Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Αβανταδόρος της ασυδοσίας























Μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, και κυρίως με κλειστή την τραπεζική αγορά, δεν ήταν λίγοι οι επιχειρηματίες, οι έμποροι και οι βιοτέχνες που προσπάθησαν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές όλα τα χρόνια της κρίσης πληρώνοντας, στον βαθμό που μπορούσαν, υψηλούς φόρους και εισφορές. 

Δυστυχώς υπήρχαν και πολλοί που με μοναδικό κριτήριο τη διατήρηση των υψηλών κερδών τους έκλειναν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα, άλλαζαν έδρα, μετέφεραν ασφαλιστικά τους εργαζόμενους σε γειτονικές χώρες. 

Πουλούσαν τα προϊόντα τους και κέρδιζαν στην Ελλάδα και δεν άφηναν τίποτα πίσω. Κέρδη,φόροι, ΦΠΑ και εισφορές πήγαιναν σε άλλες χώρες. Αυτοί οι επιχειρηματίες - “δραπέτες” είχαν ανακαλύψει τα τελευταία χρόνια τον... παράδεισο της Βουλγαρίας. 

Εδώ υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο. Στη Βουλγαρία, τα τελευταία χρόνια, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται νόμιμα, κάνουν επενδύσεις και έχουν υποχρεωτικά, λόγω της δραστηριότητάς τους, υποκαταστήματα ή γραφεία εκεί, πέρα από τα κεντρικά τους που παραμένουν στην Ελλάδα. 

Αυτό το κρίσιμο σημείο το ξεπέρασε, όχι τυχαία, ο αρχηγός της Ν.Δ. στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Σόφια. Εκεί, μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ Ελλήνων επιχειρηματιών, βάζοντας και τις δύο κατηγορίες στο ίδιο τσουβάλι αφού δεν τους ξεχώρισε, έκανε λόγο για... “παράδειγμα εξωστρέφειας”! 

Εξισώνοντάς τους, έκανε ένα βαρύ ατόπημα: έγινε αβανταδόρος όσων θέλουν να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους στη χώρα τους. 

Αντί να τους καλέσει να έρθουν πίσω, τους έταξε “φόρους Βουλγαρίας” προκειμένου να γυρίσουν αποδεχόμενος και σεβόμενος στην πράξη τη λογική της φοροαποφυγής των συγκεκριμένων επιχειρηματιών. Και δεν το έκανε τυχαία, αφού πίσω από την ιδιότυπη νεοφιλελεύθερη αντίληψη του αρχηγού της Ν.Δ., όπως την έχει ξεδιπλώσει, από την περίφημη εκστρατεία απενοχοποίησης του επιχειρηματικού κέρδους έως τις ακραίες επιλογές του ΔΝΤ που ενστερνίζεται με την πρώτη ευκαιρία, κρύβεται η ασυδοσία και όχι η υγιής επιχειρηματικότητα. 

Αυτά που είπε στη Βουλγαρία ο Κυρ. Μητσοτάκης, όμως, συμπληρώνονται με κάτι που θα πρέπει να πει ξεκάθαρα στην Ελλάδα: 
ότι η μειωμένη φορολογία των επιχειρήσεων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μεγάλη εκστρατεία περικοπών, απολύσεων και μειωμένων κονδυλίων στη δημόσια Παιδεία και τη δημόσια Υγεία. 
Αυτό δεν θα το πει ποτέ ευθέως. 
Θα το βαφτίσει μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό.
 Αλλά ευτυχώς κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί, πλέον, από τον πολίτη, που έχει βιώσει και τις “μεταρρυθμίσεις τους” και τους “εκσυγχρονισμούς τους”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου