Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Έφη Αχτσιόγλου: Pacta sunt servanta το μήνυμα στο σκληρό ΔΝΤ και τους... διστακτικούς Ευρωπαίους στο Hilton








Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών στις αίθουσες του Hilton σιωπούν την ώρα που στην Ευρώπη καταγράφονται όλο και περισσότερες φωνές υπέρ της Ελλάδας και κατά των σκληρών θέσεων του ΔΝΤ στα εργασιακά, είπε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου Στο Κόκκινο και τον Γ. Τραπεζιώτη, στην πρώτη ραδιοφωνική συνέντευξή της μετά την ανάληψη του υπουργείου. Pacta sunt servanta, ή «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» το μήνυμα προς όλες τις πλευρές.

Οι θεσμοί έχουν επιστρέψει στην Αθήνα για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά προς το παρόν δεν έχει κλειστεί το επόμενο ραντεβού με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, διευκρίνισε η υπουργός.

Η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων είναι κεντρικός πολιτικός στόχος της κυβέρνησης και ουσιώδους σημασίας όχι για λόγους «ιδεοληπτικής εμμονής» όπως λέει ο κ.Μητσοτάκης, αλλά γιατί είναι κεντρικό εργασιακό δικαίωμα και κεκτημένο σε όλη την Ευρώπη, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μία χώρα που αποτελεί εξαίρεση σε αυτό, τόνισε η κ.Αχτσιόγλου. Δεν είναι μόνο θέμα νομικού πολιτισμού, είναι και θέμα ανάπτυξης, να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι άμεσα στον πλούτο που παράγεται και όχι εκ των υστέρων.

Παρά ταύτα, το ΔΝΤ παραμένει ιδιαίτερα σκληρό στις θέσεις του και ζητάει πράγματα που δεν υφίστανται στην Ευρώπη και δεν αποτελούν καλές ή έστω συνήθεις πρακτικές, υπογράμμισε η υπουργός.

Η ελληνική πλευρά, παραμένει σε όσα συμφωνήθηκαν με τους δανειστές τον Αύγουστο του 2015, για τις συλλογικές συμβάσεις, τις ομαδικές απολύσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο, αλλά και το να εφαρμοστούν οι καλές πρακτικές στην ΕΕ.

Δεν είναι ένας θολός και αόριστος όρος, καθώς περιγράφεται αναλυτικά από το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνομώνων, στην οποία συμμετείχε και το ΔΝΤ, Το πόρισμα αυτό σε ένα 90% συμφωνεί με όσα υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση και με όρους τήρησης των συμφωνηθέντων το ΔΝΤ θα πρέπει να αλλάξει τη στάση του, τόνισε η κ.Αχτσιόγλου, χρησιμοποιώντας τον λατινικό όρο Pacta sunt servanta, που σημαίνει «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».

Στον αντίποδα των πιέσεων του ΔΝΤ καταγράφεται μία... αφωνία από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς ενώ στα συμβούλια υπουργών και αλλού ομολογείται ότι οι ελληνικές θέσεις είναι σωστές και δίκαιες, «τις κρίσιμες στιγμές δεν υψώνουν φωνή, δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αντιστοιχεί», τόνισε η υπουργός. Θύμισε μάλιστα ότι τα ελληνικά αιτήματα εδράζονται και στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας είναι νομικά δεσμευτικό κείμενο για όλους, όχι μόνο τα κράτη αλλά και τα όργανα της ΕΕ και η Κομισιόν οφείλει να τηρεί τα νομικά δεσμευτικά κείμενα.

Αντίθετα, στο Ευρωκοινοβούλιο και τους κοινωνικούς φορείς, η υποστήριξη και η αλληλεγγύη στην Ελλάδα είναι αμέριστη, όπως φάνηκε από τις επαφές που είχε η Ελληνίδα υπουργός Εργασίας με εκπροσώπους πολλών ευρωπαϊκών κομμάτων και συνδικάτων, με την Ευρωπαϊκή Αριστερά και τους Πράσινους να έχουν ήδη ταχθεί ευθέως υπέρ της Αθήνας και ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών Δημοκρατών να ζητούν το ίδιο με επιστολή τους προς την Κομισιόν. Ακόμη πιο πιεστικές ήταν οι θέσεις που διατύπωσαν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, που επίσης ύψωσαν τη φωνή τους.

Η διστακτικότητα αφορά τους εκπροσώπους της Κομισιόν στις αίθουσες του Hilton και μόνον αυτούς, υπογράμμισε η κ.Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στους εκπροσώπους των θεσμών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.

Στη συνέχεια η υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς σε όσα είδε κατά την επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη και τις συναντήσεις με εργαζόμενους και απολυμένους από τα Λιπάσματα, την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Καρυπίδη, την μονάδα ανακύκλωση της Σίνδου, αλλά και τους κατοίκους της Ευκαρπίας που διαμένουν σε εργατικές κατοικίες.

Από όσα συζητήθηκαν με τους εργαζόμενους αυτούς, προκύπτει ότι πέραν της απορρύθμισης που επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια, είναι έντονα τα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Η περίπτωση των Λιπασμάτων είναι μία εργατική διαφορά εμβληματικής σημασίας, καθώς μετά από σειρά επιδεινώσεων στην οποία οι εργαζόμενοι συναίνεσαν καλή τη πίστη (το 2012 υπέγραψαν επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις, το 2015 συμβάσεις δανεισμού), αυτή τη στιγμή υπάρχουν ομαδικές μηνύσεις εναντίον του συνόλου του προσωπικού που δεν δέχθηκε νέες, μηνιαίες συμβάσεις, με αποτέλεσμα 170 εργαζόμενοι να απειλούνται με απόλυση χωρίς αποζημίωση.

Δεν θα μπούμε στο πεδίο που αφορά τη Δικαιοσύνη, αλλά ως υπουργείο θέλουμε να δείξουμε ότι σε αυτά τα ζητήματα προσφέρουμε ασπίδα προστασίας των εργαζόμενων, μεταξύ άλλων εξαντλώντας την αυστηρότητα των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου, όπως του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, τόνισε η κ.Αχτσιόγλου.

Ο ΣΕΠΕ αποτελεί κεντρικό εργαλείο προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων και η νέα ηγεσία του υπουργείου ήδη από τις πρώτες ημέρες επισκέφθηκε τις κεντρικές υπηρεσίες της Αθήνας ενώ χτες έκανε το ίδιο στη Θεσσαλονίκη. «Τους είπα ότι η δική μου δουλειά δεν θα εκπληρωθεί, εάν δεν εκπληρωθεί η δική τους», ανέφερε η υπουργός.

Υπάρχει ένας χάρτης 25 παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας, που προωθεί νέες πρακτικές και στόχος είναι να γίνει γνωστός στους εργαζόμενους, με στόχο να δημιούργηθεί μία συμμαχία με αυτούς, να είναι σαφές ότι είναι προς το συμφέρον τους η συνεργασία με το ΣΕΠΕ, αλλά ταυτόχρονα και με τους συνεπείς επιχειρηματίες, ώστε να δείξουμε ότι υπάρχει συνολική συμμαχία με εργαζόμενους και επιχειρήσεις που σέβονται τις υποχρεώσεις τους.

Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν την αναδιοργάνωση της αρχιτεκτονικής του προστίμου και μέσα στο επόμενο διάστημα θα φανούν τα επιτελέσματα, όπως εκτίμησε. Ο χάρτης αυτός επεκτείνεται σε βάθος τριετίας, αλλά η εφαρμογή του ξεκινά ήδη από τον Ιανουάριο, με νομοθετικές αλλαγές όπως η επανίδρυση της νομικής υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που είχε καταργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Πέραν των εργασιακών, η υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και σε όσα συμβαίνουν στην Ευκαρπία και τις εργατικές κατοικίες της, όπου περίπου 200 άτομα είδαν για πρώτη φορά υπουργό Εργασίας να καταγράφει ιδίοις όμμασι τα προβλήματά τους. Οπως είπε, το πρόβλημα με τις εργατικές κατοικίες του ΟΕΚ αφορά συνολικά 150 οικισμούς και 11.130 κατοικίες για τις οποίες δεν υπάρχουν οριστικά παραχωρητήρια.

Η πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια διόγκωσε το πρόβλημα καταπατώντας στοιχειώδη δικαιώματα, καθώς χωρίς παραχωρητήρια οι δικαιούχοι δεν είναι ιδιοκτήτες. Σε άλλες περιπτώσεις αυτά εκδόθηκαν σε εξαιρετικά υψηλές τιμές. Τελικά, κατασπαταλήθηκαν τα κεφάλαια του ΟΕΚ και μειώθηκαν τα έσοδα του ΟΑΕΔ, όπως υπογράμμισε.

Η επίλυση του προβλήματος ξεκινά από την διευθέτηση της εκκρεμότητας για τα υπόλοιπα παραχωρητήρια και περιλαμβάνει επίσης την διόρθωση προηγούμενων και την διευκόλυνση πληρωμής του χρέους των δικαιούχων. Είναι δηλαδή σε τρεις κατευθύνσεις, την ενιαία τιμή για όλους, την επιτάχυνση της διαδικασίας και τη διευκόλυνση της πληρωμής, είπε η κ.Αχτσιόγλου. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε χτες στη Βουλή.

Προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι το υπουργείο δεν είναι «απασχόλησης» αλλά «εργασίας» και δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα της ανεργίας που είναι τεράστιο, είπε καταλήγοντας η κ.Αχτσιόγλου, καυτηριάζοντας αυτούς που ενώ οδήγησαν την ανεργία από το 7% στο 27% σε μία πενταετία, σήμερα έχουν το θράσος να κατηγορούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι αύξησε την ανεργία.

Εχει σημειωθεί μία πτώση 3%, κάτι που «δεν επιτρέπει καν να χαμογελάμε», όπως είπε η υπουργός Εργασίας, αλλά γίνεται μία σημαντική προσπάθεια μέσω του ΟΑΕΔ και η τελική λύση θα έρθει με την ανάπτυξη που έχει αρχίσει να διαφαίνεται, στα έσοδα, τον προϋπολογισμό, το τελευταίο Eurogroup. Με την επιστροφή των Συλλογικών Συμβάσεων και της Συλλογικής Διαπραγμάτευσης, με μία δικαιότερη ανάπτυξη, θα λυθεί υγιώς, με καλές συνθήκες για τους εργαζόμενους, εκτίμησε καταλήγοντας η Έφη Αχτσιόγλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου