Η ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ:
Τις τελευταίες μέρες και εν αναμονή της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, υπήρξε καταιγισμός δημοσιευμάτων, με τα οποία ενημερώνονταν οι πολίτες, ότι η νέα κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει στη Θεσσαλονίκη τη μείωση ή ακόμη και την οριστική κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και του Τέλους Επιτηδεύματος, όπως εξάλλου είχε δεσμευθεί και προεκλογικά.
Εξάλλου, μόλις 3 μέρες πριν, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για την επιβολή 29 νέων φόρων σε βάθος 4ετίας και την «υπερφορολόγηση» των Ελλήνων, αλλά όπως καταλάβαμε ....θα διατηρηθούν όλοι από τη ΝΔ! Παράλληλα, σε κάθε ευκαιρία τα στελέχη της ΝΔ μιλούσαν για άμεσες φοροελαφρύνσεις και υλοποίηση όλων των φορολογικών δεσμεύσεων που ανέλαβαν!
Αλλά επειδή όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας "κάθε θαύμα τρεις μέρες", με την χθεσινή του ομιλία ο Πρωθυπουργός αναίρεσε σε λίγες φράσεις, όλο το αφήγημα περί κακού ΣΥΡΙΖΑ που υπερφορολογούσε και καλής ΝΔ που θα πάρει το τεράστιο βάρος από τις πλάτες του ελληνικού λαού…
Έτσι μετατίθενται για το απώτερο και άγνωστο μέλλον οι αλλαγές σε εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος, καμία αναφορά δεν έγινε για συνολική μείωση του ΦΠΑ, ενώ καμία φορολογική έκπληξη δεν μας περίμενε, αν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας είχαν κατάλληλα προετοιμάσει για αυτό.
Οι "θαυματοποιοί" Υπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη, που οικειοποιούνται στην πλειοψηφία τους τα έργα της προηγούμενης κυβέρνησης (όπως εν προκειμένω η πλήρης άρση των Capital Controls), δεν βρήκαν άλλα "θαύματα" για τους Έλληνες πολίτες.
Και όπως εξαπάτησαν τους φορολογούμενους υλοποιώντας μείωση μόλις 30% στον ΕΝΦΙΑ, έναντι 50% που είχε προϋπολογίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το 2020, έτσι δημιούργησαν και ένα κλίμα για επιπλέον φοροελαφρύνσεις, που δεν μπόρεσαν τελικά ούτε να εξαγγείλουν.
Δυστυχώς, οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη χρονιά, ό
πως η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%,
η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ (και η μείωση των συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα),
η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% το 2020 στις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες,
η μείωση του φόρου εισοδήματος μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους,
η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κάτοικους,
η μείωση του κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές (Ζώνες Α&Β), η μείωση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 11%, κ.ο.κ. δεν βρήκαν χώρο στη φορολογική τους πολιτική.
Και πως θα μπορούσαν άλλωστε, αφού και η φορολογική πολιτική είναι, όπως φαίνεται, για τη ΝΔ μια ακόμη ταξική υπόθεση, ένα μοχλός να ευνοήσει περισσότερο τους έχοντες και λιγότερο όσους με δυσκολία καταφέρνουν να βγάλουν τον μήνα!
Υ.Γ.: Με ενδιαφέρον θα περιμένουμε να δούμε, ανάμεσα στα άλλα που ακούστηκαν, τις ρυθμίσεις περί διεθνώς ανταγωνιστικού πλαισίου της φορολογικής κατοικίας επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου