Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Εις το όνομα της ιδιωτικής εκπαίδευσης



Τέλος βάζει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στη δυνατότητα των αποφοίτων της Γ’ Λυκείου να μπαίνουν σε ορισμένα πανεπιστημιακά τμήματα μόνο με το απολυτήριό τους.
Η εν λόγω εξαγγελία σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες  για επαναφορά της βάσης του 10 για την είσοδο στις σχολές, καθώς και για μεταφορά της αρμοδιότητας του ορισμού του αριθμού των εισακτέων στις διοικήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, οι οποίες θα ορίζουν και τις βάσεις εισαγωγής, αναμένεται να οδηγήσει σε δραματική μείωση της πρόσβασης στην δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό τμήμα των νέων να στραφεί στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Παιδείας προχώρησε και στηνκατάργηση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτησης, διετούς διάρκειας, στα Πανεπιστήμια. Πρόκειται για έναν θεσμό που αφορούσε τους απόφοιτους των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) και η κατάργησή του οφελεί τα ιδιωτικά ΙΕΚ. Παράλληλα, η ραγδαία αύξηση του ανταγωνισμού για μια θέση στα πανεπιστήμια εκτιμάται πως θα αποβεί προς όφελος της παραπαιδείας, με τα φροντιστήρια να διεκδικούν ακόμη σημαντικότερο ρόλο στην προετοιμασία των υποψηφίων για τις εξετάσεις.
Σε δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, επεσήμανε: «Η κατάργηση της δυνατότητας να εισάγονται οι απόφοιτοι Λυκείου με μόνο το Απολυτήριό τους στα Πανεπιστήμια δείχνει πάλι την τεράστια άγνοια της υπουργού για τα εκπαιδευτικά, αλλά και τον αχαλίνωτο ρεβανσισμό της.
 Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα, όταν το νομοθετημένο από εμάς σύστημα εισαγωγής έδινε αυτό το δικαίωμα για Τμήματα χαμηλής ζήτησης, χωρίς να αλλάζει τίποτα από το υπάρχον; Η απάντηση είναι σαφέστατη: η υπουργός έδειξε την ευαισθησία της στις πιέσεις των ιδιωτικών ΙΕΚ και καταργεί τα διετή προγράμματα σπουδών στα οποία θα εισάγονται οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων, χωρίς εξετάσεις, για να λάβουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων.
Σήμερα δείχνει την ευαισθησία της στα φροντιστήρια τα οποία μέσα από τους εκπροσώπους τους είχαν εξαπολύσει μια απίστευτη επίθεση ενάντια στη δική μας ρύθμιση. Βέβαια και οι δύο αποφάσεις της είναι ενάντια στις οικογένειες που έβλεπαν διεξόδους για τα παιδιά τους σε αναβαθμισμένα Πανεπιστήμια και συνειδητοποιούσαν ότι δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να πληρώνουν την παραπαιδεία. Να δούμε πότε θα σταματήσει η υπουργός να υπονομεύει τη δημόσια εκπαίδευση προς όφελος της ιδιωτικής. Η αναβαθμισμένη δημόσια εκπαίδευση προφανώς απειλεί τη Ν.Δ.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου