Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Δύο σενάρια αιφνιδιασμού, εξίσου δύσκολα και τα δύο για την κυβέρνηση Μητοστάκη, βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την χθεσινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό











Δύο σενάρια αιφνιδιασμού, εξίσου δύσκολα και τα δύο για την κυβέρνηση Μητοστάκη, βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την χθεσινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Το πρώτο είναι εκείνο της προκήρυξης εκλογών-εξπρές, που θα γίνουν μέσα στον χειμώνα προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προλάβει την περαιτέρω φθορά που προοιωνίζονται τα ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Το δεύτερο είναι το ακριβώς αντίθετο – η εξάντληση της τετραετίας «μέχρι τελευταίας ημέρας, ει δυνατόν», με στόχο να επουλωθούν τα βαθιά τραύματα που έχει αφήσει στην κυβέρνηση το τοξικό μίγμα σκανδάλων και ακρίβειας και με την προσδοκία άμβλυνσης της κοινωνικής οργής και δυσαρέσκειας δια των παροχών.

Η πρώτη εκδοχή είναι εκείνη που έδειξε την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προβλέποντας εκλογές ακόμα και μέσα στο Γενάρη, σε μια κίνηση όμως που όπως θεωρούν στην Κουμουνδούρου είχε περισσότερο στόχο να «κάψει» το συγκεκριμένο σενάριο. 

Η πορεία φθοράς της κυβέρνησης μπορεί να είναι σταθερή και συνεχής, είναι όμως αργή και το προβάδισμα που διατηρεί στις δημοσκοπήσεις παραμένει καθαρό.

Με βάση τις προβολές που κάνουν στα δημοσκοπικά στοιχεία οι εκλογικοί αναλυτές της Κουμουνδούρου, το σημείο καμπής και πιθανώς και της πλήρους ανατροπής στο πολιτικό σκηνικό θα έρθει – πλην θεαματικού απροόπτου – προς την άνοιξη, ήτοι στον χρόνο που αυτή την στιγμή θεωρείται και ως ο πλέον προβλέψιμος για την προσφυγή στις κάλπες.

Δεν θεωρείται όμως δεδομένο ότι αυτός θα είναι τελικά και ο χρόνος που θα προτιμήσει η κυβέρνηση για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές καθώς έχει μπροστά της ένα εξαιρετικά δύσκολο δίμηνο:

Η πιο σκληρή φάση στον χειμώνα της ακρίβειας μόλις τώρα ξεκινά οι αποκαλύψεις του σκανδάλου των υποκλοπών κορυφώνονται με τουλάχιστον πέντε πλέον επιβεβαιωμένες παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ – Κουκάκη, Ανδρουλάκη, Τέλογλου, Κύρτσου, Χαζηδάκη -, και η διαφθορά των υποθέσεων Πάτση και Καϊλή πλήττει ηθικά και αξιακά όχι μόνον την κυβέρνηση αλλά και τον συμμαχικό πολιτικό της χώρο, εκείνον του ακραίου κέντρου.

Όλα αυτά είναι παράγοντες φθοράς που φέρνουν στο προσκήνιο το έτερο σενάριο εκλογικού αιφνιδιασμού, εκείνου της εξάντλησης της τετραετίας.

Αυτή η εξάντληση της τετραετίας προσδιοριζεται κατά βάση και κατά προσέγγιση τον Μάιο, με αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ποντάρει στις παροχές που ήδη έχει ξεκινήσει να εξαγγέλλει και στην μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης – κυρίως προς τα επιχειρηματικά εκείνα συμφέροντα που θα του συνεχίζουν να του διασφαλίζουν μιντιακή προστασία και εκλογική στήριξη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου