Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Κράτος εν κράτει η ξενοφοβία



http://www.efsyn.gr/?p=507
Της Αφροδίτης Τζιαντζή
Τριάντα ημερών διορία έχει για να εγκαταλείψει τη χώρα ο Αιγύπτιος μετανάστης 
που έπεσε θύμα κτηνώδους βασανισμού στη Σαλαμίνα από τον εργοδότη του
 και άλλα τρία άτομα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Χθες, κατά την διάρκεια της κατάθεσής του στον ανακριτή, 
ο 30χρονος Ουάλιντ κατέρρευσε, παρουσιάζοντας μάλιστα αιμορραγία
 και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Οπως μας δήλωσε η δικηγόρος Σταυρούλα Κοκκλιώτη, θα γίνουν διαβήματα ώστε να δοθεί άσυλο ή προσωρινή άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους 
προκειμένου να μπορέσει να καταθέσει στη δίκη. 
Αν αυτό δεν επιτευχθεί, θα επιστρέψει στην Αίγυπτο.


«Οι Αιγύπτιοι θεωρούμε τους Ελληνες αδέλφια μας 
και πιστεύουμε ότι οι Ελληνες νιώθουν το ίδιο για μας. 
Αυτά τα περιστατικά βίας ντροπιάζουν τους Ελληνες, όχι τους Αιγύπτιους».

Αυτό είναι το σχόλιο του πρόεδρου της Αιγυπτιακής κοινότητας στην Ελλάδα Μοχάμεντ Αλ Σαμανούντι στην «Εφ.Συν.», σχετικά με τα πρόσφατα ρατσιστικά κρούσματα ενάντια σε Αιγύπτιους μετανάστες με αποκορύφωμα το βασανισμό του 30άχρονου Ουάλιντ από τον σαδιστή φούρναρη της Σαλαμίνας.

«Δεν σημαδεύουν ειδικά τους Αιγύπτιους, κυνηγάνε γενικά τους ξένους. Σε μια οικονομική κρίση σαν αυτή που βιώνει τώρα η Ελλάδα πάντα οι εξτρεμιστές κάνουν πασαρέλα.

Νομίζουν ότι η κρίση έρχεται από ξένους. Το αντίθετο συμβαίνει.
 Δεν μπορείς να έχεις δουλειά χωρίς εργάτες».

Ο πρόεδρος δηλώνει ότι η υπόθεση βρίσκεται πια στα χέρια του πρέσβη: 
«Ενημερώσαμε την πρεσβεία μας και περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Ο Σύνδεσμος Ελληνοαιγυπτιακής Φιλίας έχει απευθύνει επιστολή για το ίδιο ζήτημα στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς των κομμάτων.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργου Σούρλα, ο οποίος δήλωσε στην «Εφ.Συν.»:

«Οποιοδήποτε γεγονός προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πολύ περισσότερο όταν πρόκειται περί κακοποίησης, είναι απερίφραστα καταδικαστέο και πρέπει οι αυτουργοί να υποστούν τις συνέπειες των πράξεων τους.

Πρέπει να αντιληφθούν οι πάντες ότι τέτοια φαινόμενα δεν συνάδουν με τον καταστατικό χάρτη ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με το Σύνταγμα μας, 
με τον πολιτισμό και την παράδοση μας.»

«Οι δημοσιεύσεις στον αιγυπτιακό Τύπο για τα πρόσφατα περιστατικά ρατσιστικής βίας προξένησαν θλίψη και εκνευρισμό», 
δηλώνει ο ανταποκριτής της αιγυπτιακής εφημερίδας Αl Ahram, Aμπντέλ Σατάρ Μπαρακάτ.

«Δεν περίμεναν οι Αιγύπτιοι τέτοια συμπεριφορά από τους Ελληνες. 
Στον 20ό αιώνα έχουν ζήσει στην Αίγυπτο 650.000 Ελληνες.

Οι Ελληνες δεν είναι ξένοι στην Αίγυπτο αλλά απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα.
 Ηδη στο facebook και στο twitter δημοσιεύονται εκκλήσεις στον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, όπως “Πρόεδρε, κοίτα πώς μας ταπεινώνουν”.

Αν δεν προσέξουμε όλοι πολύ, τα γεγονότα αυτά θα μπορούσαν αν επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου, που παραδοσιακά ήταν πάντα άριστες».

Δελτίο Τύπου που καταδικάζει τον ξυλοδαρμό του Αιγυπτίου έχει εκδώσει η ελληνική πρεσβεία στην Αίγυπτο, εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση διαβεβαιώνει ότι η Αστυνομία διερευνά τις υποθέσεις αυτές 
και τα θύματα προστατεύονται.

«Είμαστε περήφανοι που φιλοξενούμε μια ακμαία αιγυπτιακή κοινότητα, όπως είμαστε περήφανοι και για τις στενές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου που επιβεβαιώνουν τη φιλία και τον αλληλοσεβασμό ανάμεσα στους λαούς μας», καταλήγει δηλώνοντας ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν «όποιοι κι αν είναι, όποια κίνητρα κι αν έχουν».

Στο δελτίο, που έχει ημερομηνία 8/11/2012, αναφέρεται επίσης ότι «ο κατηγορούμενος έχει συλληφθεί και κρατείται ώσπου να δικαστεί», 
αλλά ο βασικός κατηγορούμενος έχει αφεθεί ελεύθερος.

2 σχόλια:

  1. Η Αίγυπτος για τους Έλληνες ήταν πατρίδα τους για χιλιάδες χρόνια. Εκεί γεννήθηκαν και όμως τους έδιωξαν στην άνοδο του παναραβικού εθνικισμού. Αυτοι έρχονται λαθραία, δεν γεννήθηκαν εδώ και είναι εισβολείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά, μεταξύ μας τώρα κούκλα μου, αν δεν είχε εισβάλλει η τρελή η μακεδόνισσα δε θα υπήρχε ελληνική παρουσία στην Αίγυπτο. Έτσι λοιπόν, την ξανθιά με τις μπούκλες και τον συρμό από ξεπεσμένους και υποδουλωμένους λαούς που έσυρε στην άκρη του κόσμου, τους λες εισβολείς. Τους λαθρομετανάστες όχι.

      Διαγραφή