Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Οταν η Χέλε «πολιόρκησε» τον Τσίπρα!



Koπεγχάγη αρχές Δεκεμβρίου, πρωθυπουργική κατοικία «Marienborg»: 
Η διάσημη για το ακριβό της ντύσιμο, τις selfie φωτογραφίες και την έντονη διάθεση για φλερτ κορυφής Δανή πρωθυπουργός Χέλε-Τόρνινγκ Σμιτ έχει καλέσει στην πατρίδα της προσωπικότητες από όλη την Ευρώπη, με κοινό γνώρισμα την πίστη τους στη σοσιαλδημοκρατία. Στην παρέα της είναι ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στίβεν Λόβεν, ο ηγέτης των Βρετανών Εντι Μίλιμπαντ, ο Πίτερ Μάντελσον, πρώην Βρετανός επίτροπος Εμπορίου, η πρώην υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου και άλλοι.
Η Αννα Διαμαντοπούλου και η Τόρνινγκ Σμιτ είναι φίλες από παλιά. Το 1999 η Δανή πρωθυπουργός ήταν ευρωβουλευτής και η Διαμαντοπούλου Επίτροπος Απασχόλησης. Μαζί με την επίτροπο Σεσίλια Μάλστρομ και τη δολοφονηθείσα το 2003 Σουηδή υπουργό Εξωτερικών Αννα Λιντ συνθέτουν μια γυναικοπαρέα που ξεφεύγει από τα στενά όρια της πολιτικής. 
Τα παιδιά τους, οι δύο κόρες της Τόρνινγκ Σμιτ και ο γιος της Διαμαντοπούλου, Χάρης, κάνουν παρέα από τότε στις Βρυξέλλες. Μάλιστα τα καλοκαίρια η Δανή (είναι παντρεμένη με τον γιο του πρώην ηγέτη των Βρετανών Εργατών Νιλ Κίνοκ) τα περνάει στην Ελλάδα. 
Σε κάποια στιγμή του δείπνου στο «Marienborg» η πανύψηλη πρωθυπουργός με τα ωραία μάτια παίρνει κάπου απόμερα σε έναν καναπέ τη Διαμαντοπούλου. Βγάζουν ως παλιές φίλες μια ωραιότατη selfie (η Ελληνίδα πρώην υπουργός έχει μάλιστα να το λέει ότι η Χέλε ανακάλυψε την αξία των selfies πολύ προτού γίνουν παγκόσμιο trend). 

Η ίδια έχει εκλογές φέτος, τέσσερα χρόνια μετά την ανάρρίχησή της στην πρωθυπουργία, στις 3 Οκτωβρίου 2011.
Ο «δυναμικός νεαρός»


Περιέργως το μυαλό της ήταν στην Ελλάδα και στον Τσίπρα. Ρώτησε τη Διαμαντοπούλου την άποψή της γι' αυτό τον «δυναμικό νεαρό», αν και -όπως της διευκρίνισε- για τα δεδομένα της πατρίδας της και του κόμματός της «είναι radical» (ριζοσπάστης) και «δείχνει μακριά από τη σοσιαλδημοκρατία». Το μόνο κοινό μαζί του ήταν το σύνθημά της με το οποίο κέρδισε τις εκλογές το 2011, έπειτα από έξι χρόνια παραμονής στην αντιπολίτευση:

«Ανεξέλεγκτο χρέος ή βιώσιμη ευημερία;». Η Αννα, της οποίας οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι μονίμως υψηλές, της είπε την άποψή της, γνωστά πράγματα. Οι δυο τους κουβέντιασαν για τις δικές της αποφάσεις και γρήγορα η συζήτηση απέκτησε παραπολιτικό χαρακτήρα. 


Η Χέλε τής εξομολογήθηκε τι συνέβη με την περίφημη φωτογραφία με τον Ομπάμα στην κηδεία του Νέλσον Μαντέλα. «Οσα είδες να γράφονται για σχέση είναι, βεβαίως, παραμύθια! Υπήρξε απλώς ένα στιγμιαίο αθώο φλερτ, όπως συμβαίνει συνήθως μεταξύ ενηλίκων, αλλά μέχρι εκεί» είπε κοιτώντας πονηρά τη Διαμαντοπούλου η παλιόφιλή της ενώ ανακάτευε το ρόφημά της.

Βεβαίως, τη φήμη που απέκτησε έπειτα από αυτή τη selfie που έβγαλε στο στάδιο της Νοτίου Αφρικής με τον Ομπάμα και τον Κάμερον (με τη Μισέλ να βγάζει αφρούς δίπλα της) δεν την έχασε ποτέ. Επιρρεπή στο φλερτ τη χαρακτήρισε η βρετανική «Daily Mail». «Danish tart» (γυναίκα ελευθέρων ηθών) την αποκάλεσε άλλη εφημερίδα. Εξάλλου η Χέλε είναι η πρώτη Δανή πρωθυπουργός με έφεση στις τσάντες Gucci και το καλό ντύσιμο, σπάνιο για τη συντηρητική κουλτούρα της πατρίδας της.

Η ίδια μόλις είδε τον Τσίπρα προχθές στη Σύνοδο Κορυφής έτρεξε να τον περικυκλώσει μαζί με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, στην οποία τα έψαλε ο Αλέξης με το καλημέρα για το θέμα της Ουκρανίας. 

Μετά τον Ομπάμα, η Χέλε «διπλάρωσε» και τον Αλέξη, με συνέπεια να χτυπήσει συναγερμός από την Περιστέρα, που είδε τα πλάνα στην Αθήνα.

Ο ριζοσπαστισμός -ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης- γοητεύει τη σοσιαλδημοκρατία και την ανανεώνει. Και η κυρία Διαμαντοπούλου άλλωστε έπειτα από αυτό το ταξίδι της γύρισε στην Ελλάδα αγνώριστη σε σύγκριση με το παρελθόν. Πέταξε τις φούστες, φοράει στενά παντελόνια, αδυνάτισε εντυπωσιακά, γυμνάζεται, κολυμπάει και δείχνει απελευθερωμένη. Ιδανική επιρροή γι' αυτήν είναι η Χέλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου