Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Οι "αριστοκρατικές" και "φοβικές" αντιλήψεις ή οι απειλές Αυγενάκη στον εκλεγμένο δήμαρχο, με αφορμή τους πρόσφυγες...



http://parallaximag.gr/parallax-view/1957-2014-to-fenomeno-oasth

















Candiot
Δυο σημεία κρατώ από τις εξελίξεις των δυο τελευταίων ημερών για το προσφυγικό με "πρωταγωνιστή" τον γαλάζιο βουλευτή Ηρακλείου, αλλά και γραμματέα της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη:
-Την αντίδρασή του στη συνάντηση των αιρετών της αυτοδιοίκησης με τον υπουργό Μουζάζα για τη φιλοξενία 2.000 προσφύγων στην Κρήτη, που οδήγησε σε σφοδρές προσωπικές του αντιδράσεις, με τη δικαιολογία ότι δεν κλήθηκε.
-Την πρωτοφανή απειλή που εκστόμισε σε συνεργάτες του δημάρχου Ηρακλείου, όπως κατήγγειλε ο ίδιος ο κ. Λαμπρινός, ότι "θα τελειώσει τον Λαμπρινό".  Εκείνος βέβαια εκ των υστέρων λέει ότι δεν είπε κάτι τέτοιο, τιμά τον δήμαρχο και τον λούζει με διάφορα, όπως ότι είναι σε... σύγχυση! Προφανώς τον "τιμά", αφού τον θεωρεί σε σύγχυση!
Ο κ. Αυγενάκης μπορεί να διαψεύδει, αλλά δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η καταγγελία του δημάρχου είναι πραγματική. 
Μπορεί κανείς να κάνει όποια κριτική θέλει για την αποτελεσματικότητά του ως δημάρχου ή τη θέλησή του να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο σε μια πόλη που μισοσκεπάζεται από τη νύχτα, αλλά ουδείς μπορεί να κατηγορήσει τον κ. Λαμπρινό για "ψεύτη", "ανέντιμο" ή "λαοπλάνο".  Ουδεμία λοιπόν αμφιβολία θα πρέπει να υπάρχει ότι ο βουλευτής της ΝΔ τόλμησε μια τέτοια απειλή.
Τί έχει γίνει όμως στην πραγματικότητα; Ο κ. Αυγενάκης - ακόμα κι αν δεν το κατάλαβε- διακήρυξε αναχρονιστικές, αυταρχικές, αριστοκρατικές αλλά και φοβικές - ρατσιστικές αντιλήψεις.
Συμπεριφέρθηκε σα να είναι οι "παράγοντες" εκείνοι που ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήτες και δημάρχους και όχι η λαϊκή κυριαρχία. Αντίληψη που έχει ακυρωθεί από τα χρόνια της αθηναϊκής Δημοκρατίας και υπάρχει ακόμα μόνο σε καθεστώτα τύπου Ερντογάν και Βόρειας Κορέας.
Με την αναφορά του ότι "θα τελειώσει τον Λαμπρινό" δεν υποτίμησε μόνο το φυσικό πρόσωπο αλλά την ίδια την έννοια της δημοκρατικής επιλογής, την ουσία της Δημοκρατίας. Σαν "καθοδηγητής παλιάς κοπής" προσπάθησε να σημειώσει ότι εκείνος στήριξε κι εκείνος θα τελειώσει έναν εκλεγμένο από την πλειοψηφία του λαού! Ότι είναι στο χέρι του ποιος θα είναι και ποιος δεν θα είναι δήμαρχος ή ό,τι άλλο! Πολύ περισσότερο τώρα που εμφανίζεται εκ των απορρήτων του αρχηγού...
Αντί, δηλαδή, της λαϊκής κυριαρχίας στη λογική του είναι ότι όλα γίνονται σε κλειστά δωμάτια, με "ηγέτες και συμβούλους" που αποφασίζουν για τη μοίρα των ανθρώπων...
Πόσο δημοκρατική είναι άραγε αυτή η αντίληψη;
Στην πραγματικότητα, πίσω από το "ξεφωνητό" και τις απειλές του κατά του δημάρχου Ηρακλείου είναι η απόφαση για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στην Κρήτη. Αυτό είναι το θέμα του. Γι αυτό έκανε όλο το παρασκήνιο και τις αντιδράσεις. Και δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζει τέτοιες απόψεις. (δείτε εδώ)
Η ΝΔ δεν έχει πάρει θέση κατά της εγκατάστασης, αλλά ο γραμματέας της, ταυτιζόμενος με ό,τι πιο ακραίο και φοβικό, αγγίζοντας το θυμικό της κοινωνίας, προσπαθεί να κάνει πολιτική. Μικροπολιτική, μάλλον. Δεν το λέει καθαρά, αφού μιλάει στην Κρήτη, στην Ελλάδα, στην πατρίδα των Μικρασιατών προσφύγων, στην περιοχή που έχει έντονα τα στοιχεία της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, της στήριξης στον άνθρωπο.
Δεν ξέρω ποιο από τα δυο, η αριστοκρατική, αλαζονική πολιτική στάση ή η επίκληση των πιο φοβικών ενστίκτων, είναι το χειρότερο για έναν νέο - σχετικά- επαγγελματία της πολιτικής...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου