Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Kατ' εμέ το σημαντικότερο από όλα είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε σε τέτοια έκταση , σύγκλιση της κοινής αίσθησης της κοινωνίας, με αυτή του επιστημονικού κατεστημένου.

 Εκτός από τους 16 υπογράφουμε και όλοι εμείς…εεεεε.. .Μπάστα… (tvxs.gr)

Oταν δεκαέξι ομότιμοι και εν ενεργεία καθηγητές και λοιποί διδάσκοντες Συνταγματικό Δίκαιο στις δύο παλαιότερες Νομικές Σχολές και τα άλλα Πανεπιστήμια της χώρας,  ομονοούν εκφράζοντας  την ζωηρή τους  ανησυχία  για ένα θέμα πού απασχολεί σοβαρά το δημόσια πράγματα, σίγουρα είναι μια εξέλιξη σπάνια , απρόσμενη και εξαιρετικά βαρύνουσα για την έκβαση της επικαιρότητας .


Για λόγους συντομίας  από όλη την κοινή τους ανακοίνωση συγκέντρωσα και παραθέτω τις βασικές τους αιτιάσεις.

- Η άποψη του κ. Εισαγγελέα, ότι δηλαδή ο εκάστοτε νομοθέτης μπορεί να καθορίζει κατά το δοκούν την έκταση της ελεγκτικής αρμοδιότητας της ΑΔΑΕ, δεν έχει το παραμικρό έρεισμα.

--Γνωμοδοτήσεις δεν εκδίδονται για υποθέσεις «επί των οποίων επελήφθησαν ήδη ή πρόκειται να επιληφθούν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές». Και τούτο, «προς αποφυγή επηρεασμού της κρίσης τους»
--Για το ζήτημα άλλωστε του αθέμιτου επηρεασμού εκκρεμών δικών έχουν αποφανθεί από μακρού οι Ολομέλειες τόσο του Αρείου Πάγου όσο και του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάθε φορά που η κυβερνώσα πλειοψηφία θέλησε να παρακάμψει την ετυμηγορία της δικαιοσύνης.

Κοντολογίς  λένε ότι στην προσπάθειά της η Κυβέρνηση να περιορίσει και  να παρεμποδίσει τις έρευνες και να αποκρύψει την εμπλοκή της και τις ευθύνες  που της αναλογούν  στην υπόθεση των υποκλοπών ,επιστρατεύει  όποιον θεσμικό εκφραστή μπορεί να κινητοποιήσει  εκμαιεύοντας επιθυμητές γνωμοδοτήσεις .

Και ενώ ο Θεός του πολέμου Άρης  και οι λοιποί ομόψυχοι του δημοσιογράφοι , σταθερά προσπαθούν να μας πείσουν , ότι η ιστορία αυτή των υποκλοπών , δεν  μας ενδιαφέρει, αφού ο κόσμος πρέπει μόνο να ενδιαφέρεται  μόνο για την οικονομική του κατάσταση, που κατ΄αυτούς η Κυβέρνηση  σε αυτό έχει να επιδείξει  εράστιες επιτυχίες,  να που ένα μεγάλο κομμάτι του νομικού στερεώματος της χώρας , δεκαέξι Συνταγματολόγοι φωνάζουν από κοινού .....εεεε  Μπάστα....έως εδώ....το ξεφτιλίσαμε το πράμα.  Αυτό δηλαδή που φωνάζουμε και πολλοί  άλλοι , χωρίς να έχουμε την δυνατότητα να ακουστούμε.

Γιατί μπορεί για κάποιους η ποιότητα της λειτουργίας  της δημοκρατίας να είναι πολυτέλεια, όταν οι “μουζίκοι” έχουν να φάνε (με την παροχή του Food-pass....sic).  

Έλα όμως που κάποια στιγμή μπορεί να συμβεί και η “αφύπνιση” ατομικά η συλλογικά , της  συνείδησης , του φιλότιμου, της αξιοπρέπειας ,όταν  αυτή θίγεται ως  πολίτης,  ως  επιστήμονας , η σαν διδάσκαλος, όπως εν προκειμένω με τους καθηγητές  συνταγματολόγους . 

Δυστυχώς με την γνωμάτευσή τους αυτή αναδεικνύουν με αφορμή το ειδικό θέμα των παρακολουθήσεων , μια ολόκληρη πιθανά μεθοδολογία παρεμβάσεων   της εξουσίας – Κυβέρνησης στην δικαιοσύνη, στην  πρόθεση  της  να εκμαιεύσει επιθυμητές αποφάσεις.

Και έτσι αυτό που συζητιέται ευρέως και με αγωνία από όλους , για το αν υφίσταται  πάντα η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, με αφορμή πλήθος αμφιλεγόμενων πρόσφατων  αποφάσεων και χειρισμών της , έρχονται αυτοί οι δεκαέξι ειδικοί, καθ ύλην αρμόδιοι, κορυφαίοι γνώστες  και με την ανακοίνωση τους αυτή ,ουσιαστικά επιβεβαιώνουν όλους τους φόβους και τις υποψίες μας. 

Σίγουρα είναι προς τιμήν του επιστημονικού κατεστημένου της χώρας μας η ανάδειξη του θέματος η ηχηρή διαφοροποίηση  του και η περαιτέρω  διάθεση κινητοποίησης.

Ωστόσο κατ' εμέ  το σημαντικότερο από όλα είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε  σε τέτοια έκταση , σύγκλιση της   κοινής αίσθησης της κοινωνίας,  με αυτή του επιστημονικού κατεστημένου.

Κανένας πλέον δεν μπορεί να κατηγορήσει ότι πίσω  από όλα κρύβονται σκοπιμότητες της αντιπολίτευσης, αφού οι συν υπογράφοντες συνταγματολόγοι εκφράζουν το σύνολο του πολιτικού φάσματος της χώρας .
Κανένας δεν μπορεί να  αποδώσει  υποκινούμενο λαϊκισμό στην δημιουργία  της  κοινής αίσθησης του κόσμου....

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό , σοβαρό , και μεγάλο και χρειαζόταν μια συ στρατευμένη αντίδραση .

Έγινε πλέον η αρχή . Μία αρχή που δημιουργεί ελπίδα για το μέλλον των θεσμών και της χώρας.

Και οι εξελίξεις θα είναι άκρως ενδιαφέρουσες , απρόβλεπτες και μεγάλες ...

Ίδωμεν  λοιπόν .....!

Ο Θεόδωρος Καμπέρος είναι προϊστάμενος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου