Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Δεν είπε εάν παρακολουθούνται ή παρακολουθήθηκαν άλλα πολιτικά και δημόσια πρόσωπα και δεν έδωσε καμία εξήγηση για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και για την χρήση του λογισμικού Predator στην Ελλάδα

 











\




Τα τρία βασικά ερωτήματα του σκανδάλου των παρακολουθήσεων έμειναν αναπάντητα, η αντεπίθεση και η τακτική Μητσοτάκη είχαν αποκλειστική στόχευση την συσπείρωση της γαλάζιας βάσης και Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και η ΝΔ βγήκε από την μάχη της Βουλής περίπου ως κόμμα ανάδελφο:

Το πολιτικό ταμείο της σκληρής κοινοβουλευτικής σύγκρουσης σε επίπεδο αρχηγών διαμορφώνει έδαφος παγίωσης του αντικυβερνητικού μετώπου, εγείρει σκιές για την συνοχή εντός ΝΔ κυρίως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του συστήματος Μητσοτάκη με την ομάδα Σαμαρά και την καρμανλική πτέρυγα, και δείχνει να γκρεμίζει οριστικά τις γέφυρες μεταξύ Νέας Δημοκρατιας και ΠΑΣΟΚ.

Σημειολογικά, η απουσία από την αίθουσα της Ολομέλειας των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή, ήταν το πρώτο πλήγμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν καν ανέβει στο βήμα της Βουλής.

Απών ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος βρίσκεται σε ταξίδι εκτός Ελλάδας, ανεξαρτήτως όμως εάν τα τρία έδρανα έμειναν κενά δικαιολογημένα ή μη, οι συγκεκριμένες πολιτικές απουσίες καταγράφονται ως σκιά στις φορτισμένες μέρες που έπονται για τον πρωθυπουργό.

Επί της ουσίας, και τις τρεις φορές που πήρε τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε – ή δεν μπορούσε – να απαντήσει στα τρία κρίσιμα ερωτήματα για το σκάνδαλο: 

Δεν είπε ποιος ήταν ο σοβαρός εθνικός λόγος που επέβαλε την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, δεν είπε εάν παρακολουθούνται ή παρακολουθήθηκαν άλλα πολιτικά και δημόσια πρόσωπα και δεν έδωσε καμία εξήγηση για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και για την χρήση του λογισμικού Predator στην Ελλάδα.

Επεμεινε στην γραμμή του μεμονωμένου «ολισθήματος» της ΕΥΠ σε ό,τι αφορά την «νόμιμη επισύνδεση» σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη, και όταν ο Αλεξης Τσίπρας τον κατήγγειλε για υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος και θεσμική εκτροπή επέλεξε να απαντήσει δια του συμψηφισμού.

Υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούται να ομιλεί διότι, όπως είπε, πέντε πρώην συνεργάτες του τον έχουν καταγγείλει ότι τους παρακολουθούσε – οι Γιάνης Βαρουφάκης, Νίκος Κοτζιάς, Γιάννης Πανούσης, Νάντια Βαλαβάνη και Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Δεν ήταν η πιο επιτυχής ίσως επιλογή από την πλευρά του πρωθυπουργού, καθώς οι τρεις εκ των πέντε τον διέψευσαν ακαριαία, κι ο ένας εξ αυτών μάλιστα από το βήμα της Βουλής. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την ομιλία του, δήλωσε ότι «ποτέ δεν είπα πως με παρακολουθούσε ο Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ», η Νάντια Βαλαβάνη δήλωσε πως δεν έχει ενδείξεις ότι παρακολουθείτο και ο Γιάννης Πανούσης τόνισε πως «ουδέποτε είπα ότι με παρακολουθούσαν».

Ο πρωθυπουργός, με την σημερινή εμφάνισή του στην Βουλή, επέλεξε επίσης να κάψει και τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και καίριες συμμαχίες του πρόσφατου παρελθόντος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταύτισε για μια ακόμη φορά τον Νίκο Ανδρουλάκη – το βασικό πολιτικό θύμα των παρακολουθήσεων – με τον ΣΥΡΙΖΑ και πέταξε το γάντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο απορρίπτοντας την νομική γνωμοδότησή του για την αντισυνταγματικότητα των «επισυνδέσεων».

Η αιχμηρή απάντηση Βενιζέλου πριν καν τελειώσει η συνεδρίαση στην Βουλή απλώς επιβεβαιώνει το βαθύ ρήγμα στην σχέση του με το Μαξίμου, ενώ σε ό,τι αφορά την προσωπική του αναμέτρηση με τον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε να έχει περισσότερο άγχος για την γαλάζια συσπείρωση παρά για την νίκη επί των εντυπώσεων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σ’ αυτή την συσπείρωση αποσκοπούσε και η πρόκληση που απηύθυνε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης – κίνηση που, κατά τις πληροφορίες από την Κουμουνδούρου , ο Αλέξης Τσίπρας δεν προτίθεται να χαρίσει στον πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου