Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

ΑΡΚΑΣ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΦΤΑΙΝΕ ΟΛΟΙ (Δηλαδή ΚΑΝΕΙΣ)











Δεν θεωρώ ότι το τελευταίο σκίτσο του Αρκά που προτρέπει τον λαό σε μαζική στείρωση ώστε να μην τους καταριούνται οι επόμενες γενιές, είναι ναζιστικής έμπνευσης. 

Φυσικά αν το εκλάβει κάποιος εκτός πλαισίου και κυριολεκτικά παραπέμπει στα προγράμματα ευγονικής των ναζί που ήθελαν να εξαφανίσουν ολόκληρες κοινωνικές ομάδες μέσω της στείρωσης. 

Μία τέτοια ανάγνωση όμως δεν είναι δόκιμη. 

Το σκίτσο δεν μπορεί να διαβαστεί αποσπασματικά, είναι μέρος της τελευταίας σειράς του Αρκά "ο Προφήτης" που στηλιτεύει τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας την περίοδο της κρίσης με καυστικό, αφοριστικό και κυνικό έως μηδενιστικό ύφος.
Η πολιτική οπτική της κριτικής του Αρκά όμως είναι συγκεκριμένη και ασφαλώς επιδέχεται σκληρής κριτικής. 
Ο σκιτσογράφος έχει υιοθετήσει πλήρως την "κεντρώα" ερμηνεία της κρίσης που την εξέφρασε εύγλωττα ο Θ. Πάγκαλος με τη γνωστή του φράση "μαζί τα φάγαμε". 

Στον "Προφήτη" ο Αρκάς ρίχνει το φταίξιμο για τα τελευταία δεινά της Ελλάδας στον λαό αδιακρίτως ο οποίος με τις επιλογές και τη νοοτροπία του έπαθε ό,τι ακριβώς του αξίζει. 

Ταυτόχρονα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι για την αθέτηση των υποσχέσεων της αλλά γι αυτές εξαρχής τις "φρούδες" υποσχέσεις. 

Όπως επίσης και στους ψηφοφόρους της για την ανόητη ευπιστία τους. 
Αυτή η κριτική συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με εκείνη της Δεξιάς και του κέντρου.
 Η λογική είναι πως η κρίση είναι αποτέλεσμα μία γενικευμένης παθογένειας της κοινωνίας.
Η ιδεολογικοπολιτική λειτουργία αυτής της τοποθέτησης είναι γνωστή. 
Όταν για την κρίση φταίνε όλοι ουσιαστικά δεν φταίει κανείς

Αποκαθαίρονται έτσι οι κυβερνώντες και οι ελίτ από τις διαχρονικές ευθύνες τους για τη χρεοκοπία και η υπαιτιότητα διαχέεται στα θύματα της που καλούνται όχι μόνο να υπομείνουν τις υλικές της συνέπειες αλλά να επωμιστούν και τις "αμαρτίες" που την προκάλεσαν. 

Φορτωμένοι δε με ενοχές θα πρέπει να υπομείνουν αγόγγυστα την (δίκαιη) τιμωρία τους που δεν είναι άλλη από τα μνημόνια. 
Αυτή η αντίληψη δυστυχώς δεν εκπορεύεται μόνο από το μνημονιακό στρατόπεδο.
Ως ένα βαθμό έχει διεισδύσει και σε χώρους καθόλα ανταγωνιστικούς. 
Αυτό μαρτυρούν οι αποστροφές πολλών στην ευρύτερη Αριστερά και Αναρχία του τύπου "Κίμ πάτα το κουμπί" ή "μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος" κάθε φορά που έρχονται αντιμέτωποι με μία ενοχλητική ή αντιδραστική συμπεριφορά από τον κόσμο. 

Είναι ένδειξη της ισχύος της κυρίαρχης ιδεολογίας την οποία ο μνημονιακός χώρος την προωθεί συστηματικά και ο Αρκάς την αναπαράγει σκωπτικά και αποτελεσματικά. 

Και όσο θ' απουσιάζει κάποια ουσιαστική εναλλακτική στις κυρίαρχες πολιτικές, τόσο αυτές θα εμπεδώνονται με εσωτερίκευση της ήττας ή αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων στο πρόσωπο των πιο αδυνάτων. 
Δεν είναι ναζιστικό λοιπόν το σκίτσο του Αρκά, είναι απλά μία ακραία εκδοχή της άποψης τόσο των ελίτ όσο και των κυνικών και παραιτημένων.


1 σχόλιο: