Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Τόσοι δημοσιογράφοι εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου, που κατηγορείται για άσκηση πιέσεων σε συναδέλφους τους. Ξέμαθαν όλοι εντελώς από μελάνι και το ’ριξαν στο λιβάνι;










Απόσπασμα από δήλωση κυβερνητικού εκπροσώπου κάπου στον πλανήτη Γη: 

«Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει ούτε στα μέσα ενημέρωσης ούτε στη δουλειά των δημοσιογράφων. Σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία τους». 

Εδώ γελάει κάθε πικραμένος, ακόμα κι αν έχει συνεργάτη-σύμβουλο έναν περιοδεύοντα πολιτευτή της περιωπής του κ. Ψαριανού. 

Και γελάει αυτοσαρκαστικά, από θλίψη. 

Ακόμα και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γελάει από μέσα του τη στιγμή που κάνει μια τόσο παραμυθητική δήλωση.

 Σαρκαστικά. 

Ξέρει γιατί. 

Κι εμείς ξέρουμε. 

Και οι αναγνώστες-τηλεθεατές-ακροατές ξέρουν. 

Το πιστοποιούν άλλωστε και οι έρευνες της κοινής γνώμης διεθνώς, στις οποίες καταγράφονται υψηλά έως υψηλότατα ποσοστά αναξιοπιστίας των ΜΜΕ.

Τα δικά μας ποσοστά είναι υψηλότατα. 

Ενα παράδειγμα. 

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 14-29 Νοεμβρίου 2019, η Ελλάδα συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό δυσπιστίας στην τηλεόραση: 78%. 

Ακόμα μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι στα ελληνικά ΜΜΕ και στο Διαδίκτυο συναντούν συχνά ειδήσεις που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα ή είναι ψευδείς: 85%.

Αντιθέτως, είναι χαμηλότατοι οι βαθμοί μας στην ελευθεροτυπία, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα που δημοσίευσε η Ευρωβουλή στις 3 Μαΐου 2020, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου: 28,80. 

Με τους 28,80 βαθμούς της, που υποδηλώνουν προβληματική κατάσταση, η χώρα μας κατατάσσεται 24η στην Ε.Ε. 

Ξεπερνάει μόνο τη Μάλτα (30,16), την Ουγγαρία (30,84) και τη Βουλγαρία (35,06), τρεις χώρες που μπορούν να καυχηθούν για πολλά άλλα πράγματα, όχι πάντως για τον σεβασμό τους στην ελευθεροτυπία.

Να πει κανείς ότι τα πράγματα βελτιώθηκαν από τον περυσινό Νοέμβριο ή τον φετινό Μάιο; 

Αν είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος, και μάλιστα υπάρχει και μια «λίστα υλικοφιλίας» με το όνομά του, ας το πει. 

Δουλειά του είναι – και η δουλειά όποιου εκπροσωπεί κυβέρνηση, κόμμα, δήμαρχο, επιχείρηση, ποδοσφαιρική ομάδα, είναι ν’ αλέθει στο ίδιο μίξερ, μάρκας Propaganda, την αλήθεια και το ψέμα. 

Οι υπόλοιποι ας σκεφτούμε αν αφορά και την Ελλάδα το ψήφισμα της 25ης Νοεμβρίου, διά του οποίου η Ευρωβουλή, ανήσυχη για την πανευρωπαϊκώς μειούμενη ελευθερία των ΜΜΕ, καταγγέλλει ότι «δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν βία, παρενοχλήσεις και πιέσεις».

Τόσοι δημοσιογράφοι εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου, που κατηγορείται για άσκηση πιέσεων σε συναδέλφους τους. 

Ξέμαθαν όλοι εντελώς από μελάνι και το ’ριξαν στο λιβάνι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου