Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Αυτό που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία είναι η θέσπιση μιας και μοναδικής κρατικής αλήθειας και η δίωξη κάθε αντίθετης άποψης, πρακτική που εύκολα μπορεί να καταλήξει στη λογοκρισία


 

Το επίμαχο άρθρο δεν στηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ η κυβέρνηση σημειώνει ότι εισηγείται τις αλλαγές προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία από όσους διασπείρουν ψέματα για το ζήτημα των εμβολίων. 


Αρνητικά πάντως στάθηκαν απέναντί του οι νομικοί και δημοσιογραφικοί φορείς που έλαβαν τον λόγο κατά την διάρκεια της ακρόασης φορέων. 


Επισήμαναν ότι πρόκειται για οπισθοδρόμηση και πλήγμα κατά της ελευθεροτυπίας.

Η ΕΣΗΕΑ

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της Μαρίας Αντωνιάδου, Προέδρου της ΕΣΗΕΑ που ζήτησε την κατάργηση του εν λόγω άρθρου. 

Όπως σχολίασε «κατά το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών αλλά και το δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας, ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρεμβαίνει η δικαιοσύνη και να περιορίζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του λόγου και την έκφραση απόψεων για ότι συμβαίνει γύρω μας με την αιτιολογία ότι έτσι διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις που προκαλούν ανησυχία και φόβο στους πολίτες και κλονίζεται η εμπιστοσύνη του κοινού. 

Στην πράξη ποινικοποιείται η προσωπική άποψη και έκφρασή της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο διαδίκτυο, ενώ σαφώς και δεν αποτελεί είδηση, αλλά προσωπική κρίση». 

Σημείωσε πως «από την πλευρά όλων των δημοσιογραφικών Ενώσεων όλης της χώρας, από την Ομοσπονδία την ΕΣΗΕΑ, την Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, την Ένωση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, την Ένωση Ηπείρου, Νήσων και Πελοποννήσου, αλλά και την Ένωση Περιοδικού Τύπου, το άρθρο 191, έτσι όπως επαναδιατυπώνεται, έχει σαφείς κινδύνους για την ελευθερία του λόγου, της Ελευθεροτυπίας και της Δημοκρατίας, γι’ αυτό και ζητούμε την απόσυρσή του».

Οι εκπρόσωποι των δικαστικών λειτουργών

Ενάντιος στην τροποποίηση του άρθρου δήλωσε ο Χαράλαμπος Σεβαστίδης, εκπρόσωπος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. 

Επισήμανε ότι «με την προτεινόμενη αλλαγή για την κατάφαση του εγκλήματος αρκεί η διαπίστωση της ικανότητας της διασποράς της ψευδούς είδησης να προκαλέσει φόβο και ανησυχία στους πολίτες. 

Το στοιχείο αυτό όμως, δηλαδή η ικανότητα πρόκλησης φόβου ή ανησυχίας, είναι εντελώς υποκειμενικό,αόριστο και πάντως μη μετρήσιμο.

 Με ποιο κριτήριο θα διαπιστωθεί η προσφορότητα της ψευδούς είδησης να προκαλέσει φόβο ή ανησυχία; Και πώς θα απαντηθεί τελικά το ερώτημα, ποιος ήταν ο λόγος που η διασπορά της ψευδούς είδησης δεν επέφερε το φόβο ή ανησυχία. 

Μήπως κάθε ψευδείς είδηση μπορεί να προκαλέσει αυτόν τον φόβο και την ανησυχία; Αυτό που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία είναι η θέσπιση μιας και μοναδικής κρατικής αλήθειας και η δίωξη κάθε αντίθετης άποψης, πρακτική που εύκολα μπορεί να καταλήξει στη λογοκρισία». 

Ο Χαράλαμπος Σεβαστίδης συνέχισε λέγοντας: 

«Η επιστήμη, όπως η Ιατρική, προχωρά μέσα από την πολυφωνία, τις επιστημονικές διχογνωμίες, τη διαλεκτική σύνθεση θέσης και αντίθεσης. Η ιστορική εμπειρία κατέδειξε ότι οι επιστημονικές απόψεις, που θεωρούνταν στην εποχή τους αιρετικές, επιβεβαιώθηκαν με το πέρασμα των χρόνων.

Ενώ αντίθετα κατέπεσαν αξιώματα και αρχές που ίσχυαν για αιώνες ως δόγματα και ακλόνητες αλήθειες. 

Ακόμα και σκοταδιστικές θέσεις με τις οποίες σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη η κοινωνία μας δεν εξαλείφονται με ποινική καταστολή, αλλά με την επιστήμη,τον ορθολογισμό και την παιδεία.

 Ο Ποινικός Κώδικας δεν μπορεί να υποκαταστήσει την «Ιερά Εξέταση» του Μεσαίωνα και να εμποδίζει την πρόοδο της επιστήμης με την απειλή της πείρας. Είναι προτιμότερο να ακουστεί κάτι ψευδές, παρά να φιμωθούν εκατό αλήθειες.

Από την άποψη αυτή λοιπόν, η τροποποίηση του άρθρου 191 του Π.Κ. συνιστά οπισθοδρόμηση, καθώς διευρύνει το αξιόποινο, εισάγει και πάλι αφενός την υποκειμενική κρίση της προσφορότητας της είδησης να προκαλέσει ανησυχία ή φόβο, και αφετέρου το στοιχείο του κλονισμό της εμπιστοσύνης του κοινού στη δημόσια τάξη, περιορίζοντας έτσι σημαντικά το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης και πληροφόρησης, όπως αυτό προστατεύεται στο Σύνταγμα και στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε».

Σημαντικές επιφυλάξεις εξέφρασε και ο Σπύρος Παππας Εισαγγελέας Πρωτοδικών και γενικός γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας. 

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «σε ότι αφορά το άρθρο 191 η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος πρότεινε για να μην υπάρχει μεγαλύτερη διεύρυνση του αξιοποίνου όσον αφορά το υποκειμενικό στοιχείο να αφαιρεθεί «η τιμώρηση από αμέλεια» και όντως με ικανοποίηση βλέπουμε ότι έχει απαλειφθεί, διότι είναι λίγο βαρύ να μπορούμε να αποδώσουμε κάποια ποινική ευθύνη σε κάποιον που παραδείγματος χάριν είχε μια πληροφορία από ένα έγκυρο πρόσωπο, αλλά εξ αμελείας τέλεσε το αδίκημα αυτό. 

Είναι βεβαίως αφηρημένη η διατύπωση, όπως και στην προηγούμενη ρύθμιση και θα ήθελα να τονίσω ότι δεν πρέπει να το βλέπουμε μόνο με βάση μία χρονική στιγμή, όπως έχουμε τώρα με τα ζητήματα της δημόσιας υγείας. 

Αυτό το άρθρο αντιμετωπίζει και άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ. και ζητήματα διεθνών σχέσεων ή διεθνούς ασφάλειας, γιατί κάποιος μπορεί να διαταράξει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και επομένως παραμένει ως γενική ρύθμιση και για το μέλλον».

Δεν αλλάζει θέση η κυβέρνηση

Πάντως η κυβέρνηση εμμένει στην θέση της όπως ξεκαθάρισε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Κώστας Καραγκούνης. Αναφερόμενος στην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ δήλωσε πως «γνωρίζει και η ίδια από την δικαστηριακή πρακτική, ότι και νομολογιακά έχει κριθεί ότι οι ψευδείς ειδήσεις αφορούν, adhoc, ψευδή γεγονότα και όχι αξιολογικές κρίσεις, ούτε εκτιμήσεις». 

Έθεσε μάλιστα στους νομικούς που διαφώνησαν το ερώτημα: 

«Η διάταξη, ως ισχύει σήμερα, λειτουργεί, έχει αποτελεσματικότητα και τόσο από την εμπειρία του;». Μάλιστα στην τοποθέτησή του στην συνέχεια κατά την διάρκεια των εργασιών της επιτροπής είπε ότι στόχος είναι να μην διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τα εμβόλια και τον Covid 19. 

Σημείωσε ότι «πολλές φορές έχουν συμβάλει, έχουμε ιστορικά και πρόσφατα παραδείγματα στο να οδηγηθούν στο θάνατο αθώοι πολίτες. Αυτούς θα πρέπει να προστατέψουμε; Θέλουμε την προστασία της κοινωνικής ειρήνης από την διασπορά ψευδών ειδήσεων ή όχι;». Κατέληξε λέγοντας πως «νομίζω, ότι δεν προσβάλλεται το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. 

Το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο, ότι προστατεύει την ελεύθερη διάδοση των ιδεών αλλά επί τη βάσει αληθινών γεγονότων, το Σύνταγμα δεν προστατεύει την ελεύθερη διάδοση ψεμάτων». 

Για τα ζητήματα της ελευθεροτυπίας τοποθετήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας λέγοντας όσον αφορά τον κίνδυνο περιορισμού της ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης θέλω να σας διαβεβαιώσω, όμως και το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη να μην είναι θύμα fakenews ή πληροφοριών που μπορεί να του κοστίζουν σε οποιοδήποτε επίπεδο, είναι ένα δικαίωμα το οποίο πρέπει να το κρατήσουμε πάρα πολύ ψηλά.

 Δεν γίνεται από τη μια πλευρά να φερόμεθα ως δικαιωματιστές και να προβάλλουμε το γεγονός ότι πρέπει να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα των πολιτών και ένα τέτοιο πραγματικό δικαίωμα να μην το έχουμε σε πρώτη προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τη νομοθετική μας θωράκιση». 

Πρόσθεσε επίσης απευθυνόμενος στα κόμματα πως «αυτή τη στιγμή χάνονται συνάνθρωποί μας, επειδή κάποιοι ουσιαστικά τους πείθουν να μην εμβολιαστούν, να μη διασωληνωθούν, πρέπει να τύχει της μη δυνατότητας επέμβασης της δικαιοσύνης; 

Δεν σας ενδιαφέρει αυτό καθόλου αλήθεια; 

Δηλαδή, δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει όλοι μαζί να δούμε με σοβαρότητα και ευθύνη;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου