Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Πέντε χρόνια-Τέτοιες μέρες, πριν από πέντε χρόνια, στις 25.1.2015, ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιγε ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική ζωή του τόπου. Με τη στήριξη μιας κοινωνίας απελπισμένης και εξοργισμένης από την ανυπολόγιστη καταστροφή δύο Μνημονίων και έχοντας διανύσει μια εντυπωσιακή πορεία από το 4,6% στο 17% και από εκεί στο 36,34%, κέρδιζε τις εκλογές και σχημάτιζε την πρώτη κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά στην Ελλάδα και την Ευρώπη.




 





Τέτοιες μέρες, πριν από πέντε χρόνια, στις 25.1.2015, ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιγε ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική ζωή του τόπου. Με τη στήριξη μιας κοινωνίας απελπισμένης και εξοργισμένης από την ανυπολόγιστη καταστροφή δύο Μνημονίων και έχοντας διανύσει μια εντυπωσιακή πορεία, από το 4,6% στο 17% και από εκεί στο 36,34%, κέρδιζε τις εκλογές και σχημάτιζε την πρώτη κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Ήταν μια δύσκολη διαδρομή. Είχε ενθουσιασμό, πείσμα, σκληρή μάχη, απογοήτευση. Ύστερα ήρθε μια νέα εκλογική νίκη και ένα εντελώς νέο τοπίο. Δεσμευμένος στην υλοποίηση ενός προγράμματος που δεν ήταν δικό του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγάλει οριστικά τη χώρα από τα Μνημόνια και να πάρει μέτρα προστασίας για αυτούς που είχαν σηκώσει το βάρος της κρίσης.
Στήριξε τους αδύναμους και τους επισφαλώς εργαζόμενους, μείωσε σε σημαντικό βαθμό τα εφιαλτικά ποσοστά ανεργίας, κράτησε στα πόδια τους το ΕΣΥ και το ασφαλιστικό σύστημα, εξασφάλισε πόρους για την Αυτοδιοίκηση.
Διαχειρίστηκε με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια και με όρους ανθρωπιάς την προσφυγική κρίση. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε μια ιστορική τομή στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
Υπέστη έναν πρωτοφανή και ανελέητο πόλεμο φθοράς από τα ΜΜΕ και δύο εκστρατείες μίσους από την αξιωματική αντιπολίτευση. Και παρ’ όλο που έχασε τις εκλογές του Ιουλίου, παραμένει ισχυρός και συγκροτημένος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στο προσκήνιο για να μείνει. 
Η εμπειρία των πέντε αυτών χρόνων, θετική και αρνητική, είναι το πολύτιμο εφόδιό του για το αύριο. Και η αποστολή του είναι να ανταποκριθεί στην ελπίδα της κοινωνίας για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου