Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Τι καταλαβαίνει από εξωτερική πολιτική ο Κ. Μητσοτάκης;












Είναι προφανές ότι, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, αυτή η κυβέρνηση τα έχει κάνει μαντάρα. Μετά το φιάσκο με τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, στην οποία, η Ελλάδα, αν και άμεσα ενδιαφερόμενη, δεν προσκλήθηκε, ήρθε η αναφορά του Ερντογάν σε μυστικές ελληνοτουρκικές συνομιλίες για τα Ίμια - που αποτελούν ελληνικό έδαφος.

Υπήρξε, παράλληλα, το επεισόδιο με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, όπου οι επίσημες εξηγήσεις ήταν γελοίες. 

Τώρα ένα νέο στοιχείο προκύπτει:
ο Κ. Μητστοτάκης, αν και έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, δεν θα παραστεί, λέει, διότι έχει άλλα πράγματα να κάνει.
Με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, κορυφαίοι υπουργοί αδειάζουν ο ένας τον άλλον ή ακόμα και τον εαυτό τους, δύο και τρεις γραμμές εκφωνούνται από επίσημα κυβερνητικά χείλη, ενώ τα ταλαίπωρα επικοινωνιακά κέντρα διαβεβαιώνουν ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική πατάει σε στέρεες βάσεις και σπρώχνει τον Ερντογάν σε διεθνή απομόνωση.
Είναι σαφές ότι όλα αυτά δεν ισχύουν. Η διεθνής υποστήριξη που έχει εκδηλωθεί προς τη χώρα μας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα είναι ανεπαρκής.
Αντίθετα, η Ελλάδα χώνεται ολοένα και περισσότερο, χωρίς ανταλλάγματα, σε μια πολιτική που την εξαναγκάζει πότε να στέλνει οπλικά συστήματα στη Σαουδική Αραβία και πότε να δεσμεύεται για πανάκριβα εξοπλιστικά προγράμματα.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι εξαφανισμένος.
Δεν έχει συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ούτε καν το ΚΥΣΕΑ.
Αποδεικνύεται ανεπαρκής να διαχειριστεί την όλη κατάσταση.
 Προφανώς γιατί το μόνο από το οποίο καταλαβαίνει ως πολιτική είναι τα ντιλς με επιχειρηματίες. Δεν αρκεί για τις σύνθετες καταστάσεις που ζει η χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου