Σε κάθε εποχή υπάρχουν φιλοκυβερνητικά και αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ και η υποκειμενικότητα της υποστήριξης ή της κριτικής μπορεί να επηρεάζει την ψύχραιμη δημοσιογραφική παρατήρηση και καταγραφή των γεγονότων, που είναι η βασική αποστολή τους. Όμως η απόπειρα χονδροειδούς και απόλυτης διαστρέβλωσης των ειδήσεων και της δημιουργίας εικονικής πραγματικότητας, μάλλον ξεπερνά τα όρια.
Την ημέρα των πλημμυρών, υπήρξε μια εντυπωσιακή υποβάθμιση και περιορισμένη κάλυψη της καταστροφής και του μεγάλου αριθμού των νεκρών.
Σε κάποια ακραία φαινόμενα, ιντερνετικό μέσο έφτασε να περιγράφει ως πρώτη είδηση τις «...97 διασώσεις» και να υποβαθμίζει ως ασήμαντο υπότιτλο την απώλεια 8 ανθρώπων.
Εικόνα που αποσύρθηκε αργότερα λόγω της κατακραυγής και αποτέλεσε μια πικρή αυτοαναίρεση της ίδιας της δημοσιογραφίας.
Αντίστοιχα, σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων που το 2017 μιλούσαν για «Έγκλημα» στη Μάνδρα, την επομένη της καταστροφής στην Εύβοια αρκέστηκαν σε ένα μικρό «χτύπημα» στην πρώτη σελίδα για τους «τρεις χειμάρρους που έπνιξαν την Εύβοια».
Αλλά και σε τηλεοπτικό σταθμό, την ώρα που γνωστός μετεωρολόγος εξηγούσε ότι υπήρχε έγκαιρη πρόβλεψη, δημοσιογράφος επέμεινε να επισημαίνει ότι ο όγκος του νερού ήταν μεγαλύτερος από αυτόν στη Μάνδρα, για να πάρει την «πληρωμένη» απάντηση ότι στην περίπτωση της Μάνδρας, ήταν ένα έκτακτο και ξαφνικό καιρικό φαινόμενο αλλά για την Εύβοια οι αρμόδιες αρχές είχαν προειδοποιηθεί αναλυτικά και έγκαιρα.
Κανείς δεν συμπεριέλαβε στα ρεπορτάζ ότι η μεγάλη καταστροφή ξεκίνησε από το 2019 που κάηκαν τα δάση της Εύβοιας όταν Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ήταν ο Κώστας Μπακογιάννης και Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας ήταν ο κουμπάρος του και σημερινός Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, ούτε φυσικά ακούστηκε ότι ο πολυδιαφημισμένος υφυπουργός που απέτυχε στη διαχείριση της καταστροφής και προκάλεσε με τις δηλώσεις του, Νίκος Χαρδαλιάς, διετέλεσε εκτελεστικός Γραμματέας της ίδιας Περιφέρειας με έδρα, μάλιστα, την Εύβοια.
Ούτε πως τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν έγιναν ποτέ αν και είχαν προειδοποιήσει πολλοί. Κοινώς όσο και αν έψαχνε κάποιος οι ευθύνες συνέχιζαν να είναι «γαλάζιες» και πολύ κοντά στην οικογένεια του Πρωθυπουργού άρα δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι επανηύραν τη... Μάνδρα.
Φυσικά ούτε οι κυβερνήσεις αποτιμώνται με τη σύγκριση των αριθμών των νεκρών κάθε τραγωδίας αλλά ούτε και η δημοσιογραφία μπορεί να κρύβει νεκρούς ή να τους εκμεταλλεύεται χυδαία.
Η δημοσιογραφία στα χρόνια του Πέτσα και του πακτωλού κρατικής και πολύπλευρης στήριξης, οφείλει, να τηρεί έστω τα προσχήματα γιατί όσο πιο κραυγαλέα προσπαθεί να υποστηρίξει μια προβληματική κυβέρνηση, τόσο πιο μεγάλος θα είναι ο θόρυβος όταν αυτή καταρρεύσει.
Και τα γραπτά μένουν...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου