Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016

H χειρότερη ενημέρωση στον κόσμο 


Τεχνολογικά διανύουμε μια χρυσή εποχή στην ενημέρωση.
Ποτέ άλλοτε δεν μπορούσαν τόσο πολλοί να ενημερώσουν τόσο εύκολα τόσους (άλλους) πολλούς.  Στην πράξη όμως δυστυχώς βρήκαμε ήδη τρόπο να αποκλείσουμε τις εναλλακτικές φωνές.
Facebook news feed.  
Ο χειρότερος τρόπος να μαθαίνετε τι γίνεται γύρω σας.
Αν το καλοσκεφτείς, πήρανε όλους τους κανόνες της σωστής και αντικειμενικής δημοσιογραφίας και έκαναν τα ακριβώς αντίθετα!
Το δείγμα ανθρώπων βέβαια δεν είναι καθόλου αντιπροσωπευτικό.
 Όσο πολλούς “φίλους” και να έχετε, η συντριπτική πλειοψηφία τους σας μοιάζει σε πολλά.  Αυτός ο κολλητός που “ξέρει πολλά” είναι ένας άνθρωπος απλός.
Δεν έχει καμία υποχρέωση να τσεκάρει πηγές ή να βάζει παραπομπές.
Εσείς νομίζετε ότι πήρατε απαύγασμα σοφίας, αυτός απλά έγραψε κάτι στα γρήγορα.

Ο άλλος που είναι αληθινός δημοσιογράφος απλά διαφημίζει τα άρθρα του, συνήθως άρθρα γνώμης κι αυτά.  Πολλοί άνθρωποι, συνήθως ηλικιωμένοι, φτωχοί ή άλλες ομάδες, δεν είναι καν στο Facebook.
Καθότι δεν επιτρέπει πια το Facebook να βλέπετε όλες τις αναρτήσεις όλων των φίλων σας χωρίς διακρίσεις, είστε στο έλεος του αλγόριθμου.
Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πως δουλεύει αλλά σίγουρα βγάζει πιο πολλά άρθρα φίλων με τους οποίους έχετε πιο συχνά αλληλεπιδράσεις.
 Ή τα άρθρα όσων έχουν φίλους που πλακώνονται στα σχόλια.

 Μια εποχή προμοτάρανε ιδιαίτερα τις αναρτήσεις με φωτογραφίες.
Μια άλλη τα βίντεο.
Αν τα παίρνουν από μια εφημερίδα μπορεί περιέργως να βλέπετε πιο συχνά συνδέσμους με τα δικά της άρθρα.
Άλλες έρευνες λένε ότι χάνουμε 1 στα 13 άρθρα με τα οποία θα μπορούσαμε να διαφωνήσουμε, άλλες 1 στα 10, άλλες παραπάνω.
 Βασικά δεν ξέρουμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα.
Κεντρικό πρόβλημα το οποίο έχουν ξεχάσει να μελετήσουν είναι το ίδιο το μέσο.
 Αν δεν σας αρέσει αυτό το άρθρο μπορείτε να κάνετε κλικ αλλού τώρα.  (Υποθέτω ότι ως εδώ το διαβάσατε, εκτός αν αρχίζετε στη μέση συχνά.)

Σε ένα δελτίο ειδήσεων στην τηλεόραση είναι πολύ πιο πιθανό να καθίσετε και να ακούσετε και θέματα που δεν θα διαλέγατε.  (Ίσως πάτε για ποτό στην κουζίνα αλλά ακούτε κιόλα τα θέματα.)   Στο facebook, το ίδιο το interface κάνει ακόμα πιο εύκολο να αποφύγετε κάτι που σας δυσαρεστεί.
 Υπάρχουν δεκάδες άλλα προβλήματα με τα “νέα” που σας δίνει το Facebook σας.  
Επειδή έχω πολλά διαφορετικά προφίλ πάντα μου κάνει εντύπωση πόσο διαφορετικά νιώθω όταν μπαίνω σε ένα με “φίλους” από το θέατρο σε σχέση με άλλο με “φίλους” μόνο ορειβάτες” ή το άλλο που είναι κυρίως με “φίλους” από Χαλκίδα.   
Το 99% του πλανήτη όμως δεν έχει πολλαπλά προφίλ, ούτε όρεξη να δοκιμάζει και να μετράει όπως εγώ.
Βγείτε από το σπίτι, βγείτε από το Facebook.
Δείτε το κι αλλιώς το θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου