Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Κυβερνητικές ασπιρίνες για το σοκ της ακρίβειας











Το σοκ της ακρίβειας, με τον πληθωρισμό να ίπταται πλέον στο 11,3% και σε ρεκόρ 29 ετών και με το κόστος του φυσικού αερίου να έχει εκτοξευτεί μέσα σε έναν χρόνο κατά 172%, δύσκολα απορροφάται με ένα ακόμη... fuel pass των 40 ή των 60 ευρώ.


Και είναι αντιληπτό – και εντός της κυβέρνησης πια – ότι όχι μόνον καταπίνει ήδη και την δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού συμπιέζοντας δραματικά τα εισοδήματα, αλλά απειλεί συνολικά την οικονομία όπως ήδη προειδοποίησε από χθες ο ΟΟΣΑ ψαλιδίζοντας δραστικά τις εκτιμήσεις του για την ελληνική ανάπτυξη.

Παρά ταύτα, οι ριζικές πρωτοβουλίες για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως οι μειώσεις των εδικών φόρων, παραμένουν εκτός κυβερνητικής ατζέντας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως παρά την νέα έκρηξη του πληθωρισμού τον Μάιο και παρά την προειδοποίηση του ΟΟΣΑ για μέσο ετήσιο πληθωρισμό στο 8,8%, η κυβέρνηση θα επιμείνει στην συγκρατημένη και στοχευμένη επιδοματική πολιτική, ενώ συνεχίζει να εναποθέτει τις προσδοκίες για ανάσχεση της κοινωνικής δυσφορίας στην μείωση των τιμολογίων ρεύματος που έχει υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Ιούλιο.

Το πανάκριβο ρεύμα όμως είναι πια μία μόνον από τις παραμέτρους της κρίσης της ακρίβειας – μιας κρίσης που, όπως προειδοποιούν διεθνείς οργανισμοί, επενδυτικές τράπεζες και αναλυτές, απειλεί να πάρει δραματικές διαστάσεις τον επόμενο χειμώνα.

Μόλις χθες η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποίησε ότι είναι ορατό ενδεχόμενο η επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο τον επόμενο χειμώνα στην Ευρώπη, ενώ αμερικανικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η JP Morgan βλέπουν την τιμή του πετρελαίου να φθάνει πάνω από τα 150, ακόμη και στα 175 δολάρια το βαρέλι, μέσα στο επόμενο εξάμηνο από τα 122 δολάρια που βρίσκεται σήμερα.

Για την Ελλάδα που έχει μία από τις υψηλότερες φορολογίες καυσίμων σε όλη την Ευρώπη η τάση αυτή οδηγεί μαθηματικά πια την τιμή της βενζίνης προς τα 3 ευρώ το λίτρο, όπως σημαίνει και απρόβλεπτες σε οξύτητα, έως και παραβολικές, νέες ανατιμήσεις στην ευρύτερη αγορά ενέργειας από το φθινόπωρο σύμφωνα με τις προβλέψεις παραγόντων του κλάδου.

Η προοπτική παράτασης και κλιμάκωσης της κρίσης προβληματίζει έντονα το οικονομικό επιτελείο, με παράλληλη πηγή ανησυχίας όμως την έκρηξη του κόστους δανεισμού της χώρας και τα επακόλουθα στενά περιθώρια για ουσιαστικές παροχές.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ξεπέρασε σήμερα και το φράγμα του 4% φθάνοντας σε ρεκόρ διετίας και πλέον, γεγονός που σημαίνει ότι οι αγορές βλέπουν ξανά με πολύ μεγάλη επιφύλαξη την ελληνική οικονομία.

Σ’ αυτό το περιβάλλον η σύσκεψη που έγινε χθες μεταξύ των επιτελείων των υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας απέφερε μια ακόμη σειρά συντηρητικών εισηγήσεων για αντιμετώπιση των αλλεπάλληλων κυμάτων της ακρίβειας, με τα μέτρα που προωθούνται να εστιάζουν σε τρεις, επιδοματικού και πάλι χαρακτήρα, παρεμβάσεις:

Την επέκταση και πιθανή αύξηση του duel pass και για το επόμενο δίμηνο με επιδότηση ελαφρώς υψηλότερη αυτή την φορά που μπορεί να φθάσει στα 50 με 60 ευρώ, την συνέχιση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης και την χορήγηση μιας ακόμη «επιταγής» ανάλογης με το δώρο Πάσχα των 200 ευρώ στους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες.

Από εκεί και πέρα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μπήκε για μια ακόμη φορά στο τραπέζι αλλά αποκλείστηκε γιατί από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών κρίνεται ότι θα δημιουργήσει τρύπα στα έσοδα που δεν μπορεί να αναπληρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου