Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Αν κάποιος φύγει από τη μαγική εικόνα των τηλεοπτικών παραθύρων και προσγειωθεί στην πραγματικότητα, εύκολα διαπιστώνει ότι η κοινωνία τρίζει συθέμελα.










 Αν κάποιος φύγει από τη μαγική εικόνα των τηλεοπτικών παραθύρων και προσγειωθεί στην πραγματικότητα, εύκολα διαπιστώνει ότι η κοινωνία τρίζει συθέμελα. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν το ενεργειακό κόστος, που προκαλεί πολλαπλές αναταράξεις.

 Ηδη το κράτος χάνει χρήματα, αφού η καταναλωτική δαπάνη έχει πέσει στο ναδίρ, με συνέπεια μεγάλες απώλειες στον «βασιλιά των φόρων», τον ΦΠΑ, ενώ την περασμένη Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τον πληθωρισμό, που για τον μήνα Φεβρουάριο ανήλθε στο 7,2%!

 Και βέβαια από την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου εισήλθε στη ζωή μας και ο πόλεμος.

Ως συνήθως όμως η κυβέρνηση, έχοντας πολλαπλώς αποτύχει στις προβλέψεις της (κατάρτισε προϋπολογισμό με πρόβλεψη πληθωρισμού για το 2022 στη ζώνη του 1% όταν ήδη έτρεχε με 4,8%!), τα ρίχνει όλα στις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία.

 Ηδη ο αρμόδιος υπουργός της πολλαπλής αποτυχίας προβλέψεων Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για πληθωρισμό 8% στο επόμενο διάστημα. 

Οι αισιόδοξοι αναλυτές ωστόσο έχουν ήδη προεξοφλήσει την άνοδό του στη ζώνη του 9-10%. Για τους απαισιόδοξους (που βλέπουν την αμόλυβδη στα 3-3,5 ευρώ το λίτρο) θα ξεπεράσει το 11%!

Τα χάλια προϋπήρχαν

Το βέβαιο είναι ότι για τα μαύρα χάλια της ελληνικής οικονομίας δεν ευθύνεται κυρίαρχα ο πόλεμος. 

Η πολεμική σύρραξη που επέφερε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης έρχονται να χτυπήσουν βάναυσα την προϋπάρχουσα γύμνια της πραγματικής οικονομίας.

Πώς αλλιώς εξηγούνται:

• Η εκτίναξη του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου (εισαγωγές μείον εξαγωγές) στο 98,7% τον Ιανουάριο. 

Πρόκειται για δείκτη που στην πράξη «σκοτώνει» τον παραγωγικό ιστό της χώρας, μεταφέροντας τον παραγόμενο εγχώριο πλούτο σε χώρες του εξωτερικού. 

Το ανησυχητικό είναι ότι αν εξαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή και τα πλοία, πάλι είναι εκρηκτική η αύξηση (ο δείκτης παρουσιάζει άνοδο κατά 84,6%). 

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε στα 2,944 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,481 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

 Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή κατά τον Ιανουάριο του 2022 παρουσίασε αύξηση του ελλείμματος κατά 910,4 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία κατά τον ίδιο μήνα παρουσίασε αύξηση 903,3 εκατ. ευρώ.

• Η ανοδική πορεία του πρωτογενούς ελλείμματος για τους πρώτους μήνες του 2022. Ηδη ο στόχος για περιορισμό του ελλείμματος στη ζώνη από -1,2 έως -1% του ΑΕΠ (από -7% έως -6,5% που υπολογίζεται να κλείσει για το 2021) θεωρείται όνειρο απατηλό.

Τα επιτόκια δανεισμού

Ολα αυτά φέρνουν τη γυμνή από την καταστροφική δράση του Κυριάκου Μητσοτάκη ελληνική οικονομία ενώπιον του μεγάλου προβλήματος, το οποίο είναι τα επιτόκια δανεισμού του κράτους. 

Με βάση τις αποφάσεις της ΕΚΤ της προηγούμενης εβδομάδας, όχι μόνο δεν συνεχίζεται το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των ευρωπαϊκών κρατών λόγω της πανδημίας (PEPP), αλλά από τον ερχόμενο Ιούνιο οι κεντρικοί τραπεζίτες αποφάσισαν σημαντική μείωση στις αγορές ομολόγων που θα γίνουν με το μόνιμο πρόγραμμα (APP). 

Η προφανής έκρηξη των επιτοκίων σε όλες τις χώρες είναι σαν να ρίχνεις οινόπνευμα στη φωτιά των πληθωριστικών πιέσεων, ειδικά σε μια χώρα με τέτοιο εμπορικό ισοζύγιο (έκρηξη εισαγωγών). 

Είναι προφανές ότι οι επενδυτές δεν κοιτούν τα ελληνικά τηλεοπτικά παράθυρα για να πειστούν να δανείσουν την Ελλάδα αλλά τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας! Το ενδεχόμενο τα επιτόκια δανεισμού να ξεφύγουν και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία σε ποσοστά άνω του 4% είναι περισσότεροι ορατό από ποτέ!

 Αυτό όμως σημαίνει πτώχευση και είσοδος της χώρας σε νέα και πολύ χειρότερη μνημονιακή εποχή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου