Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Απελευθέρωση των πλειστηριασμών για ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης


Είναι πέρα από προφανές ότι οι όποιες συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών περνούν μέσα από την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, με την ταυτόχρονη κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. 
Μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός πως ο κοινοτικός επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι αρκετές φορές, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, τόνισε την προϋπόθεση τήρησης των δεσμεύσεων και επιτυχούς ολοκλήρωσης της πέμπτης αξιολόγησης. Μάλιστα εξήρε τον κ. Σταϊκούρα για το γεγονός ότι ο ίδιος τηρεί τις δεσμεύσεις του.
Πέραν του ανωτέρω, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει, μέσω του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ότι δεν θα υπάρξει παράταση του ισχύοντος πλαισίου. 

Μάλιστα τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης έχει προαναγγείλει ειδική μέριμνα για τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά, χωρίς να ειπωθεί κάτι συγκεκριμένο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονη ανησυχία σε χιλιάδες πολιτών.
Πάντως, οι θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι το νέο πλαίσιο, που θα καλύπτει και τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις, δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει κανενός είδους προστασία! 
Παράλληλα, θα πρέπει να προβλέπει τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση των χρεών του σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί πως το νέο πτωχευτικό θα βασίζεται στην κοινοτική Οδηγία «για την προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών» που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2019.
Η σχετική Οδηγία υποτίθεται ότι δίνει δεύτερη ευκαιρία στα φυσικά πρόσωπα που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους, δηλαδή επιτρέπει τη ρύθμιση των οφειλών τους ή την απαλλαγή τους από τα χρέη, αφού όμως προηγουμένως ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας τους! 
Εν ολίγοις, πρώτα θα χαθούν τα ακίνητα ενός οφειλέτη και μετά θα γίνει η ρύθμιση χρεών!

Τι καταλαβαίνει από εξωτερική πολιτική ο Κ. Μητσοτάκης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου