Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Άνθρακες τα νέα μέτρα Μητσοτάκη κατά της ακρίβειας

 

https://tvxs.gr/news/ellada/anthrakes-ta-nea-metra-mitsotaki-kata-tis-akribeias


Επικοινωνιακά και σημειολογικά, στο διάγγελμά του για τα μέτρα κατά της ακρίβειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέγραψε το «μοντέλο Μακρόν»: 

Με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται αξύριστος και με ένα μπλουζάκι polo, ήταν εμφανής η προσπάθεια των επικοινωνιολόγων του Μαξίμου να παραπέμψουν στην γνωστή προεκλογική εικόνα του Εμμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ιλισσίων και στην «αίθουσα επιχειρήσεων» που έχει στηθεί εκεί για τις επικοινωνίες του με τους ξένους ηγέτες προς λήξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Πολιτικά και πρακτικά, οι εξαγγελίες Μητσοτάκη κινήθηκαν σε πολύ πιο χαμηλή εμβέλεια από τις δραστικές μειώσεις φόρων στα καύσιμα και τα πλαφόν στις τιμές της ενέργειας που έχει εφαρμόσει ο γάλλος πρόεδρος, εν όψει και των εκλογών του Απριλίου. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε μεν στο μήνυμά του μια εμφανή αγωνία για την αντοχή των πολιτικών δεσμών της κυβέρνησης με τα μεσαία στρώματα που πλήττονται βίαια από την ακρίβεια, οι τελικές του εξαγγελίες όμως ελάχιστα μπορούν να ανακουφίσουν και πάλι τόσο την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα όσο και τους πιο ευάλωτους πολίτες. 

Και τούτο διότι, στην πραγματικότητα, το μόνο νέο μέτρο που ανακοίνωσε ισοδυναμεί με μια έκπτωση της τάξης των 12 έως 15 ευρώ τον μήνα στο γέμισμα του ρεζερβουάρ για όσα νοικοκυριά έχουν ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το νέο πακέτο περιλαμβάνει την «κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση οχημάτων» για ένα τρίμηνο, αφήνοντας ασαφές και το εύρος και τον τρόπο της επιδότησης και παραπέμποντας στις αυριανές διευκρινήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς. 

Ωστόσο αμέσως μετά από πηγές του Μαξίμου διευκρινίστηκε ότι η κάλυψη θα αφορά μέρος της κατανάλωσης των 60 λίτρων τον μήνα και όχι το σύνολό της. 

Και σύμφωνα με διαρροές από τις ίδιες πηγές αυτή η μερική κάλυψη δεν θα υπερβαίνει τα 0,20 λεπτά το λίτρο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ μπορεί να είναι λίγο υψηλότερη από 0,10 λεπτά το λίτρο. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μέγιστη δυνατή επιδότηση θα είναι από 12 έως 15 ευρώ τον μήνα, όταν πλέον ένα μόνο γέμισμα του ρεζερβουάρ για ένα μέσο αυτοκίνητο ξεπερνά τα 100 ευρώ. 

Η επιχορήγηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα χορηγείται μέσω ειδικής πλατφόρμας στα πρότυπα του freedom pass – του voucher που είχε δοθεί στους νέους ως κίνητρο για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Kατά τα λοιπά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμύνθηκε εκ προοιμίου στην κριτική, είπε ότι ξέρει πως θα δεχθεί επικρίσεις για «ψίχουλα» αλλά πρέπει η στήριξη να είναι «μετρημένη» για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητας, και επέμεινε για μια ακόμη φορά στην εξωγενή και διεθνή διάσταση του προβλήματος της κρίσης της ακρίβειας δηλώνοντας ότι «η αντιμετώπισή της δεν μπορεί παρά να είναι, πρωτίστως, υπόθεση της ευρωπαϊκής μας οικογένειας».

1 σχόλιο:

  1. ΜΕ ΧΑΡΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΟΝ ΞΕΣΚΑΙ ΤΒ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΛΕΤΑΙ Η ΣΕΟΡΑ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ
    ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΔΩΝΗ
    ΠΛΕΥΡΗ
    ΒΟΡΡΙΔΗ
    ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
    ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΤΕ
    ΚΟΤΣΙΩΝΗ
    ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ...
    Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΙΚΗ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή