείας στον ίδιο.
Υπό τον απόλυτο έλεγχό του συγκροτείται η νέα υδροκέφαλη προεδρία της κυβέρνησης, η οποία με τη σειρά της θα έχει υπό τον απόλυτο έλεγχό της τόσο τη δημόσια διοίκηση όσο και την κυβέρνηση και τους υπουργούς της. 
Η αρχή της συλλογικής ευθύνης όλων των μελών της κυβέρνησης, που επιτάσσει το άρθρο 85 του Συντάγματος, αναιρείται εκ των πραγμάτων, αφού η γενική πολιτική της κυβέρνησης θα διαμορφώνεται από το «διευθυντήριο» του πρωθυπουργού.
Οι υπουργοί θα περιορίζονται στην εκτέλεση των πρωθυπουργικών αποφάσεων και θα παρακολουθούνται για να ελέγχεται πόσο πιστά τις υλοποιούν. 
Η στρατιά των μετακλητών που προβλέπεται να τοποθετηθούν στο πρωθυπουργικό διευθυντήριο δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά οι πραιτοριανοί του καθεστώτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου