Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Ο Κ. Χατζηδάκης συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα, όταν ακόμα και ο ΟΟΣΑ στην τελευταία έκθεσή του υπογραμμίζει ότι αν δεν υπογραφούν συλλογικές (κλαδικές) συμβάσεις, οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν χωρίς αυξήσεις, απροστάτευτοι από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.
 Η ευημερία Χατζηδάκη | Αυγή (avgi.gr)

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η ΓΣΕΕ κατέθεσε χθες την πρότασή της επισημαίνοντας το αυτονόητο: 

ότι σήμερα, έπειτα από δύο αυξήσεις μέσα στο 2022, ο κατώτατος μισθός εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

 Προσθέτοντας μάλιστα ότι αν δεν υπάρξει σημαντική αύξηση του εισαγωγικού μισθού, αλλά και ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων, θα αυξηθεί με τη σειρά του σημαντικά ο κίνδυνος να βρεθούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και σοβαρής υλικής αποστέρησης εργαζόμενοι με χαμηλά αλλά και μεσαία εισοδήματα.

Χθες επίσης, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης προχώρησε σε μια πρωτόγνωρη κατασκευή για να αποδείξει το ακριβώς αντίθετο. 

Συγκρίνοντας τις αμοιβές με το 2019, υποστήριξε πως την τελευταία τριετία o μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 12,4%, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η αύξηση αυτή κάλυψε και τον πληθωρισμό, που πέρυσι έκλεισε στο 9,6%! 

Με άλλα λόγια, ο υπουργός Εργασίας κατάφερε να εξαφανίσει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στα εισοδήματα την τελευταία διετία με το επιχείρημα ότι όχι μόνο ευημερούν οι αριθμοί, αλλά και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα! 

Μόνο από το κύμα ακρίβειας της τελευταίας διετίας ο μέσος μισθός, που κατά τον υπουργό αυξήθηκε κατά 12,4%, έχασε σχεδόν το 20% της αγοραστικής του δύναμης, με τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων να αδυνατεί να καλύψει τις βασικές της ανάγκες για τρόφιμα, θέρμανση και μετακίνηση.

Η φτωχοποίηση των εργαζομένων διευρύνεται, όπως επιβεβαίωσε το Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. 

Στους περίπου 700.000 εργαζόμενους που σήμερα αμείβονται με τον κατώτατο και αναξιοπρεπή μισθό, ένα 20,57% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα εξακολουθεί να λαμβάνει μεικτά κάτω από 700 ευρώ, ενώ το 15% λαμβάνει κάτω από 500 ευρώ (336.400 εργαζόμενοι). 

Παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,7%, το 60% των εργαζομένων συνεχίζει και αμείβεται με μισθούς κάτω των 1.000 ευρώ, 

ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι (376.542 άτομα, 16,74%) αμείβονται με μισθούς μεταξύ 700 και 800 ευρώ μηνιαίως.

 Γι’ αυτά τα στοιχεία ο Κ. Χατζηδάκης συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα, όταν ακόμα και ο ΟΟΣΑ στην τελευταία έκθεσή του υπογραμμίζει ότι αν δεν υπογραφούν συλλογικές (κλαδικές) συμβάσεις, οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν χωρίς αυξήσεις , απροστάτευτοι από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου