Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Ένα δημοσιογραφικό υποπροϊόν που βγήκε από το λαγούμι του για να ξεράσει μίσος (ΒΙΝΤΕΟ)- Ο Πάσχος Μανδραβέλης, ένα από τα δημοσιογραφικά υποπροϊόντα της εποχής που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία, προκαλεί μια ολόκληρη κοινωνία. Μόνο με την ύπαρξή του.































 Periodista
Η οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων ετών έφερε στην επιφάνεια ότι χειρότερο, ακροδεξιό, λούμπεν στοιχείο παρασιτούσε στον ιστό της κοινωνίας. Ξαφνικά, μία περιθωριακή, νεοφιλελεύθερη κλίκα, η οποία από τη μεταπολίτευση είχε απομονωθεί, μία κλίκα με φιλελεύθερο προσωπείο, αλλά βαθιά ακροδεξιά αντίληψη, μία σέχτα δουλικών των συμφερόντων, άρχισε να ξερνάει όλη την αντικοινωνική, αντιδημοκρατική, ακροδεξιά αντίληψή της. Η επιβολή σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών και στρατηγικών στη χώρα μας αποτέλεσε κάτι σαν σύνθημα: "Ορμάτε για να πάρετε τη ρεβάνς".
Από που να ξεκινήσει για να περιγράφει κανείς το κοινωνικό μίσος, τον υφέρποντα ρατσισμό, το μίσος για την Αριστερά (ίδιο με εκείνο των δοσίλογων της Κατοχής) και την υποκρισία αυτής της επικίνδυνης για τον λαό μας κλίκας, η οποία σήμερα έχει στοιχηθεί πίσω από τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. Τελευταίο δείγμα γραφής αυτής της κλίκας είναι η συμπεριφορά της με αφορμή το τραγικό συμβάν της Αίγινας. Χέρι - χέρι με τους ακροδεξιούς συναδέλφους τους, οι Άρης Πορτοσάλτε, Μπάμπης Παπαπαναγιώτου, Θανάσης Μαυρίδης, Πάσχος Μανδραβέλης κ.α. ξεκίνησαν μια πρωτοφανή επιχείρηση εκτόξευσης λάσπης θέτοντας ανύπαρκτα ερωτήματα και δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις γύρω από τη δήθεν εμπλοκή υπουργών στο δυστύχημα του νησιού του Σαρωνικού. Δεν τους νοιάζει η χώρα. Δεν τους νοιάζει ο ελληνικός λαός. Δεν τους νοιάζει ούτε η δική τους αξιοπρέπεια (αν την είχαν ποτέ). Το μόνο που θέλουν είναι να φύγει η κυβέρνηση της Αριστεράς. Θεωρούν ότι στα αποκαΐδια, ως κατοικίδια θα τρέφονται από τα αφεντικά τους.
Σε αυτό το αφιέρωμα θα ασχοληθούμε με ένα από αυτά τα υποπροϊόντα της δημοσιογραφίας. 
Μέσα στον πανικό του να συνδράμει στην δημοσιογραφική αλητεία που εκδηλώθηκε τα προηγούμενα 24ωρα, ο Πάσχος Μανδραβέλης χαρακτήρισε το periodista.gr, εμάς δηλαδή, "Παπαγαλάκια". Γιατί; Επειδή ξεμπροστιάσαμε την δική τους αλητεία και την χωρίς ηθικούς φραγμούς προπαγάνδα. Μάλλον, όμως, "παπαγαλάκια" είναι εκείνοι οι οποίοι για το μεροκάματο δεν διστάζουν να εκτοξεύουν λάσπη, χωρίς καν να υπολογίζουν τις συνέπειες. "Παπαγαλάκια" είναι εκείνοι, οι οποίοι συνεχίζουν να στηρίζουν εκείνους που διέλυσαν τη χώρα, επειδή βρίσκονταν στο περιβάλλον τους. "Παπαγαλάκια" είναι εκείνοι που τους υπαγορεύουν. Και ο Πάσχος ξέρει καλά από αυτά. 
Ας δούμε, όμως, ποιος είναι ο Πάσχος Μανδραβέλης, ο οποίος πριν μας χαρακτηρίσει "παπαγαλάκια" ξέχασε να κοιτάξει τον καθρέπτη του σπιτιού του. 
Ο "κύριος της κυρίας"
Ο πολιτικά μεσαιοχωρίτης και νεοφιλελεύθερος αρθρογράφος της Καθημερινής Πάσχος Μανδραβέλης συνηθίζει να «κουνά το δάχτυλο» είτε στην Αριστερά, είτε στην κοινωνία. Το κάνει για προσωπικούς ιδεολογικούς λόγους; Πιθανότατα, καθώς δεν έχει κρύψει ποτέ ότι είναι νεοφιλελεύθερος και φροντίζει να το υπενθυμίζει κάθε φορά που αρθρογραφεί κατά του δημοσίου τομέα και της Αριστεράς ή των συνδικαλιστών, αλλά και όταν βρίσκεται, για παράδειγμα, σε πάνελ δίπλα στον επικεφαλής της Στέφανο Μάνο ή σε άλλους θεωρητικούς ή θιασώτες της ελεύθερης αγοράς ή σε άλλα παρακμιακά δείγματα της εγχώριας... κρατικοδίαιτης νεοφιλελεύθερης σχολής.
Δεν αποτελεί εξάλλου ψέμα ότι ο Μανδραβέλης εκτελεί χρέη άτυπου συμβούλου του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και όπως διαβάζουμε εξετάζεται η περίπτωσή του, ώστε να είναι εκπρόσωπος της ΝΔ. Όπως, μαθαίνουμε όμως, είναι αουτσάιντερ. Μας έλεγε καλά πληροφορημένη πηγή μέσα από τη ΝΔ: "Δεν θα είναι ωραίο να εμφανίζεται στους δημοσιογράφους ένας γηραιός κύριος με προβλήματα άρθρωσης και κυρίως με αυτό το βλέμμα που έχει ο Μανδραβέλης". Ανοησίες είναι αυτά. Όλοι έχουν δικαίωμα να διεκδικούν μία τέτοια θέση έστω και αν η εικόνα τους δεν είναι για κάποιους... αρκετά τηλεοπτική.
Το σημαντικό είναι ότι ο Πάσχος Μανδραβέλης έχει δείξει μέχρι σήμερα επιλεκτική ευαισθησία στα του δημοσίου βίου. Ο ίδιος δεν είχε διστάσει να χαρακτηρίσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών και εμπλεκόμενο στην υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ,  Γιώργο Παπακωνσταντίνου ως έναν από τους καλύτερους υπουργούς. Πέραν αυτού δεν είχε βρει ούτε μία λέξη να γράψει για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο με τη λίστα Λαγκάρντ. Σήμερα, όμως, διερωτάται για τον ζήλο των υπουργών της κυβέρνησης Τσίπρα για την υπόθεση της Αίγινας, δημιουργώντας εντυπώσεις.
Λογικά είναι αυτά. Οι εποχές είναι δύσκολες και ο Πάσχος Μανδραβέλης δεν ξεχνά ότι η σύζυγός του, διορισμένη στο ΙΚΑ, όπως έχει γίνει γνωστό από σχετικά ρεπορτάζ, είχε διατελέσει στενή συνεργάτιδα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ως αποσπασμένη. Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις δεν πτόησαν ποτέ τον εν λόγω αρθρογράφο ώστε να συνεχίζει να κατασυκοφαντεί τον δημόσιο τομέα, καθώς σε αντίστοιχες περιπτώσεις υπήρξε πολυγραφότατος. Αλλά, ο Πάσχος μας πείραξε; Εδώ οι Μητσοτάκηδες που τρέφονται εδώ και δεκαετίες με κρατικό χρήμα και κουνούν το δάχτυλο στους δημοσίους υπαλλήλους...
Ο Πάσχος Μανδραβέλης έχει λάβει τόσο πολύ σοβαρά τον ρόλο του νεοφιλελεύθερου, ώστε παλαιότερα δεν είχε διαστάσει να αμφισβητήσει τις λιποθυμίες των μαθητών που υποσιτίζονταν στα σχολεία. Δεν ήταν καλό αυτό για το προφίλ της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά.  
Το 2008, με αφορμή τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον Ειδικό Φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, υποβάθμιζε το γεγονός της δολοφονίας σε σχέση με την απειλή της διατάραξης της «τάξης και της ασφάλειας» από την εξέγερση που είχε ξεσπάσει. Αργότερα τον Οκτώβριο του 2012 δεν δίστασε και πάλι να ειρωνευτεί μέσα από το twiter τον θάνατο ενός συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ από τα χημικά που έριξε η αστυνομία σε διαδήλωση. Και φυσικά μετά το θάνατο του 19χρονου Θανάση Καναούτη δεν δίστασε να ειρωνευτεί τις αυθόρμητες αντιδράσεις οργής για τον τρόπο με τον οποίο φέρονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς οι ελεγκτές.
Ως "κύριος της κυρίας" λοιπόν δεν μπορεί να κάνει αλλιώς σήμερα. Για να μην μπερδεύεστε. Πως θα μπορούσε ο Πάσχος Μανδραβέλης να γράψει κατά του Ανδρέα Γεωργίου και της ΕΛΣΤΑΤ, όταν κάτι τέτοιο θα εξέθετε εκείνους που τους τάιζαν οικογενειακά; Για αυτό, σήμερα, ο "κύριος της κυρίας" έχει αναλάβει εργολαβικά την υποστήριξη του κατηγορούμενου για κακούργημα. Αδυνατεί βέβαια να καταλάβει ότι το να γράφει ο ίδιος για τον Ανδρέα Γεωργίου, την ΕΛΣΤΑΤ ή τον Κώστα Καραμανλή έχει μηδενική αξία ή μάλλον ζημιά κάνει... στον Ανδρέα Γεωργίου. Οι σχέσεις διαπλοκής δεν μετράνε.
Αυτές τις σχέσεις τις είχε αποκαλύψει ο ίδιος σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πιο παλιά στο iefimerida. Διαβάστε το απόσπασμα που ακολουθεί: 

Σας κατηγορούν ότι δεν ασκήσατε κριτική στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια της υπουργίας του.
Ισχύει αυτό. Ετυχε να είμαστε φίλοι πριν γίνει υπουργός, πριν γίνει καν βουλευτής. Δεν του άσκησα κριτική, ούτε όμως και καλά λόγια. Εγώ θεωρώ ότι ο Παπακωνσταντίνου ήταν καλός υπουργός. Δεν το έγραψα όμως για να μη θεωρηθώ προκατειλημμένος.
Υπήρξαν πολλοί δημοσιογράφοι που χάλασαν φιλίες με πολιτικούς προκειμένου να γράψουν και πράγματα που τους έθιξαν.
Πιθανώς. Σας ξαναλέω, δεν πιστεύω ότι ήταν κακός υπουργός.
Εχετε ακόμη επαφές μαζί του;
Η αλήθεια είναι ότι όσο ήταν υπουργός τον είδα μια φορά μόνο. Το απέφευγα συνειδητά. Τώρα μιλάμε στο τηλέφωνο.

Τα "χώνουμε στο δημόσιο", όταν δεν κάνει τη δουλειά μας
Έγραφε το 2013 το left.gr.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ως Υπουργός Περιβάλλοντος, φρόντισε την πολυετή απόσπαση της Σοφίας Τολιοπούλου του Αριστοτέλη, συζύγου του Πάσχου Μανδραβέλη, προτού εγκαταλείψει το Υπουργείο αυτό, τον περασμένο Απρίλη, για τρία συν τρία (3+3) χρόνια στον οργανισμό Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π. (δηλαδή της εξασφάλισε την απόσπασή της σίγουρα μέχρι το 2015 και με προϋποθέσεις ως το 2018), με την Αρ. Πρωτ.17118/1-4-2012 Υπουργική Απόφαση.  
Ολόκληρη η υπουργική απόφαση στο "Διαύγεια" 
Η Υπουργική Απόφαση αυτή καταλήγει:  
«Αποφασίζουμε: 
1. Την απόσπαση της Σοφίας Τολιοπούλου, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού, με Δ΄β, που υπηρετεί στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Κοζάνης, στον Εθνικό Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π) , για την πλήρωση θέσης ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού. 
2. Καθορίζουμε ως χρόνο απόσπασης τα τρία έτη, η οποία δύναται να παραταθεί για άλλα τρία έτη κατόπιν αντίστοιχης απόφασης.» 
*** 
Στις 8 Οκτώβρη 2009, ο Γ. Παπακωνσταντίνου την απέσπασε στο Γραφείο του Υπουργού  Οικονομικών. Δέστε ΦΕΚ 487, τεύχος Υ.Ο.Δ.Δ / 18-11-2009 (2η σελίδα). 
*** 
Στις 17 Ιούνη 2011 έληξε η απόσπασή της στο Γραφείο του Υπουργού Οικονομικών και αυθημερόν ο Παπακωνσταντίνου την απέσπασε στο νέο Γραφείο του, σαν Υπουργού Περιβάλλοντος πλέον. Δέστε ΦΕΚ 241, τεύχος Υ.Ο.Δ.Δ / 29-7-2011 (1η σελίδα)   
*** 
Οι παραπάνω είναι κάποιες μόνο από τις αποσπάσεις της Σοφίας Τολιοπούλου στο ΠΑΣΟΚ. Είχαν προηγηθεί και άλλες, από την εποχή που ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, το 2003, μέχρι τον Οκτώβρη του 2009, που την πήρε μαζί στο Γραφείο του στο Υπουργείο Οικονομικών.  
Η πολυετής παθιασμένη προπαγάνδα του αρθρογράφου της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ Πάσχου Μανδραβέλη υπέρ του ΓΑΠ και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου πάντως, είναι εντελώς άσχετη με τις επιλογές της συζύγου του…   
Πάμε παρακάτω
Ο Πάσχος Μανδραβέλης συνηθίζει να ξερνά μίσος κατά των αδύναμων κοινωνικά. Προστατευμένος και κρυμμένος, όπως όλα τα ανθρωπάκια, ξερνάει κάθε τρεις και λίγο ταξικό μίσος. Αγαπημένες συγκυρίες του ιδίου, για να εξαπολύσει την αντικοινωνική του προπαγάνδα, είναι τα τραγικά συμβάντα. 
Η Αίγινα δεν είναι η πρώτη φορά. Το 2008, μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ο γνωστός νεοφιλελεύθερος αρθρογράφος Πάσχος Μανδραβέλης εξέφραζε την ανησυχία του για την οργή της νεολαίας, αλλά και για τις υλικές ζημιές που είχαν προκληθεί εξαιτίας του ξεσηκωμού των νέων.
Τον Οκτώβριο του 2012, ο ίδιος ειρωνευόταν τον θανατο ενός συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ με σχόλια στο twitter.
Αργότερα ο θιασώτης των λαοκτόνων πολιτικών Πάσχος Μανδραβέλης με σχόλια που ξεχείλιζαν μισανθρωπιά, αλλά και μίσος για την Αριστερά ειρωνευόταν στο twitter την οργή που προκάλεσε ο θάνατος του 19χρονου Θανάση, ο οποίος είχε κυνηγηθεί από τον ελεγκτή λεωφορείου τον Αύγουστο του 2013.
Ο Πάσχος Μανδραβέλης πιστός στον ρόλο που εδώ και χρόνια διαδραματίζει, ενδιαφέρεται για τις υλικές ζημιές, ενδιαφέρεται για την "τάξη" και την "ασφάλεια", αλλά όπως θα δείτε σε βίντεο που ακολουθεί, θεωρούσε ασήμαντο γεγονός (!) τον πυροβολισμό του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου συγκριτικά με τις «καταστροφές» που είχαν προκληθεί στο πλαίσιο της εξέγερσης του Δεκέμβρη του 2008.
Ο Πάσχος Μανδραβέλης, ένα από τα δημοσιογραφικά υποπροϊόντα της εποχής που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία, προκαλεί μια ολόκληρη κοινωνία. Μόνο με την ύπαρξή του.
Είχε παραπεμφθεί στο πειραρχικό της ΕΣΗΕΑ
Ο δημοσιογραφικός τσαρλατανισμός πηγαίνει μέχρι ένα σημείο. Και ο Πάσχος Μανδραβέλης γνωρίζει καλά από αυτόν. Γενικότερα δεν το θυμόμαστε να κάνει ρεπορτάζ ή να παραθέτει στοιχεία. Ένας μέτριος, έως κακός γραφιάς, ο οποίος προσπαθούσε και προσπαθεί να κολλήσει σαν βδέλλα σε πολιτικά και όχι μόνο πρόσωπα. Αυτός είναι ο Πάσχος Μανδραβέλης. 
Το 2012 ο Πάσχος Μανδραβέλης είχε παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ για άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» με.. τίτλο «Μια αδιάφορη απώλεια» που αφορούσε στην απεργία των δημοσιογράφων της ΕΡΤ.
Μεταξύ άλλων ο Μανδραβέλης έγραφε:
«Αλήθεια! Πήρε κανείς είδηση ότι εδώ και μία εβδομάδα δεν έχουμε ΕΡΤ; Έλειψε σε κανέναν, όχι μόνο η ΕΤ1 (για την οποία κλαίνε πολλοί ότι σαν κλείσει θα χαθεί ο ελληνικός πολιτισμός), αλλά και η ΝΕΤ και η ΕΤ3; Βεβαίως όλοι συνεχίζουμε αγόγγυστα να πληρώνουμε 4,25 ευρώ μηνιαίως για υπηρεσίες που δεν ξέρουμε αν χρειαζόμαστε, αλλά σίγουρα δεν μας λείπουν. Διότι αν μας ενδιέφεραν οι εκπομπές των κρατικών καναλιών, θα υπήρχε κάποια διαμαρτυρία για την έλλειψή τους. Θα κουνιόταν έστω ένα φύλλο στη δημόσια σφαίρα».
Αυτό τον είχε πειράξει...
Ανεπιθύμητος στην Πάτρα, τον κυνηγούσαν 
Δεν ξέρουμε αν ο Πάσχος Μανδραβέλης πηγαίνει στο χωριό του. Εκείνο το οποίο θυμόμαστε είναι ότι το 2014 είχε μεταβεί στην Πάτρα για να μιλήσει στους ομοϊδεάτες του της φοιτητικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, ΔΑΠ - ΝΔΦΚ. 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μπήκαν μέσα στην αίθουσα περίπου 20 άτομα, τα οποία φώναξαν συνθήματα και επιτέθηκαν φραστικά στον Πάσχο Μανδραβέλη. Έπειτα από λίγη ώρα αποχώρησαν, χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο άλλο πρόβλημα. Το βέβαιο είναι ότι δεν είναι και ο πλέον ευπρόσδεκτος δημοσιογράφος. Μάλλον αντιπαθείς για μία κοινωνία που καταλαβαίνει ποιοι είναι οι αφέντες, ποια είναι τα σκυλιά των αφεντάδων και ποια είναι τα συμφέροντα του λαού. 
Αυτά για αρχή γιατί τις επόμενες ημέρες έχουμε και συνέχεια...
Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ με τον Πάσχο Μανδραβέλη να θεωρεί υπερβολή την ενασχόληση των ΜΜΕ με τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου