Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Σεραφείμ Κοτρώτσος: Είναι…περίπου “μειοδότης” ο Κοτζιάς;"Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέβη, δυστυχώς, τον Ρουβίκωνα και πέρασε από την μετριοπάθεια του φιλελεύθερου στην όχθη του πιο απίθανου και εθνικά επικίνδυνου εθνικισμού. "

 


 



 




Η αποστροφή της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στους τομεάρχες της Ν.Δ ότι “ο Κοτζιάς υιοθετεί και εκπροσωπεί τις θέσεις των Σκοπιανών, παρά τα συμφέροντα της χώρας”, αν μη τι άλλο σοκάρισε. 

Οι καλοπροαίρετοι έσπευσαν να αναζητήσουν το κείμενο της ομιλίας εκτιμώντας πως πρόκειται περί λανθασμένης (ανα)μετάδοσης. 

Το πρωί (σήμερα), ωστόσο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κώστας Κυρανάκης επανέλαβε ρητά και κατηγορηματικά την ίδια άποψη. 

Ως εκ τούτου, η καλή προαίρεση εξανεμίστηκε. 

Και στη θέση της επανήλθε το αρχικό σοκ.

Όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει ευθέως πως ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας προωθεί τις διαπραγματευτικές θέσεις των Σκοπιανών, κόντρα στα συμφέροντα της χώρας, η εντύπωση που εισπράττει εύλογα καθένας που συμμετέχει στα συλλαλητήρια για το “Μακεδονικό” είναι πως ο Νίκος Κοτζιάς διολισθαίνει στην εθνική μειοδοσία.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνει, δηλαδή, σκιές (επιεικώς) ότι ο υπουργός Εξωτερικών δρα σε βάρος των συμφερόντων της χώρας ως κοινός μειοδότης.
Είναι προφανές πως για γνωστούς (πολιτικούς και εκλογικούς)  λόγους ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερβαίνει τα εσκαμμένα και κάθε έννοια πολιτικού πολιτισμού. 
Την ίδια ώρα που μέσα ενημέρωσης (site) που πρόσκεινται στην πιο σκληρή δεξιά πτέρυγα του κόμματος διακινούν άρθρογραφία με τίτλο “Άθλιοι οι Τούρκοι, αθλιότερος ο Τσίπρας”. Εκτός από τον “προδότη” Κοτζιά, έχουμε και… “τουρκόσπορο” πρωθυπουργό.
Κάποια στελέχη της Ν.Δ –από αυτούς που ο Ευάγγελος Αντώναρος (κυβερνητικός εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Καραμανλή) αποκαλεί “μουσαφιραίους” και “δοτούς”– σπεύδουν να αιτιολογήσουν τη συγκεκριμένη άποψη, επικαλούμενοι ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -αν και κατά κύριο λόγο αυτό συνέβαινε από στελέχη των ΑΝΕΛ– αποκαλούσαν “γερμανοτσολιάδες” και “μερκελιστές” την ηγεσία της Ν.Δ την εποχή της διακυβέρνησης Σαμαρά. Ορθόν και κακώς.
Η πόλωση του δίπολου μνημόνιο-αντιμνημόνιο της περιόδου 2012-2014 είναι αλήθεια πως γέννησε “τέρατα”. Αν και το φαινόμενο είχε ξεκινήσει νωρίτερα -πριν το 2012- όταν τις ίδιες ή ανάλογες εκφράσεις χρησιμοποιούσαν στελέχη της Ν.Δ, ή άλλων κομμάτων αλλά σε φάση προσχώρησης στη Ν.Δ, εναντίον των τότε πολιτικών αντιπάλων τους. Πρακτικά, ουδείς αναμάρτητος -που είχε πει και ο Αντώνης Σαμαράς.
Είναι, όμως, αυτό επιχείρημα; Εάν έχεις υποστεί την προσβολή να σε αποκαλούν “γερμανοτσολιά” και έρχεσαι εσύ, μερικά χρόνια μετά, να αφήσεις υπαινιγμούς περί “εθνικής μειοδοσίας” κατά του υπουργού Εξωτερικών της χώρας σου, τότε ή δεν έχεις καταλάβει τίποτε, ή είσαι χειρότερος από εκείνους που σε προσέβαλλαν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέβη, δυστυχώς, τον Ρουβίκωνα και πέρασε από την μετριοπάθεια του φιλελεύθερου στην όχθη του πιο απίθανου και εθνικά επικίνδυνου εθνικισμού. Δίνει τροφή στο θηρίο των ακραίων στοιχείων που κρύβονταν στο ημίφως και βγαίνουν τώρα “δικαιωμένα” στο ξέφωτο, διεκδικώντας να νομιμοποιήσουν το μένος τους και να καταστήσουν ηγεμονικό τον εθνικισμό τους.
Οι βουλευτές της Ν.Δ -και άλλων κομμάτων- που έσπευσαν και σπεύδουν στα συλλαλητήρια κάνουν πως δεν ακούνε τα ψηφίσματα των συγκεντρώσεων ή το μήνυμα των επιστολών που έχουν σταλεί από τα ίδια κέντρα στους βουλευτές όλων των κομμάτων.
Η κατηγορία περί “εσχάτης προδοσίας” και οι απειλές για ειδικά και άλλα (λαϊκά) δικαστήρια, παρότι γραφικές, είναι σαφείς. 
Τώρα, ο πρόεδρος της Ν.Δ έρχεται να προσφέρει πολιτική ομπρέλα σε όλους αυτούς, άρα και σε όποια επόμενα βήματα επιλέξουν. 
Ακόμα και σε πράξεις βίας…
Ενθαρρυντικό στοιχείο, η αντίδραση μερίδας του πολιτικού συστήματος. Γιώργος Παπανδρέου (ΚΙΔΗΣΟ), Σταύρος Θεοδωράκης, Νίκος Μπίστης και άλλοι κατέστησαν σαφές ότι διαφωνούν με τις ιαχές και την πολιτική νομιμοποίηση που τους προσφέρει η ηγεσία της Ν.Δ. 
Δεν αρκεί όμως.
Οι πολιτικοί αρχηγοί (κυρίως η Φώφη Γεννηματά), και οι ηγετικές προσωπικότητες του χώρου της συντηρητικής παράταξης (Καραμανλής, Σαμαράς, ΜεΪμαράκης, Μπακογιάννη, Βενιζέλος), αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οφείλουν να τοποθετηθούν. Εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Σκοπιανών, ο Κοτζιάς;
Οι ιδεολογικές γραμμές πρέπει να χαραχθούν (και θα χαραχθούν ιδιαίτερα εάν η κυβέρνηση καταλήξει σε έντιμο συμβιβασμό στο Σκοπιανό) και όλοι να πάρουν θέση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου