Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Ολα αυτά βέβαια προϋποθέτουν ότι η ΝΔ θα βγει πρώτο κόμμα έστω και με μικρή διαφορά. Και αυτό δεν είναι πια προεξοφλημένο. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ικανότητες που θα δείξει στην τελική ευθεία η αξιωματική αντιπολίτευση.

 


H συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις παρακολουθήσεις θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να προσπαθήσει να επουλώσει τις πληγές στις σχέσεις του με τον Ν.Ανδρουλάκη που τραυματίστηκαν σοβαρά μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών.

Αλλά δεν ήταν αυτή η πρόθεσή του. Αντίθετα, όπως φάνηκε ήδη με την πρώτη ομιλία του, κόβει κάθε γέφυρα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θεωρώντας τον, προφανώς, αποφασισμένο να διεκδικήσει τη δικαίωσή του απέναντι στο παρακράτος που τον στοχοποίησε.

Ο Κ. Μητσοτάκης έδειξε τη βούλησή του να του προκαλέσει εσωκομματικό πρόβλημα υποστηρίζοντας ότι πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανησυχούν ότι ψηφίζοντας Ανδρουλάκη θα βρεθούν με πρωθυπουργό Τσίπρα. Προσπάθησε δηλαδή να αναμοχλεύσει αντιΣΥΡΙΖΑ πάθη και να ερεθίσει τη δεξιά πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Παράλληλα, τον κάλεσε να καταφύγει στα δικαστήρια, ελληνικά και ευρωπαϊκά, αν πιστεύει ότι ήταν παράνομη η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ. Και βέβαια δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά του να αποκαλύψει τον λόγο εθνικής ασφάλειας για τον οποίο οι μυστικές υπηρεσίες υπέκλεπταν τις τηλεφωνικές συνομιλίες του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, την προηγούμενη μέρα, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, είχε ξεκάθαρα διατυπώσει την άποψή του ότι η παρακολούθησή του είχε σκοπό να τεθεί σε πολιτική ομηρία το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Και είχε εξίσου ξεκάθαρα καταστήσει σαφές ότι θεωρεί υπαίτιο για την "πλεκτάνη", σύμφωνα με την έκφραση που χρησιμοποίησε, τον ίδιο τον πρωθυπουργό προσωπικά.

Απαντώντας σε αυτή την τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός επέλεξε μια στάση επιθετική, προσβλητική και καθόλου απολογητική. Ο Κ. Μητσοτάκης εγκαταλείπει τα σχέδια συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με ηγεσία Ανδρουλάκη και πλέον στρέφεται σε άλλες κατευθύνσεις: 

Επιδίωξη αυτοδυναμίας και, διαφορετικά, σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας με ψήφο ανοχής από την Ελληνική Λύση και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που μάχονται κατά της προοπτκής προοδευτικής διακυβέρνησης.

΄Ολα αυτά βέβαια προϋποθέτουν ότι η ΝΔ θα βγει πρώτο κόμμα έστω και με μικρή διαφορά. Και αυτό δεν είναι πια προεξοφλημένο. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ικανότητες που θα δείξει στην τελική ευθεία η αξιωματική αντιπολίτευση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου