https://www.avgi.gr/koinonia/403137_o-asteriskos-kai-xafniko-alma-toy-aep-trito-trimino
Πανηγυρικό χαρακτήρα πήρε από τα ΜΜΕ -και ειδικότερα τα συστημικά- η είδηση που προέκυψε από τα οικονομικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το τρίτο τρίμηνο του 2021, για το οποίο ανακοινώθηκε αναπτυξιακό άλμα 13,4% του ΑΕΠ της χώρας.
Πράγματι, από το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου του 2020, που ήταν 40,9 δισ.,
στο αντίστοιχο του 2021, που ήταν 46,4 δισ.,
προκύπτει αύξηση 13,4%.
Αν όμως πάμε ένα χρόνο πίσω και κάνουμε σύγκριση και με το τρίτο τρίμηνο του 2019, στο οποίο το ΑΕΠ ήταν 45,9 δισ., η διαφορά βγαίνει μόλις 1%!
Που σημαίνει πως η οικονομία μας έχει επανέλθει στα επίπεδα του 2019.
Το καλό -τουριστικά- καλοκαίρι βοήθησε σημαντικά. Υπάρχει όμως αστερίσκος.
Και μελετώντας τον αστερίσκο ανακαλύπτεις ότι οι δαπάνες που συνετέλεσαν στην άνοδο του 2021 προέρχονται κυρίως από δανεισμό, που την περίοδο της πανδημίας αύξησε το δημόσιο χρέος κατά περίπου 55 δισ.
Και έτσι το πλεόνασμα του 2019, που ήταν 7,5 δισ., μετατράπηκε σε έλλειμμα περίπου 8 δισ. το 2021.
Να σημειώσουμε επίσης τη συνεχή διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος πλέον του 1 δισ. κάθε μήνα.
Η στέρεη αναστροφή του κλίματος με την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που βιάζεται να πουλήσει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, ακόμα και των κρίσιμων μονοπωλίων, πριν από τις επόμενες εκλογές, είναι από δύσκολη έως αδύνατη.
Και είναι δύσκολη διότι ουσιαστικά ουδεμία διαρθρωτική αλλαγή επιχειρείται, ώστε να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων και των υπηρεσιών.
Επιπλέον ο αφελληνισμός των ελληνικών επιχειρήσεων είναι ταχύτατος, που σημαίνει ότι μεγάλο μερίδιο των κερδών από την ελληνική οικονομία δεν θα επανεπενδύεται εδώ.
Και οι τομείς που προκαλούν το ενδιαφέρον είναι ακριβώς εκείνοι που «προσφέρει» η κυβέρνηση περιορίζοντας τη δημόσια Υγεία, την ασφάλιση και τη συμμετοχή του Δημοσίου στην ενέργεια.
Και οι «εισβολείς» δεν είναι γνωστές διεθνείς φίρμες των αντίστοιχων κλάδων όσο επιθετικά κερδοσκοπικά funds, που μετά την άνοδο της Ν.Δ. στην εξουσία ήδη έχουν λάβει θέσεις στην Υγεία και την ασφάλιση.
Και τα σχήματα αυτά ξέρουν να φοροδιαφεύγουν.
Επιπλέον, στον ελληνικό τουρισμό, εκτός από την εξαγορά ξενοδοχειακών μονάδων, ο έλεγχος των ροών ασκείται πλέον από ξένες φίρμες.
Παράλληλα στον τομέα αυτόν, όπως και στο real estate, αναπτύσσεται έντονο ενδιαφέρον για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Με λίγα λόγια η ελληνική οικονομία παραμένει στρεβλή και ρηχή σε ό,τι αφορά την τεχνολογική της αναβάθμιση, έλκοντας κυρίως κεφάλαια για τους τομείς που εγκαταλείπει το Δημόσιο, με χαμηλούς μισθούς σε θέσεις εντάσεως εργασίας, ενώ οι αναθέσεις έχουν «παραγγελθεί» από επιχειρήσεις των χωρών που ελέγχουν τον δανεισμό της χώρας και την κυβέρνησή.
Διαφημίστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως πολύ σπουδαίο το ενδιαφέρον της Google, που έχει αλλεργία με τους φόρους στην Ευρώπη, να δημιουργήσει εδώ στην Ελλάδα ένα data center διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων.
Και όπως αποκαλύπτεται από τον όρο διαχείριση, η επένδυση δεν απαιτεί έρευνα, αλλά εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί στα ερευνητικά κέντρα του αμερικανικού κολοσσού.
Πρόκειται για μια μονάδα στην οποία θα απασχολούνται περίπου 100 εργαζόμενοι. Αυτές είναι οι προδιαγραφές και οι διαστάσεις της μελλούμενης «επαναστατικής» επένδυσης.
Σε ένα πρόσφατο άρθρο είχαμε περιγράψει για παράδειγμα την κατάσταση στον εγχώριο αγροτικό τομέα, του οποίου η πλέον σοβαρή παθογένεια αφορά το χαμηλό τεχνολογικό επίπεδο και την τεχνογνωσία, με την Ελλάδα να έχει μείνει πίσω, δεδομένου (σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΝΕ / ΓΣΕΕ) ότι η παγκόσμια δαπάνη για έρευνα και ανάπτυξη έχει διπλασιαστεί.
Συγκεκριμένα η Ελλάδα δαπάνησε 11 ευρώ ανά 2,5 στρέμματα, σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου δαπανήθηκαν 33 ευρώ ανά 2,5 στρέμματα.
Επιπλέον μόνο το 7% του εργατικού δυναμικού έχει κάποια επαγγελματική εκπαίδευση, σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 50%!
Δυστυχώς δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της δραματικής υστέρησης.
Αυτά λοιπόν για τα αναπτυξιακά άλματα, υπό την σοφή καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δυστυχώς ότι δεν ξεπουλιέται ή ότι δεν έχει «όφελος» για την πολιτική εξουσία και τους χορηγούς της, δεν τους ενδιαφέρει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου