Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

To πέρασμα των τοίχων. Αφιερωμένο στον κ. Βαρουφάκη


 







































To πέρασμα των τοίχων.  Αφιερωμένο στον κ. Βαρουφάκη

της Μαριάννας Τζιαντζή
Η πανάρχαιη κινέζικη ιστορία που ακολουθεί μοιάζει γραμμένη ειδικά για τον τέως υπουργό Οικονομικών. Βρίσκεται στον «Κύκλο των σοφών» του Ζαν-Κλοντ Καριέρ κι εδώ παρουσιάζεται σε περίληψη:
Κάποτε ένας άντρας που τον έλεγαν Ουάνγκ πέρασε μερικούς μήνες σε ένα ταοϊστικό μοναστήρι, όπου ο ηγούμενος γνώριζε την τέχνη του να περνάει μέσα από τοίχους χωρίς να πληγώνεται. Λίγο προτού ο Ουάνγκ αναχωρήσει από το μοναστήρι, ζήτησε από τον ηγούμενο να του μάθει αυτή την τέχνη.
Ο ηγούμενος δέχτηκε. Είπε στον Ουάνγκ τη μυστική ευχή με την οποία μπορούσε να περάσει μέσα από τον τοίχο. Ο Ουάνγκ είπε την ευχή, πήρε φόρα και πράγματι ο τοίχος φάνηκε να σβήνει εμπρός του. Ύστερα ο ηγούμενος τού έδωσε μερικές συμβουλές για το πώς να χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση.
Ο Ουάνγκ γύρισε σπίτι του. Εκεί δεν άντεξε να μην καυχηθεί στη γυναίκα του και να της πει ότι γνώριζε την τέχνη του περάσματος μέσα από τους τοίχους. Εκείνη δεν τον πίστεψε και τότε ο Ουάνγκ, ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες του καλόγερου, πήρε φόρα, πρόφερε τη μυστική ευχή και ρίχτηκε πάνω σ’ ένα ντουβάρι του σπιτιού. Όμως η σύγκρουση ήταν σφοδρή. Ο τοίχος δεν υποχώρησε και ο Ουάνγκ έπεσε και τσακίστηκε κι έβγαλε κι έναν τεράστιο καρούμπαλο, ενώ η γυναίκα του είχε σκάσει στα γέλια.
Ο σύγχρονος απόγονος του Ουάνγκ δεν περιορίζεται να φανερώσει στη γυναίκα του το χάρισμά του. Γράφει γι’ αυτό στο facebook, μιλά γι’ αυτό σε δεκάδες συνεντεύξεις, το περιγράφει στην τηλεόραση, ποζάρει στους φωτογράφους μπροστά στον τοίχο μέσα από τον οποίο ΘΑ περάσει. Ναι, το πέρασμα του τοίχου είναι θέμα λίγων ημερών, ίσως και ωρών… Ακόμα και αν, μετά την κουτουλιά, στο κεφάλι του βγάλει καρούμπαλο, μιλά για τον ελαττωματικό τοίχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου