Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Independent: «Αυτή είναι η κληρονομιά του Φιντέλ» Γράφει ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας Ταΐρ Σαΐχ


 






































Ο λαός της Κούβας μπορεί να είναι φτωχός, αλλά η κληρονομιά του Φιντέλ Κάστρο θα συνεχίσει να εμπνέει, γράφει ο Ταΐρ Σαΐχ, δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας The Independent, ο οποίος έχει συγγενείς που ζουν στο νησί της Καραϊβικής.

«Η Κούβα σήμερα, όπως και πολλές πιο φτωχές χώρες πριν από αυτή, αναπτύσσεται τόσο ραγδαία σε πολλούς τομείς, που είναι δύσκολο να το περιγράψουμε σε κάποιον που ζει σε ένα σύγχρονο κράτος και δεν την έχει επισκεφθεί ποτέ. 

Wifi hotspot ξεπηδούν παντού στις αστικές περιοχές και πολυτελή τουριστικά θέρετρα κατασκευάζονται με φρενήρεις ρυθμούς, ενώ στην αγροτική Κούβα, οι αγρότες ή οι καμπεσίνος όπως είναι γνωστοί, ακόμη χρησιμοποιούν τα βόδια για να οργώνουν το κόκκινο έδαφος και οι καλλιεργητές καπνού συλλέγουν τα μεγάλα πράσινα φύλλα με το χέρι. 

Όλοι είναι Κουβανοί φυσικά αλλά αν με ρωτούσες να σου δείξω την "πραγματική" Κούβα, θα σε πήγαινα σε μία μικρή πόλη που ονομάζεται Τσάμπας στην επαρχία Θιέγο ντε Αβιλα στην κεντρική Κούβα. 

Περιστοιχισμένη από χωράφια με ζαχαροκάλαμα και καλαμπόκια, η Τσάμπας είναι μία τυπική  μικρή αγροτική πόλη της Κούβας, όπου τα ταξί τα σέρνουν άλογα και η ιδιοκτησία αυτοκινήτου, ακόμη κάποιου αμερικάνικου της δεκαετίας του 1950, είναι εκτός των οικονομικών δυνατοτήτων των κατοίκων. 

Ο παππούς της συζύγου μου, ο Ραούλ, ζει εδώ - τώρα έχει πια περάσει τα 60 και όλη του τη ζωή έφτιαχνε τους γεμάτους λακκούβες δρόμους της Κούβας μέχρι ένα ατύχημα που του έκοψε τα δάχτυλα του αριστερού χεριού του. Τώρα βοηθάει τους αγρότες στα χωράφια κοντά στο σπίτι του» γράφει ο Σαΐχ.

Ο Ραούλ ζει σε μία ξύλινη καλύβα, την οποία ανακαίνισε πέρυσι με τη βοήθεια του γαμπρού του. Τα παράθυρα δεν κλείνουν καλά και η καλύβα δεν θα μπορούσε να αντέξει σε μία έντονη κακοκαιρία. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ο Ραούλ έβγαζε περίπου 300 πέσος τον μήνα, δηλαδή γύρω στα 15 ευρώ - αυτός είναι ο τυπικός μισθός στο νησί για τους περισσότερους κρατικούς υπαλλήλους.

«Ο Ραούλ είναι ένας φτωχός χωρικός και η ζωή του δεν είναι εύκολη, αλλά το σπίτι του έχει ηλεκτρισμό και τρεχούμενο νερό. Αυτή είναι η κληρονομιά του Φιντέλ. 

Καθαρό νερό και ηλεκτρικό ρεύμα για όλους.
 Όπως και καθολική παιδεία και υγεία. 

Οι Κουβανοί συχνά αστειεύονται ότι είναι πιο υγιείς και πιο μορφωμένοι από τους Αμερικανούς παρά το αμερικανικό εμπάργκο των 50 και πλέον χρόνων. 

Έτσι για εμένα, η αγροτική Κούβα είναι η Κούβα του Φιντέλ. 
Τα ιδανικά του ζουν εκεί και είναι οι φτωχοί αγρότες που ωφελήθηκαν περισσότερο από τις πολιτικές του. Εδώ, τα παιδιά των χωρικών  έχουν την ευκαιρία να γίνουν χειρουργοί  ή πιλότοι. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που έχουν ειδωλοποιήσει τον Φιντέλ και θα θρηνήσουν τον χαμό του περισσότερο από οποιονδήποτε» συνεχίζει το άρθρο.

Η αστική Κούβα από την άλλη, γίνεται η Κούβα του τωρινού προέδρου, Ραούλ Κάστρο. «Όταν πρωτοεπισκέφθηκα την Κούβα το 2007, ήταν σπάνιο να δεις έναν Κουβανό να κρατάει κινητό τηλέφωνο. Δεν τους επιτρέπονταν να μπουν στα ξενοδοχεία ή στα πολυτελή all-inclusive θέρετρα. Αυτά έχουν αλλάξει φυσικά (...) 
Όπως και εμείς, οι Κουβανοί θέλουν να ζουν καλύτερα, θέλουν ένα καλύτερο κινητό, ένα μεγαλύτερο σπίτι, θέλουν να ταξιδέψουν. 

Αλλά κανείς από αυτούς δεν θα ήθελε να ζει σε μία Κούβα, όσο πλούσια και αν ήταν αυτή, που δεν θα είχε δωρεάν παιδεία, δωρεάν περίθαλψη, φθηνά μέσα μεταφοράς και το χαμηλότερο ποσοστό βίαιων εγκλημάτων στην Αμερική. 
Κανείς. 
Αυτή είναι η κληρονομιά του Φιντέλ» καταλήγει.


1 σχόλιο:

  1. και κατι σχετικο με την διαμαντοπούλου...
    καλά γιατι θα πρέπει να σχολιάζουμε τις δηλωσεις απο ενα ναυάγιο?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή