Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Μίλησαν μετά, αλλά ήταν αργά. Χθες η οικοδομή απαλλάχθηκε από το ΦΠΑ








 

Christos Lolas

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχουμε με την παρούσα κυβέρνηση στο σύνολο της (κέντρώα και δεξιά συνιστώσα) είναι ότι αποτελείται από ανθρώπους που επιθυμούν την ανασύσταση του προ κρίσης κρατικοκαπιταλιστικού μοντέλου με επιλεκτικές επιδοτήσεις και βοηθήματα στον ιδιωτικό τομέα. 
Και μάλιστα δεν το έχουν κρύψει ποτέ, όπως δεν το έκρυψαν ούτε και χθες.
Όσοι έχουμε ζήσει από πρώτο χέρι αυτό το μοντέλο σε πλήρη ανάπτυξη κυρίως στην πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα, αν κάναμε τον κόπο να δούμε τι συμβαίνει σε βάθος, νομίζω θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε ότι αυτό αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που έφεραν την κρίση.
 Η βαλκανικού τύπου επιδοματική πολιτική που κατευθύνει δημόσιους πόρους στο ιδιωτικό κεφάλαιο στη βάση ενός ιδιότυπου lobbying της παρέας και του ελληνικού δικτύου ισχυρων οικογενειών δημιουργεί βέβαια σαφείς προϋποθέσεις διαφθοράς στη χειρότερη ή δραματικής προνομιακής μεταχειρισης στην τυπική περίπτωση. 
Το ξέρουμε, το είδαμε, τα παρεάκια εκείνης της δεκαετίας είναι ακόμα εδώ. 
Και πλέον κυβερνούν ξανά.
Γιατί αυτό το τόσο εμφανές και άδικο φαινόμενο ωστόσο δεν δημιουργεί ευρείες αντιστάσεις υπό κανονικές συνθήκες? 
Η μόνη ερμηνεία που έχω συνδέεται με την προοπτική ενός trickle down φαινομένου.
 Η προνομιακή επιδότηση θα παράξει δουλειές και όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδέονται οικονομικά με τα προνομιούχα δίκτυα θα έχουν την ελπίδα να απολαύσουν ότι μείνει από την κατανάλωση των επενδυτικών σχεδίων των αφεντικών και φίλων της τεράστιας κυβερνητικής δομής.

Αυτό το ονομάζω "σύνδρομο του Πολιτικού Μηχανικού" προς τιμήν των συναδέλφων εργαζομένων του κατασκευαστικού κλάδου οι οποίοι στα χρόνια του δανεικού οικοδομικού boom και των μεγάλων δημόσιων έργων έβρισκαν αμέσως δουλειά και αμοιβόταν καλά για να εργάζονται σιωπηρά σε έναν άρρωστο κλάδο/έμβλημα του βαλκανικού κρατικοκαπιταλισμού η παταγώδης κατάρρευση του οποίου διέλυσε μέσα σε λίγα χρόνια τις ζωές τους.
Μίλησαν μετά, αλλά ήταν αργά.
Χθες η οικοδομή απαλλάχθηκε από το ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου