Το υπουργικό συμβούλιο κατέληξε, χθες, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τον περιορισμό των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων, το οποίο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις γιορτές.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι αυθόρμητες συγκεντρώσεις απαγορεύονται. Όποιος πολιτικός και κοινωνικός φορέας ή ομάδα πολιτών θέλει να πραγματοποιήσει συγκέντρωση και διαδήλωση, οφείλει να το δηλώνει στην αστυνομία ένα 48ωρο πριν.
Για κάθε συγκέντρωση θα δηλώνεται υπεύθυνος, ο οποίος θα έχει και ποινικές ευθύνες στην περίπτωση που οι διαδηλωτές δεν συμμορφώνονται με τις εντολές της αστυνομίας. Τέλος, ανάλογα με τη μαζικότητά τους, οι συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις θα γίνονται σε ευρύτερο ή περιορισμένο χώρο, ακόμη και στα πεζοδρόμια.
Το συναθροίζεσθαι είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών, συνταγματικά κατοχυρωμένο. Όπως συνταγματικά κατοχυρωμένη είναι και η ελευθερία άσκησής του. Το Σύνταγμα προβλέπει, βεβαίως, κάποιους περιορισμούς και απαιτεί νόμο για αυτούς, αλλά οι περιορισμοί, κατά το Σύνταγμα, αποτελούν εξαιρέσεις στην άσκηση του δικαιώματος και όχι τον κανόνα. Αυτό που έκανε χθες η κυβέρνηση και θα δούμε την εξέλιξή του τις επόμενες ημέρες είναι να μετατρέπει την εξαίρεση σε κανόνα.
Στο εξής, αν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, ανεμπόδιστη και ελεύθερη συνάθροιση πολιτών δεν πρόκειται να υπάρξει. Συνεπώς, δεν έχουμε νομοθετικό ορισμό των εξαιρέσεων που προέβλεψε ο συνταγματικός νομοθέτης, αλλά περιστολή ενός θεμελιακού ατομικού και συλλογικού δικαιώματος.
Στην πραγματικότητα, το δικαίωμα αυτό παραχωρείται πλήρως στις αστυνομικές δυνάμεις καταστολής, οι οποίες θα απαγορεύουν την άσκησή του ή θα καθορίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα επιτρέπεται να ασκηθεί.
Εκείνο που δεν γίνεται αμέσως αντιληπτό είναι ότι το νομοσχέδιο αυτό πλήττει ευθέως και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι. Το δικαίωμα δηλαδή των πολιτών να συνιστούν συλλογικότητες, ενώσεις, σωματεία, κόμματα για την έκφραση πολιτικών και κοινωνικών αιτημάτων και διεκδικήσεων.
Το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι είναι άμεσα συνδεδεμένο με το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι, καθώς δεν μπορεί να ασκηθεί ολοκληρωμένα με άλλον τρόπο. Αλλά, χωρίς αυτά τα δικαιώματα σε πλήρη εφαρμογή, η δημοκρατία καταργείται ή συστέλλεται στα όρια που αποφασίζουν οι αστυνομικές αρχές. Αυτό λέγεται δημοκρατία στον γύψο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου