Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Συμπεράσματα από το ντιμπέιτ Τα πράγματα χθες έγιναν πεντακάθαρα





 




 













 





 












 










 

 Είναι μισή αλήθεια ότι αυτό που καθόρισε το αποτέλεσμα του χθεσινού ντιμπέιτ ήταν η επικοινωνιακή δεινότητα του Τσίπρα και η επικοινωνιακή ξηρότητα του Μεϊμαράκη. 

Αν και προξένησε αλγεινή εντύπωση το πλεόνασμα χαρακτηρισμών και το έλλειμμα ευγένειας που χαρακτήριζαν την απελπιστικά φτωχή παρουσία του αρχηγού της Ν.Δ., άλλο ήταν το σκοινί που τον κρέμασε: 

Η προσκόλλησή του στην καταδικασμένη πολιτική της Ν.Δ., που έφερε τη χώρα ως εδώ. Και μια προσπάθεια, που ορισμένες στιγμές καταντούσε κωμική, να κρύψει το πραγματικό πρόγραμμα του κόμματός του για το αύριο.

Τι καινούργιο είπε ο κύριος Μεϊμαράκης; 
Ποιος προθέσεις αποκάλυψε για την αλλαγή του (δικού τους) κράτους, το χτύπημα της (δικής τους) διαπλοκής και διαφθοράς; Πόσο πολιτικό μπόι έδειξε, έστω στα λόγια, απέναντι στους δανειστές;
 Χαριεντιζόταν για το ύψος του, αλλά όταν τον ρώτησαν για τις προκλητικές και προσβλητικές για την Ελλάδα τοποθετήσεις του Γερμανού ομοϊδεάτη του κυρίου Βέμπερ, κόντυνε ξαφνικά ψελλίζοντας ανοησίες περί απόψεων στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Και έχασε τη μιλιά του όταν τον ρώτησαν γιατί ούτε μια φορά το κόμμα του δεν καταδίκασε τον ποταμό παρόμοιων δηλώσεων των Ευρωπαίων συμμάχων του για την Ελλάδα.
Δεν θα ήταν δίκαιο όμως να φορτώσουμε στον κύριο Μεϊμαράκη όλες τις αμαρτίες της Ν.Δ. Γιατί θα μπορούσε ίσως να πει κανείς γι' αυτόν ότι δεν έφταιγε: τόσος ήτανε. Αλλά η Ν.Δ. έφταιγε και φταίει για το χθες της χρεοκοπίας, της πτώχευσης, της υποταγής, της διαφθοράς, της διαπλοκής, του άρρωστου κράτους, του κομματισμού, του ρουσφετιού, των σκανδάλων. Και φταίει επίσης που ούτε ένα γιώτα δεν άλλαξε στην πολιτική, στο πρόγραμμα, στις ιδέες, στις πρακτικές της. 
Φταίει γιατί επιμένει να κρύβει πίσω από χωρίς νόημα φράσεις -όλοι μαζί, πάμε μπροστά κ.λπ.- την απλή και ξεκάθαρη θέση της. Σαν να μιλούσε ο Σαμαράς με το στόμα του Μεϊμαράκη. Το μόνο που τους καίει είναι να πάρουν τη ρεβάνς και να συνεχίσουν από εκεί ακριβώς που η λαϊκή ψήφος τούς σταμάτησε.
Τα πράγματα χθες έγιναν πεντακάθαρα. Όχι μόνο για το ποιος από τους δυο "μονομάχους" έχει τη θέληση, το ταλέντο, την πολιτική κατάρτιση και τον ιδεολογικό εξοπλισμό για να κυβερνήσει τη χώρα. 
Αλλά και ποιο κόμμα έχει το πρόγραμμα, την αποφασιστικότητα, το όραμα, τη σοβαρότητα, τη σύνεση που απαιτεί το αύριο. Η Ν.Δ. και ο πρόεδρός της έδειξαν ότι έχουν τόνους θράσους για τους πολιτικούς τους αντιπάλους, για το "μόρφωμα" του ΣΥΡΙΖΑ και για τον "αλλαγμένο" Τσίπρα. Αλλά δεν έχουν γραμμάριο θάρρους για τις σκληρές μάχες που απαιτούν οι αλλαγές στη χώρα. Ούτε μια "κακιά" λέξη δεν είπε για τους δανειστές ή για τη διαπλοκή ο κύριος Μεϊμαράκης. Τυχαίο;
Αυτή που είδαμε χθες στο πρόσωπο και στα λόγια του κυρίου Μεϊμαράκη είναι η Νέα Δημοκρατία. Κι αυτό που είδαμε στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή είναι στο χέρι του λαού, που τώρα πια ξέρει τα πάντα. Και μπορεί τα πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου