Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Xριστουγεννιάτικο αφιέρωμα στο ΚΚΕ.Μια ανασκόπηση στο ΚΚΕ της χρονιάς που έφυγε


























ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ
Του Χρήστου Λάσκου
Είναι συχνό, όταν γίνεται αναφορά στη γεωγραφία της ελληνικής πολιτικής σκηνής, το ΚΚΕ να τοποθετείται «αριστερότερα» του ΣΥΡΙΖΑ. 
«Ασκείται πίεση από τα αριστερά του», 
«βάλλεται από τα αριστερά»,
 «η διεύρυνση της πολιτικής συμμαχίας προς τα αριστερά», είναι φράσεις που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν αντιθέσεις, συνάφειες και σχέσεις του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς με το κομμουνιστικό κόμμα.

Βέβαια, αν παίρναμε στην κυριολεξία τις δηλώσεις της ηγεσίας του ΚΚΕ, τότε θα έπρεπε να αποδεχτούμε πως το ΚΚΕ δεν νιώθει πως ανήκει στην Αριστερά.


«Τι θα πει Αριστερά;Εμείς είμαστε κομμουνιστές», κατά τη δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα. Πράγμα που, ξαναλέω, αν το πάρουμε στην κυριολεξία, σημαίνει πως η πολιτική γεωγραφία, όπως κατανοείται τους δύο τελευταίους αιώνες στον καπιταλιστικό κόσμο, δεν περιλαμβάνει το ΚΚΕ. 
Η φράση, λοιπόν, «αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ» έχει το ίδιο στάτους με κάτι σαν «νοτίως του μέλλοντος» ή «δεξιότερα της αγάπης». 
Συνιστά, δηλαδή, α-νόητη διατύπωση.



Δεν μπορούμε, ωστόσο, να το πάρουμε κυριολεκτικά. Γιατί το ΚΚΕ, μετέχοντας στην πολιτική διαμάχη και την κοινωνική αντιπαράθεση, 
δεν γίνεται να βρίσκεται «εκτός του κόσμου τούτου».  
 Θέλω να πω, ο αντικαπιταλισμός δεν συνιστά τοποθέτηση στο επέκεινα.
 Σε φιλοσοφική γλώσσα, είναι στάση εμμενής και όχι υπερβατική. 
Αυτό, άλλωστε, είναι που, διαχωρίζει τη μαρξιστική του εκδοχή από αυτές που έμειναν στην ιστορία ως ουτοπικές, δηλαδή, ακριβώς, υπερβατικές.



Με τα λόγια του Μαρξ, «ο κομμουνισμός είναι το κίνημα που ανατρέπει την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων». Τώρα, όχι κάποτε. Διαρκώς, όχι κάποια στιγμή. Η Αριστερά, λοιπόν, είναι του ενθάδε και του τώρα. 
Ή δεν είναι τίποτε.



Το ΚΚΕ δεν είναι «τίποτε», ακριβώς γιατί τα μέλη του, με τον τρόπο τους πάντα, συμμετέχουν στους αγώνες κι ενδιαφέρονται για πολιτικά αποτελέσματα. Κάποιες φορές παράγουν πολιτικά αποτελέσματα. 
Πράγμα που σημαίνει πως περιλαμβάνονται στον πολιτικό χάρτη, θέλοντας και μη. Άλλωστε, ανεξάρτητα από τις δημόσιες δηλώσεις της ηγεσίας του, ο επαναστατικός αυτοπροσδιορισμός από μόνος του αποτελεί κατάταξη στη γεωγραφία.  Αριστερή κατάταξη.



Έλα, όμως, που αυτό αμφισβητείται σφόδρα. Όπως έδειξε η έρευνα μεταξύ των συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ του πρόσφατου Ιουλίου η αυτοαντίληψή τους είναι πως βρίσκονται πολύ αριστερότερα του ΚΚΕ.
 Έτσι, στην κλίμακα 1 έως 10 (με 1 για την Αριστερά και 10 για τη Δεξιά) οι συριζαίοι αυτοτοποθετούνται στο 1.9, σχεδόν ακροαριστερά, ενώ το ΚΚΕ το ταξινομούν στο 3.5, κοντύτερα στο κέντρο, δηλαδή.



Έχει κάποια σημασία αυτό; Μήπως μας βάζει σε μια βλακώδη λογική αριστερόμετρου; Ισχυρίζομαι πως και έχει σημασία και δεν μας οδηγεί σε βλακώδεις ατραπούς.


Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, είναι τέτοια η αποστροφή της μεγάλης πλειοψηφίας των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ προς το σεχταρισμό και την «αυτάρκεια», που είναι συχνότερο να βρεις στην πρακτική τους τον αυτοσαρκασμό παρά την αλαζονεία. Πρόκειται για έναν πολύ ανοικτό πολιτικό χώρο, στα όρια, κάποιες φορές, της αυτοϋπονόμευσης. 


Με δεδομένο αυτό, η πολύ αριστερή αυτοτοποθέτησή τους είναι, νομίζω, καλό σημάδι. Γιατί, αν κάτι υποδηλώνει, που έχει πολιτική σημασία, είναι πως αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι αυτό που επιδιώκουν, η  κυβέρνηση της Αριστεράς, σηματοδοτεί μια κολοσσιαία πολιτική και κοινωνική σύγκρουση με ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διαστάσεις. 

Καμιά «ομαλότητα» δεν τους περιμένει έχοντας να αντιμετωπίσουν αυτό το διακύβευμα. Η αυτοτοποθέτησή τους, λοιπόν, είναι και μια εκδήλωση αποφασιστικότητας μπροστά στα δύσκολα.



Που γίνονται δυσκολότερα λόγω της στάσης του ΚΚΕ.


Από τον Δεκέμβρη και την Υπατία μέχρι τις πλατείες και τις εκλογές έχουμε δεκάδες επεισόδια, που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Σε όλες τις ριζοσπαστικές καμπές του κινήματος το ΚΚΕ βρέθηκε απέναντι.


Και σήμερα εμφανίζεται ως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το μέγιστο εχθρό του. 

«Κάποιοι λένε ότι είναι καλύτερα να διαπραγματευθεί η ΝΔ 
που είναι «παιδί του συστήματος» 
παρά κάποιος που δεν ξέρει και που χθες ήταν άλλο και σήμερα άλλο», είπε, μεταξύ άλλων, η Παπαρήγα στην τελευταία παρέμβασή της στη Βουλή, 
την οποία αφιέρωσε, στο σύνολό της σχεδόν, σε μια εμμονική επίθεση στο κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

«Κάποιοι λένε». Και, προφανώς για να λένε, κάτι θα ξέρουν. Αν είναι να ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, ψηφίστε καλύτερα ΝΔ.



Και όλα αυτά δεν δηλώνουν μόνον εμπάθεια και σεχταρισμό. 
Δείχνουν και σκέψη ταραγμένη. 
Διότι τι άλλο σημαίνει η θέση του γραμματέα του ΚΚΕ πως ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται σε σοσιαλδημοκρατία;
Αλήθεια, αυτό δεν ήταν πάντοτε στην ανάλυση του ΚΚΕ; 
Από πότε άρχισε η μετάλλαξή του; Πρωτύτερα υπήρξε ριζοσπαστικός; Ημικομμουνιστικός, ίσως; Ρε, μπερδέματα που έχει η διαλεκτική!



Ας κλείσω με ένα τελευταίο παράδοξο.


Η ανάλυση του ΚΚΕ αναφορικά με το μείζον ζήτημα της καπιταλιστικής κρίσης είναι πανομοιότυπη με αυτήν της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, 
αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή. 

Ο ορισμός της ως κρίσης υπερσυσσώρευσης, που τον μοιράζονται τα δύο κόμματα, οδηγεί, επιπλέον, και σε μια κοινή προσέγγιση τόσο της κρίσης όσο και των απαντήσεων με όρους πρωταρχικά ταξικούς, 
πράγμα που τα διαχωρίζει από άλλες οργανώσεις της ελληνικής Αριστεράς, που προτάσσουν περισσότερο «πατριωτικές» ή «αντιιμπεριαλιστικές» οπτικές. 

Κανονικά, αυτό έπρεπε να τα φέρνει πιο κοντά. Κανονικά. 
Τι θα πει, όμως, κανονικά; 
Ούτε σ’ αυτό βγαίνει άκρη.



Πηγή: alterthess

12 σχόλια:

  1. Σεληνιασμένα απ' την αναμονή εξουσίας και τις καρέκλες που περιμένουν, μικρομεγαλοκομπλεξικά ευρωλιγούρικα συριζάκια εφορμούν εν είδει gremlins στο πεθαμένο γι' αυτούς ΚΚΕ. Τι να φοβούνται άραγε;
    Όπως η 'αυριανή' στις δόξες της, όπως τα χρυσαύγουλα...
    Το θέμα ελεύθερο: ότι αντιΚΚΕ θυμούνται !
    Το post θυμίζει πηγάδι με εμέσματα.
    Μπράβο Κίρκη σου εύχομαι κι άλλες τέτοιες επιτυχίες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμέσματα;Είναι τα πεπραγμένα σας.Κι όμως όλα αυτά εσείς τα κάνατε.

      Διαγραφή
    2. Το άρθρο έχει τόση σχέση με την πραγματικότητα, όση σχέση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με το λαό...

      Ένα απλό παράδειγμα:
      "Σε όλες τις ριζοσπαστικές καμπές του κινήματος το ΚΚΕ βρέθηκε απέναντι."

      Παρακάμπτω το "το ΚΚΕ βρέθηκε απέναντι" (το απέναντι από το "διαχωρίζω τη θέση μου" απέχει παρασάγγας) και στέκομαι στο "ριζοσπαστικές".
      Αυτές οι "ριζοσπάστικές καμπές" του κινήματος ήταν τόσο "ριζοσπαστικές" που το 2009 έβγαλαν το ΠΑΣΟΚ με 44%, που έδωσαν λόγο και ύπαρξη στους Ναζί, που οδήγησαν στη σημερινή απραξία των εργαζομένων (πλην ΠΑΜΕ) κτλ.
      Επειδή τα πάντα και οι πάντες κρίνονται εκ του αποτελέσματος...

      Διαγραφή
    3. Καλά το άρχισες αλλά στη συνέχεια το @@σες.
      Δεν ήταν "ριζοσπαστική καμπή" η τοποθέτηση απ' τους εργαζόμενους του ΚΚΕ στη γωνία;
      Δεν ήταν "ριζοσπαστική καμπή" η ουσιαστική ομολογία της Αλέκας ότι το ΚΚΕ δεν είναι Αριστερά;
      Και μια απορία. Για απραξία των εργαζομένων μίλησες. Πλην ΠΑΜΕ. Το οποίο πρωτοστάτησε ενάντια στις ατομικές συμβάσεις στο "Ριζοσπάστη" ας πούμε;
      Αντώνης (vantonios)

      Διαγραφή
  2. ''Στο πεθαμένο για αυτούς ΚΚΕ''.
    Πεθαμένο όχι ακριβώς,αλλά νεκροζώντανο σίγουρα.
    Η κατάσταση του νεκροζώντανου είναι χειρότερη απο ένα τίμιο θάνατο.
    Οταν σε κρατάει το σύστημα στην εντατική με σωληνάκια,είναι προτιμότερο να χαρίσεις τα όργανά σου και να αποχωρήσεις απο τα εγκόσμια.(Απο την κοινωνία έχεις αποχωρήσει προ πολλού.)
    Θα είναι η μόνη χρήσιμη υπηρεσία που θα προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Redfly (βαθιά ΚΚΕδικο), ανάρτηση για το πόθεν έσχες του Τσουκαλά με τον άκρως ειρωνικό τίτλο "Τα καλά της ιδιωτικής ασφάλισης" και κεντρική ιδέα "Νόμιμα μεν, ανήθικα δε".
    Στέλνω σχόλιο με το ερώτημα "Πόσο αυριανιστής, αντικομμουνιστής θα ήμουν αν ανέβαζα ανάρτηση με τον τίτλο "Τα καλά της ιδιωτικής παιδείας" και αναφερόταν σε μια κυρία (λέγε με Αλέκα) που "αναγκάστηκε" να στείλει το παιδί της σε ιδιωτικό σχολείο;"
    Το σχόλιο το έφαγε το μαύρο σκοτάδι...δεν δημοσιεύτηκε ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα τους ξέρουμε τους υποκριτές σταλίνες.Δεν έχουν καμμία σχέση με την αριστερά.Εχουν εγκλιματιστεί στο σύστημα και τους αρκεί ο ρόλος που έχουν πάρει.Δε θέλουν τίποτε παραπάνω.Και δε θα το πάρουν.Παρόλο που θα έπρεπε να πετάνε σε ποσοστά.Αλλά δε τα θέλουν.Τους αρκεί το μερίδιο που έχουν και η ασφάλεια που νιώθουν.Ντροπή όμως για την ιστορία του κόμματος να καταντήσει έτσι

      Διαγραφή
    2. Το ότι ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ ήταν διευθυντής σε τράπεζα (κατά δήλωσή του) με bonus 1 μύριο, σου φαίνεται φυσιολογικό;

      ΥΓ: Να σε ενημερώσουμε ότι η (βαθιά ταξική) δημόσια παιδεία δεν προέβλεπε τίποτα πριν κάποια χρόνια (ενδεχομένως και τώρα) για τα παιδιά των οποίων οι γονείς εργάζονταν και δεν είχαν παππούδες ή άλλη βοήθεια να τα προσέξουν και να τα φέρουν από το σχολείο.
      Αυτά στα γράφω από ιδία εμπειρία και επειδή οι εργαζόμενοι γονείς μου επέλεξαν την ίδια "λύση" με την Παπαρήγα με το ανάλογο κόστος (μέχρι την τρίτη δημοτικού/μετά πηγαινοερχόμουν μόνος μου).
      http://www.youtube.com/watch?v=_QDY3J64NFY

      ΥΓ2: Οι ΚΚΕδες δεν είναι τόσο "δημοκράτες" ώστε να σβήνουν το σφυροδρέπανο με φότοσοπ...

      Διαγραφή
    3. ΚΚΕδικη λογική:Το (βαθιά ταξικό) Δημόσιο Σχολείο είναι για τα παιδιά αυτών που δεν εργάζονται και έχουν παπούδες ή άλλη βοήθεια να τα προσέξουν και να τα φέρουν από το σχολείο. Το (ρηχά αταξικό) Ιδιωτικό Σχολείο είναι για τα παιδιά αυτών που εργάζονται (σαν την Αλέκα!!!) και δεν έχουν παπούδες κλπ κλπ. Έτσι οι καημένοι αναγκάζονται να τα στέλνουν εκεί με το λεωφορείο του Σχολείου, να τα απασχολούν μέχρι αργά το απόγευμα που σχολάνε οι καριερίστες γονείς(με το ανάλογο κόστος, βεβαίως βεβαίως)....Το τερμάτισες "σύντροφε".Της Αλέκας πάντως το βλαστάρι συνέχισε μέχρι Γ Λυκείου...μάλλον θα φοβόταν το δρόμο ή θα έμενε μακριά! Αν η επιλογή σχολείου από την Αλέκα για το παιδί της έγινε έτσι χαλαρά όπως περιγράφεις, η επιλογή τοποθέτησης της κληρονομιάς από τους γονείς τους έγινε το ίδιο χαλαρά από Βαλαβάνη, Τσακαλώτο και Σταθάκη...Γκέγκε;

      Διαγραφή
    4. "Το ότι ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ ήταν διευθυντής σε τράπεζα (κατά δήλωσή του) με bonus 1 μύριο, σου φαίνεται φυσιολογικό;"
      1. Όταν έγινε η ασφάλιση στην ιδιωτική ασφαλ εταιρεία ήταν ένας υπάλληλος. Να αρνιόταν να μπεί σε ιδιωτ ασφαλιστήριο της τράπεζας; Ξέρεις πόσοι "σύντροφοι"δικοί σου έχουν συμβόλαια με εταιρείες ή έχουν καβαντζάροι αποζημιώσεις;Για ρώτα γύρω σου.
      2.Το ότι εξελισσόταν μισθολογικά ενώ ήταν συνδικαλιστής, σού φαίνεται παράξενο; Προτείνει το ΚΚΕ οι συνδικαλιστές να καθηλωνονται στα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια; Τρέλανέ μας και πες ναι...
      3.Το ότι πήρε το εφάπαξ του από την τράπεζα και την αποζημίωση από την ασφάλεια ειναι κακό ε; Έπρεπε να την αρνηθεί;
      Και για να μην νομίζεις ότι εμείς οι Συριζαίοι τα καταπίνουμε όλα όπως εσείς, διάβασε και μια άλλη άποψη πέρα από τα σχηματικά
      http://www.techiechan.com/?p=2091

      Διαγραφή
  4. Eπειδή οι πάντες και τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος,αποτέλεσμα που δεν αμφισβητείται πλέον απο κανένα,είναι ότι το ΚΚΕ με την πολιτική που ακολουθεί έχει απαξιωθεί εντελώς στην συνείδηση του λαού, έχει χάσει και τα τελευταία ερείσματα που είχε στην εργατική τάξη,και έχει περιπέσει σε ανυποληψία απο την κοινωνία που ούτε κάν ασχολείται μαζί του.Τώρα μάλιστα που αποδομεί την ιστορία και την πολιτική του των τελευταίων δεκαετιών αποκαθηλώνοντας ακόμα και τον Φλωράκη για ''λάθος'' επιλογές,θα απομείνει μια θλιβερή σέχτα απο επαγγελματίες επαναστάτες Μπρανκαλεόνε της κακιάς ώρας.
    Επαναστάτες που κυνηγούν ανεμόμυλους.
    Οσο και να το υποστηρίζει το κατεστημένο,όσο και να το υμνούν τα καθεστωτικά ΜΜΕ της διαπλοκής και της διαφθοράς,όσο και να το χειροκροτούν οι ακροδεξιοί στη βουλή,το ΚΚΕ είναι τελειωμένο τουλάχιστον με την μορφή που το γνώριζαν οι παλιότεροι.
    Το μοναδικό σταλινικό κόμμα στην Ευρώπη πνέει τα λοίσθια.
    Οσο πιό γρήγορα το συνειδητοποιήσουν όσοι λίγοι το ακολουθούν ακόμη,τόσο το καλύτερο για αυτούς.
    Υ.Γ Αυτοί που ευτέλισαν το σφυροδρέπανο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς μέσω του ''υπαρκτού'',είναι αστείο να παρουσιάζονται σήμερα υπερασπιστές του.
    Λίγη αυτογνωσία δεν θα τους έβλαπτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για δες τί γράφει ο τύπος, Κίρκη...

    http://www.thepressproject.gr/article/53725/Argumentum-ad-hominem-kai-SURIZA

    ΑπάντησηΔιαγραφή