Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Τελικά βγήκαν όλα ανάποδα και για, μια ακόμη φορά, βγήκε στην επιφάνεια και η πολιτική αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν βρίσκεται σε μη προστατευμένο περιβάλλον και σε μη στρατευμένο ακροατήριο. Η πρώτη ήττα, άλλωστε, ήρθε από τα αποδυτήρια, καθώς παρά τις φιλότιμες προσπάθειες Βέμπερ, η αίθουσα της Ολομέλειας ήταν σχεδόν άδεια όταν ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει ο έλληνας πρωθυπουργός.

 





Το ναυάγιο Μητσοτάκη στο Στρασβούργο (tvxs.gr)

Αλλιώς σχεδίαζε την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και σίγουρα όχι ως πολιτικό και προσωπικό Βατερλό. Το Μαξίμου είχε επιλέξει προσεκτικά την ημερομηνία, την επέτειο του δημοψηφίσματος του 2015, η ομιλία του ήταν γραμμένη και σχεδιασμένη για να στοχεύσει στον ΣΥΡΙΖΑ και την εσωτερική προεκλογική κατανάλωση και όχι το... μέλλον της Ευρώπης, και o παρασκηνιακός συντονισμός με τον «ομογάλακτο» και πολιτικό φίλο του πρωθυπουργού, τον επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ προέβλεπε μια επανάληψη του πανηγυρικού έργου του αμερικανικού Κογκρέσου.

Τελικά βγήκαν όλα ανάποδα και για, μια ακόμη φορά, βγήκε στην επιφάνεια και η πολιτική αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν βρίσκεται σε μη προστατευμένο περιβάλλον και σε μη στρατευμένο ακροατήριο. Η πρώτη ήττα, άλλωστε, ήρθε από τα αποδυτήρια, καθώς παρά τις φιλότιμες προσπάθειες Βέμπερ, η αίθουσα της Ολομέλειας ήταν σχεδόν άδεια όταν ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει ο έλληνας πρωθυπουργός.

Το δεύτερο, βαρύ πολιτικό χτύπημα, ήταν το σφυροκόπημα Μητσοτάκη από την ευρωπαϊκή παράταξη των Φιλελυθέρων του Μακρόν, το Renew Europe, με το οποίο η ΝΔ θέλει να έχει προνομιακές σχέσεις. Ο αντιπρόεδρος της ευρωομάδας του Renew Europe Μαλίκ Ασμάνι, όμως, κατακεραύνωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την δραματική υποβάθμιση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, παραλληλίζοντάς τον εμμέσως πλην σαφώς με τον Ορμπαν.

«Μας ανησυχεί η καθοδική πορεία της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να ξαναδούμε ευρωπαίο ηγέτη που καταπατά την ελευθεροτυπία». Δήλωσε ο Φιλελύθερος ευρωβουλευτής.

Η απάντηση Μητσοτάκη ήταν κατώτερη και των περιστάσεων και του χώρου: Απάντησε στον ευρωβουλευτή επιδεικνύοντας τα πρωτοσέλιδα της «Αυγής» και της «Δημοκρατίας» και υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις εφημερίδες στην Ελλάδα που τον «συκοφαντούν» καθημερινά. Σαν να αποτελεί κυβερνητική χάρη η κυκλοφορία των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων και σαν να διαπληκτιζόταν σε εγχώριας κοπής τηλεπαράθυρα.

Η κριτική κατά Μητσοτάκη ήταν έντονη και από την πλευρά των Πρασίνων για το προσφυγικό και το θέμα των παράνομων push backs στο Αιγαίο, η χαριστική βολή όμως και η πλήρης απώλεια ελέγχου για τον έλληνα πρωθυπουργό ήρθε όταν του απηύθυνε ερώτηση έλληνας δημοσιογράφος του Euractiv ο οποίος συνεργάζεται και με το Mega. Πρόκειται για την ευρωπαϊκή ιστοσελίδα που δημοσίευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργκρέτε Βερστάγκερ έθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ζήτημα αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός αντιμετώπισε τον δημοσιογράφο με αλαζονεία και ειρωνεία, του είπε «γράψατε ψέματα» και όταν ο δημοσιογράφος του επεσήμανε «με προσβάλετε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχασε εντελώς το μέτρο: «Δεν πειράζει, θα το αντέξετε» του απάντησε.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάνει την ψυχραιμία του και δεν μπορεί να διαχειριστεί μια δύσκολη ερώτηση ενώπιον του διεθνούς Τύπου. Η προηγούμενη ήταν το πρωτοφανές επεισόδιο που είχε με την ολλανδή δημοσιογράφο Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ όταν εκείνη του είχε θέσει το ζήτημα των παράνομων επαναπροωθήσεων στην κοινή συνέντευξή του με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Είναι επίσης ένα ακόμη μπούμερανγκ μετά την κατάρρευση της δήθεν «σκευωρίας» Novartis εν όψει της κοινοβουλευτικής σύγκρουσης για την κοινωνική πολιτική την Τετάρτη, που φέρνει τον πρωθυπουργό σε θέση άμυνας. Ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποίησε ήδη το «δώρο» και κατέστησε σαφές ότι δεν θα αφήσει την πολιτική ευκαιρία να πάει χαμένη:

«Μετά την επίθεση του Malik Azmani», έγραψε στο twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «αντιπρόεδρου της Ομάδας Μακρόν στην Ευρωβουλή,για την κατάντια της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, ο ΠΘ απαντά κραδαίνοντας Αυγή & Δημοκρατία. Σας ευχαριστούμε που είστε τόσο μεγαλόκαρδος & αφήνετε τις εφημερίδες να κυκλοφορούν στα περίπτερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου