Πού... κόλλησε η έρευνα. Τι αναφέρει η απόφαση αρχειοθέτησης των κατηγοριών εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού
Από τη
Μαρία Παναγιώτου
Μια διαφορετική ιστορία από εκείνη που έχει υποστηρίξει επανειλημμένως δημόσια ο Αντώνης Σαμαράς διαφαίνεται μέσα από το πόρισμα με το οποίο οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς αρχειοθέτησαν τη δικογραφία που αφορούσε την εμπλοκή του στην πολύκροτη υπόθεση Novartis.
Η διαφορετική αυτή ιστορία περιέχει συναντήσεις του πρώην πρωθυπουργού και ανθρώπων του περιβάλλοντός του με τον πρώην αντιπρόεδρο της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Κωνσταντίνο Φρουζή, οι οποίες μάλιστα δεν προκύπτουν μόνο από τους «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος», αλλά και από τα αρχεία της ίδιας της Novartis.
Επίσης, περιλαμβάνει στον πυρήνα της μια τροχήλατη βαλίτσα που ξεκίνησε με προορισμό το Μέγαρο Μαξίμου, όταν ο Αντώνης Σαμαράς ήταν πρωθυπουργός, για την οποία απλά δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ εάν έφτασε στον προορισμό της, ή «με ποιον συναντήθηκε τελικά ο Φρουζής», ούτε προέκυψε «η τελική τύχη των χρημάτων, δηλαδή εάν τελικά παραδόθηκαν, σε ποιον και για ποια ακριβώς αιτία».
Αλλά κι έναν έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών του Αντώνη Σαμαρά και των οικείων του, που πραγματοποιήθηκε μόνο για μία ημερολογιακή ημέρα (!) από ειδικό επιστήμονα, το συμπέρασμα του οποίου ήταν απλώς... πως «δεν προέκυψαν ασφαλή συμπεράσματα».
Μόνο μπροστά στις κάμερες
Η πορισματική έκθεση των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, οι οποίοι εξέτασαν εάν θα ασκηθεί ποινική δίωξη στον Αντώνη Σαμαρά για τα αδικήματα της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, είναι ένα σημαντικό ανάγνωσμα.
Και τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα ενδιαφέροντα σημεία στα οποία μπορεί κανείς να σταθεί διαβάζοντας την πορισματική αναφορά, η οποία δεν ήρθε ποτέ στη δημοσιότητα, αλλά έχει τη δική της ιστορική αξία.
Ο Αντώνης Σαμαράς είχε υποστηρίξει στη Βουλή πως ουδέποτε συνάντησε ιδιωτικά τον πρώην αντιπρόεδρο της εταιρίας Novartis, αλλά μόνο δημόσια δύο φορές.
«Το πιο εκπληκτικό είναι πως τον κ. Φρουζή ουδέποτε τον έχω συναντήσει ιδιωτικά.
Τον έχω δει δύο φορές στη ζωή μου, θεσμικά, ως πρόεδρο της Ενωσης Φαρμακοβιομηχάνων, μαζί με εκπροσώπους άλλων 12 πολυεθνικών και τριών υπουργών, μπροστά στις κάμερες του Τύπου. Τη μία από τις δύο, μάλιστα, σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, παρουσία της Μέρκελ, στο “Χίλτον”. Κι αυτή μπροστά σε κάμερες» είχε δηλώσει συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός.
Ωστόσο, οι «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» αλλά κυρίως τα στοιχεία που συνέλεξαν οι εισαγγελείς από τα αρχεία που κατασχέθηκαν από τη φαρμακοβιομηχανία βγάζουν τον πρώην πρωθυπουργό ανακόλουθο των δηλώσεών του, καθώς φαίνεται ότι προκύπτει επαφή των δύο ανδρών σε αρκετές περιπτώσεις.
Πρώτα απ' όλα, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, στις κασέτες που κατασχέθηκαν από την εταιρία ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ Α.Ε., όπου φυλάσσονταν αντίγραφα ασφαλείας ηλεκτρονικών αρχείων της Novartis, βρέθηκε ηλεκτρονικό αρχείο τύπου HTML, το οποίο αναφέρεται σε επικοινωνία του Κωνσταντίνου Φρουζή με ημερομηνία 31/5/2011, ώρα 3.30 μ.μ. και περιγραφή Samaras direct... call. (Σαμαράς απευθείας κλήση).
Μοιάζει, δηλαδή, σαν η επικοινωνία των δύο αντρών να είχε ξεκινήσει ήδη έναν χρόνο περίπου πριν αναλάβει ο Αντώνης Σαμαράς την πρωθυπουργία της χώρας.
Από την εταιρία Novartis κατασχέθηκε ακόμη μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο έχει αποσταλεί στις 22/11/2011, δηλαδή λίγες μέρες μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου και λίγους μήνες προτού γίνει πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς, από το e-mail του Κωνσταντίνου Φρουζή, με θέμα «Rantevou me ND» και το εξής περιεχόμενο:
«Καλείς στις 11.00 ΕΣΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ τον Δημήτρη Σταμάτη, στο .......... (σ.σ.: εδώ αναφέρεται αριθμός τηλεφώνου) για ραντεβού εκ μέρους Νίκου Χασαπόπουλου. Είναι στην ηγετική ομάδα του Αντώνη...».
Το ημερολόγιο
Φυσικά, στο πόρισμα περιλαμβάνεται και το ημερολόγιο του κ. Φρουζή, όπου στην ημερομηνία 17/12/2012, όταν δηλαδή ο Αντώνης Σαμαράς είχε αναλάβει την ηγεσία της χώρας, αναγράφεται η σημείωση
«Συνάντηση με Πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών» αλλά και σωρεία συναντήσεων με κυβερνητικά στελέχη σε διάφορες ημερομηνίες μέχρι τον Μάρτιο του 2013. Περιλαμβάνονται, επίσης, έγγραφα που εγχείρισε η «μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος» Αικατερίνη Κελέση, «σχετικά με επαφές του Κων/νου Φρουζή και της Novartis με τον τότε πρωθυπουργό».
Συγκεκριμένα:
Έγγραφο της Novartis, όπου φαίνεται οργάνωση συνάντησης στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας με τον Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (σημειώνεται, ωστόσο, στο πόρισμα πως δεν προκύπτει εάν η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε).
Ημερολόγια από τα οποία φαίνονται συναντήσεις του Φρουζή με τον τότε πρωθυπουργό και συνεργάτες αυτού.
Ειδικότερα υπάρχουν σημειώσεις για ραντεβού και στις 26/92013 και 18/10/2013.
Έγγραφο το οποίο η Αικατερίνη Καλέση κατέθεσε ότι της παρέδωσε ο κ. Φρουζής, την «επόμενη μέρα της συνάντησής του με τον κ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πρόκειται για χειρόγραφο σημείωμα σε έντυπο του πρωθυπουργικού γραφείου, με σημειωμένους δύο αριθμούς κινητού τηλεφώνου κι ένα ονοματεπώνυμο, καθώς και μια φωτοτυπία κάρτας με στοιχεία του Αντώνη Σαμαρά στην αγγλική γλώσσα».
Περιλαμβάνονται, ακόμη, αποσπάσματα καταθέσεων της Αικατερίνης Κελέση, στις οποίες αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο «κανονίστηκε το ραντεβού μέσω του τότε συνεργάτη τού τότε πρωθυπουργού Δημητρίου Πτωχού» αλλά και όλες τις λεπτομέρειες, «μέχρι το σημείο που μπήκαν τα χρήματα στον χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου» του Φρουζή, προτού ο τελευταίος αποχωρήσει με κατεύθυνση το Μέγαρο Μαξίμου.
Τέλος, στο πόρισμα γίνεται αναφορά σε φάκελο αρχείων με την ένδειξη SAMARAS, τα οποία «καταδεικνύουν την προσπάθεια προσέγγισής του από τη Novartis», επιστολές στελεχών της μητρικής εταιρίας στην Ελβετία προς τον πρώην πρωθυπουργό και μία ακόμη επιστολή της εταιρίας «προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Αντ. Σαμαρά, για την αποπληρωμή εκκρεμών χρεών».
Είναι γνωστό πως οι κυβερνητικές επαφές ή προσπάθεια τέτοιων επαφών της φαρμακοβιομηχανίας εκείνη την περίοδο στόχο είχαν την αποζημίωση των φαρμάκων της Novartis έναντι λοιπών φαρμακοβιομηχανιών, καθώς και την ταχύτερη και κατ' εξαίρεση αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τη Novartis μέσα από ένα πρόγραμμα που, ως γνωστόν, πήρε την κωδική ονομασία «HARVARD PROJECT».
Αξίζει να σημειωθεί πως δημοσιεύματα στο παρελθόν ανέφεραν πως στο CD με τα αρχεία της εταιρίας που κατασχέθηκε βρέθηκε και σημείωμα του βουλευτή της Ν.Δ. Νότη Μηταράκη, στο οποίο ο Φρουζής ενημερώνει γραπτώς τον «αγαπητό κ. Μηταράκη» ότι του έχει στείλει «μια σειρά από επιστολές» προς ενημέρωσή του και του ζητά να μιλήσουν τηλεφωνικά, αφού προηγουμένως τις διαβάσει.
Δεν προκύπτει από το πόρισμα εάν οι κ. Πτωχός, Σταμάτης και Μηταράκης κλήθηκαν για καταθέσεις από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Θα μπορούσαν όμως να κληθούν στην Προανακριτική που διενεργείται στη Βουλή.
Αξιολόγηση
Στην ετήσια αξιολόγηση έτους 2014 της Novartis για τον Φρουζή από τον τότε διευθυντή του, Αντώνιο Σαρλικιώτη, που, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, ήταν ο κύριος εμπνευστής του «HARVARD PROJECT», αναφέρονται μερικές σημαντικές αλλά κυρίως αποκαλυπτικές... κολακείες για τον πρώην αντιπρόεδρο.
Διαβάζουμε: «Υψηλή βαθμολογία στην έκθεση του ΚΦ. Στα σχόλια: Ο Κώστας είναι ένας πραγματικός ηγέτης και έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να προσεγγίζει τις Υγειονομικές Αρχές σε όλα τα επίπεδα περιλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού. [...]. Είναι πολύ επικοινωνιακός, προσεγγίσιμος και σεβαστικός και έχει καλή επαφή με κόσμο σε όλα τα επίπεδα στο Κράτος». Ο διευθυντής του Κωνσταντίνου Φρουζή, λογικά, δεν θα έπρεπε να έχει συγκεκριμένες πληροφορίες;
Το συμπέρασμα του πορίσματος
Σύμφωνα με την Αικατερίνη Κελέση, ο Κωνσταντίνος Φρουζής εισήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου με το αυτοκίνητό του, ενώ έφυγε από τα γραφεία της εταιρίας στη Μεταμόρφωση Αττικής, «προκειμένου να μεταβεί στο ραντεβού, έχοντας τοποθετήσει μια τσάντα με χρήματα στον χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου του».
Ωστόσο, επειδή η μάρτυρας δεν ήταν στο ραντεβού, δεν προέκυψε από άλλο στοιχείο εάν συναντήθηκε τελικά «ο Φρουζής στο Μέγαρο Μαξίμου, ούτε προέκυψε η τελική τύχη των χρημάτων, δηλαδή αν τελικά παραδόθηκαν, σε ποιον, για ποια ακριβώς αιτία».
Επομένως, απλά δεν επιβεβαιώθηκε κάποιο από τα σενάρια.
Σημαντικό, ωστόσο, είναι το σημείο που αναφέρεται στην έκθεση της ειδικής επιστήμονα, η οποία «ύστερα από παραγγελία της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς έλεγξε τις τραπεζικές συναλλαγές» του Αντώνη Σαμαρά και συνδεόμενων με αυτών προσώπων (σ.σ.: το άνοιγμα των θυρίδων του πρώην πρωθυπουργού που είχε εκτενώς απασχολήσει τα μέσα στο παρελθόν δεν αναφέρεται πουθενά).
Εντύπωση προκαλεί ότι, σύμφωνα με το πόρισμα, δεν «προέκυψαν ασφαλή συμπεράσματα ότι τα ερευνώμενα πρόσωπα» προέβησαν «την περίοδο από 01/04/2018 μέχρι 02/04/2018 σε οικονομικές συναλλαγές, με αποτέλεσμα τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».
Άραγε γιατί ελέγχθηκε μόνο μία ημέρα (!) κίνησης των λογαριασμών και μάλιστα χρόνια μετά τα περιστατικά που περιγράφονται παραπάνω, στη διάρκεια των οποίων ο Αντώνης Σαμαράς ήταν πρωθυπουργός της χώρας;
Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να πληροφορηθούμε κάποτε στο μέλλον...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου