Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Η Ν. Κεραμέως παρακάμπτει το σύνταγμα...




 

Σφοδρή κριτική στη Νίκη Κεραμέως ασκεί η Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την αποκάλυψη της επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία η ίδια αρνούνταν να δημοσιεύσει. 
Σε ανακοίνωσή της η ΕΠΕΚΕ Παιδείας κατηγορεί την υπουργό ότι, «στη βιασύνη της να εξισώσει τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων», αποποιήθηκε των ευθυνών της να υπερασπιστεί το δημόσιο και εθνικό συμφέρον, «παρακάμπτοντας το σύνταγμα και αγνοώντας τις ευρωπαϊκές Συνθήκες που ορίζουν πως η αναγνώριση των ακαδημαϊκών προσόντων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών - μελών της Ένωσης».
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν, η Ελλάδα παραβιάζει την ευρωπαϊκή Οδηγία 2005/36 λόγω υπαγωγής της ακαδημαϊκής αναγνώρισης διπλωμάτων στον ΔΟΑΤΑΠ για τους εκπαιδευτικούς που έχουν αποκτήσει τίτλο σπουδών σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. και δεν αναγνωρίζει τίτλους σπουδών που έχουν χορηγηθεί από κολέγια που συνεργάζονται με ΑΕΙ της Ένωσης.
«Οι προειδοποιήσεις της Κομισιόν δεν έχουν να κάνουν με τον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και τη διαπίστωση των υψηλών ακαδημαϊκών προσόντων» αναφέρει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας πως η Κομισιόν «στρέφεται ενάντια στις αρμοδιότητες του ΔΟΑΤΑΠ, ο οποίος αποτελεί τον αρμόδιο οργανισμό διαπίστωσης ακαδημαϊκών προσόντων που αποκτήθηκαν σε άλλο κράτος - μέλος της Ε.Ε.». Σημειώνεται ότι ο νόμος για τη λειτουργία του ΔΟΑΤΑΠ ψηφίστηκε το 2005 επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου.
«Η Ν.Δ. κατώτερη των περιστάσεων»
«Στη βιασύνη της να εξισώσει τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων, δεν παρείχε -ως όφειλε- τις σωστές εξηγήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα ζητήματα της ακαδημαϊκής αναγνώρισης των πτυχίων και τη λειτουργία του ΔΟΑΤΑΠ με βάση το σύνταγμα και το Άρθρο 16, έναντι της επαγγελματικής αναγνώρισης που εμπίπτει σε άλλες διαδικασίες» αναφέρει για την υπουργό η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. Την κατηγορεί επίσης ότι «με δική της πρωτοβουλία και δίχως καμία απαίτηση από την Κομισιόν διεύρυνε το καθεστώς αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων εκτός Ε.Ε.» και ότι «με δική της πρωτοβουλία απαξιώνει και τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, συμμαχώντας με τους κολεγιάρχες και τα ιδιωτικά συμφέροντα, δίχως κανένα διάλογο, ενημέρωση και ψεύδη περί 'εμπιστευτικών' εγγράφων".
Αδιαβάθμητη η επιστολή
Εξάλλου, όπως αποκαλύπτεται, η επιστολή είναι ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΗ». «Δυστυχώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η υπουργός Παιδείας είναι κατώτερη των περιστάσεων και επιβεβαιώνει πως λειτουργεί ως μεσίτρια των ιδιωτικών κολεγίων και πωλήτρια τίτλων σπουδών» καταλήγει η ανακοίνωση.
Χ.ΒΑΪΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου