Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Μια κοινωνία που φτωχαίνει και φοβάται












Xώρα σε κατάρρευση. 

Αυτή είναι η αίσθηση για την Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που πλέον αποκαλύπτεται στην ολότητά της. Μια τόσο αποκρουστική εικόνα, που δεν φτιασιδώνεται πια από τον παραμορφωτικό φακό της λίστας Πέτσα και την αγαστή στήριξη από ένα βαθύ σύστημα το οποίο κάθε άλλο παρά αρραγές είναι πια.

Τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου προκαλούν σοκ, αφού καταγράφουν την απογοήτευση, τον φόβο και την ανασφάλεια που βιώνει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Ενώ την ίδια ώρα ο γολγοθάς συνεχίζεται, αφού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Δεκέμβριο, τα τρόφιμα συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να ακριβαίνουν. Τα καλάθια της κοροϊδίας πήγαν, όπως ήταν αναμενόμενο, στον κουβά.

Μια κοινωνία που φτωχαίνει και φοβάται. Παράλληλα, όμως, διαμορφώνεται ένα περιβάλλον υποχώρησης του Κράτους Δικαίου, των δημοκρατικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων. Το κατασκοπευτικό παρακράτος που έστησε η κυβέρνηση βαραίνει τον πρωθυπουργό και τους στενότερους του περιβάλλοντός του.

Ως εκ τούτου, ακόμα και ένας κορυφαίος λειτουργός της δικαστικής εξουσίας, όπως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αξιοποιείται όχι ως παράγοντας απονομής και διασφάλισης της δικαιοσύνης, αλλά ως εργαλείο επιβολής ομερτά και συγκάλυψης. Η αντισυνταγματική παρέμβαση Ντογιάκου, ωστόσο, γεννά βαθύτατη θεσμική κρίση. Πρώτη φορά ενδεχομένως στα χρονικά συσπειρώνεται ένα τόσο ευρύ μέτωπο από τον νομικό κόσμο, ετερογενές και πολυπληθές.

Ακόμα και παράγοντες που πρωταγωνίστησαν στη συγκρότηση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου σήμερα πνέουν τα μένεα κατά της μεθόδευσης Ντογιάκου-Μητσοτάκη. Σχεδόν το σύνολο των κορυφαίων συνταγματολόγων της χώρας και σημαντικών νομικών και δικηγορικών συλλόγων.

Οι ημέρες της αφθονίας, του κυνισμού και της ασυδοσίας για το σύστημα Μητσοτάκη έχουν τελειώσει. Οι πολίτες το ζουν, ο προοδευτικός και δημοκρατικός κόσμος επαγρυπνά, ο κόσμος του φιλελεύθερου Κέντρου αντιλαμβάνεται πια ότι ο πολιτικός αρχηγός που εμφανίστηκε ως κεντρώος μεταρρυθμιστής δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν Όρμπαν της Μεσογείου.

Κάθε μέρα με τη Ν.Δ. στη διακυβέρνηση βαθαίνει η πληγή στη Δημοκρατία, στο Κράτος Δικαίου, στις ζωές μας. Μόνος δρόμος, η συγκρότηση πλατύ δημοκρατικού μετώπου για την πολιτική αλλαγή, για να επέλθει η δικαιοσύνη παντού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου