Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Η ψυχολογία των δύο μονομάχων






 Πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση, τα κόμματα μπορούν να πιστεύουν ό,τι θέλουν για τη δύναμή τους στην ελληνική κοινωνία. 
Η έκφραση της λαϊκής βούλησης είναι αυτή που θα αποδείξει αν έχουν δίκιο ή άδικο. Με αυτή την έννοια, οι εκλογές είναι η κορυφαία αναμέτρηση μεταξύ των κομμάτων, καθώς το αποτέλεσμά της καθορίζει την ακριβή θέση που θα έχει το καθένα στο πολιτικό σύστημα.

Στις εκλογές έχει μεγάλη σημασία η ψυχολογία με την οποία οι αντίπαλοι κατεβαίνουν για να αναμετρηθούν. Εναν αγώνα ποτέ δεν θα τον κερδίσεις, αν έχεις την ψυχολογία του ηττημένου, αλλά μπορείς να τον κερδίσεις ή να τον χάσεις με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, αν έχεις την ψυχολογία του νικητή. 
Πρόκειται για κάτι γνωστό στην πολιτική. Και αυτό εκφράζεται απόλυτα στην εικόνα που παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες τα δύο μεγάλα κόμματα.
Κατά κοινή ομολογία, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από μερικούς μήνες. Τα σενάρια για εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ έπαψαν πλέον να διακινούνται. Η βεβαιότητα για άνετη νίκη της Ν.Δ. έχει δώσει τη θέση της στην αμφιβολία.
Τα δημοσκοπικά ευρήματα, πλέον, μιλούν για μονοψήφια διαφορά υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν λίγες ημέρες πριν έκαναν λόγο για διψήφια. Ταυτόχρονα, οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιούν σε ολόκληρη τη χώρα οι δύο αρχηγοί εμφανίζουν μια σαφή υπεροχή του Αλέξη Τσίπρα έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ίδιο και τα ποσοστά τηλεθέασης των συνεντεύξεων που δίνουν.
Δεν χωράει αμφιβολία πως το κλίμα είναι πολύ αισιόδοξο στο κυβερνητικό κόμμα, σε αντίθεση με τη Ν.Δ., όπου επικρατούν ο σκεπτικισμός, η ανησυχία και η γκρίνια. Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να αναπτερώσει το ηθικό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο με την παρουσία του όσο και με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνησή του.
Σε αντίθεση με τον αντίπαλό του, ο οποίος κατά κοινή ομολογία κάνει τη μία γκάφα μετά την άλλη. Ούτε την επιλογή του να είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου δεν υπερασπίζεται. Αφού τον έχρισε, μετά τον... ξέχασε. 
Οπως και να ’χει, «Κυριακή κοντή γιορτή». 
Σε δύο μέρες αποφασίζει ο λαός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου