Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Στις απεργίες efood, #COSCO, καθηγητών ηττήθηκε σχεδόν κατά κράτος ο τελευταίος εργασιακός νόμος Χατζηδάκη


 https://www.avgi.gr/koinonia/400144_menei-sta-hartia-o-nomos-hatzidaki


Από τα τέλη Ιουνίου, όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο Νόμος Χατζηδάκη 4808/2021, έχουν πραγματοποιηθεί τρεις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι δύο από αυτές στον ιδιωτικό τομέα (efood, COSCO) είχαν μεγάλη επιτυχία και έφεραν σημαντικές νίκες για τους εργαζόμενους υποχρεώνοντας την εργοδοσία να δεχθεί το μεγαλύτερο μέρος από τα αιτήματά τους.

Η τρίτη μεγάλη απεργία στο Δημόσιο (ΟΛΜΕ) απέκρουσε προσωρινά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ενώ εξετάζεται το πώς θα συνεχιστεί παρακάμπτοντας απεργοκτόνες προβλέψεις του νόμου.

Κοινό σημείο των συγκεκριμένων απεργιών είναι ότι και στις τρεις περιπτώσεις ηττήθηκε σχεδόν κατά κράτος ο τελευταίος εργασιακός νόμος του Κ. Χατζηδάκη και ειδικότερα οι διατάξεις που βάζουν “στον γύψο” τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, ακόμα και το ιερό δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν.

Όχι καταχρηστικές

Στην περίπτωση της efood και της COSCO οι απεργίες κηρύσσονται από τα πρωτοβάθμια σωματεία και, παρά τις προβλέψεις του Νόμου Χατζηδάκη για σειρά γραφειοκρατικές διατυπώσεις (ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενημέρωση για τη διεξαγωγή της απεργίας κ.λπ.), οι απεργίες πραγματοποιήθηκαν παρακάμπτοντας όλα αυτά τα προσκόμματα.

Επιπλέον, και στις δύο περιπτώσεις, οι προσφυγές των εργοδοτών στη Δικαιοσύνη δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Οι απεργίες κηρύσσονται παράνομες, αλλά όχι καταχρηστικές.

Tο ίδιο συνέβη και στην περίπτωση της ΟΛΜΕ. Η απεργία των καθηγητών κρίθηκε στα δικαστήρια παράνομη, όχι όμως καταχρηστική. Με τη διαφορά ότι εκεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας κινήθηκαν δικαστικά προκειμένου να μην μπορεί το δευτεροβάθμιο όργανο (δηλαδή η ΟΛΜΕ) να προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη της πολύ μεγάλης και επιτυχημένης απεργίας του κλάδου.

Νίκη

Όπως προβλέπουν οι διατάξεις του Νόμου Χατζηδάκη, εάν κριθεί παράνομη απεργία ή στάση εργασίας που έχει κηρυχθεί από πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, δεν επιτρέπεται η επανακήρυξη απεργίας από την αντίστοιχη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση για το ίδιο θέμα. Αυτό δεν έγινε στην efood και την COSCO, όπου οι απεργίες έληξαν με νίκη των πρωτοβάθμιων σωματείων των εργαζομένων.

Και αυτό καθώς με τις διατάξεις Χατζηδάκη περιορίζεται αισθητά η συλλογική ελευθερία, και μάλιστα σε υπερκείμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις, που συχνά αναγκάζονται, στο πλαίσιο αγωνιστικών κινητοποιήσεων, να «καλύψουν» τις απεργίες, αφού το 90% των απεργιακών κινητοποιήσεων που φτάνουν στα δικαστήρια κρίνονται παράνομες ή καταχρηστικές.

Ανενεργό και στις τρεις περιπτώσεις έμεινε και το διαβόητο άρθρο 93 του νόμου, σύμφωνα με το οποίο “οι συνδικαλιστές που πραγματοποιούν καταλήψεις, αποκλεισμούς ή ασκούν βία, εμποδίζοντας τους εργαζόμενους που δεν συμμετέχουν στην απεργία να εργαστούν, θα έχουν αστική 'αποζημιωτική' ευθύνη”. Αν και η ΑΔΕΔΥ κλήθηκε μέσω δικαστικής απόφασης να πληρώσει 3.000 ευρώ πρόστιμο, καθώς η δεύτερη απεργία κρίθηκε και καταχρηστική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου