Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Ο χώρος και τα λεφτά υπάρχουν και το ξέρουν.Το πρόβλημα για την παράταξη του νεοφιλελευθερισμού –πολιτικού και οικονομικού– έγκειται στο γεγονός ότι δεν θέλουν αυτά τα χρήματα να πάνε στους αδύναμους και στους πολλούς, αλλά για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων













Η Βουλή ψήφισε χθες τις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις, τη 13η σύνταξη και τις μειώσεις στον ΦΠΑ. Οι ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για όσους υπέστησαν τα ισχυρότερα πλήγματα από την κρίση και την πολιτική των μνημονίων γίνονται πλέον πράξη.
Τα μέτρα αυτά υπερψηφίστηκαν -με κάποιες εξαιρέσεις- και από την αντιπολίτευση. Ορθώς ψηφίστηκαν. Εκείνο όμως που προκαλεί αίσθηση είναι οι αντιφάσεις πολιτικού λόγου και πράξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Ν.Δ. αναγνώρισε πως είναι αναγκαία και τα υπερψήφισε, αλλά επιχείρησε να μειώσει τη σημασία τους χαρακτηρίζοντάς τα επιδόματα -ειδικά τη 13η σύνταξη- και αρνούμενη να εγγυηθεί τη μονιμότητά τους στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση.
Ακόμη πιο επιθετικά σε βάρος των μέτρων ήταν τα φιλικά της μέσα, ενώ επιστρατεύτηκαν και διάφοροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι οι οποίοι, ανωνύμως, δήλωναν όλες αυτές τις ημέρες πως επίκεινται κυρώσεις κατά της Ελλάδας. Βέβαια τίποτα τέτοιο δεν θα συμβεί, καθώς στην επίσημη ατζέντα του σημερινού Eurogroup δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, ενώ, αν υπήρχε ζήτημα κυρώσεων, θα συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο.
Ο χώρος και τα λεφτά υπάρχουν και το ξέρουν
Τελευταία γραμμή άμυνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή των επίμαχων μέτρων της κυβέρνησης.
Η δήλωση αυτή έγινε την ημέρα που ανακοινώθηκε επισήμως πως το πρώτο τετράμηνο της φετινής χρονιάς, όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, έκλεισε με υπεραπόδοση 2,07 δισ. ευρώ. Τι να πει κανείς για τον κεντρικό τραπεζίτη και τις προβλέψεις του;
Ας μην κοροϊδευόμαστε, το πρόβλημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος –δηλαδή αν υπάρχουν τα λεφτά– για να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα.
Ο χώρος και τα λεφτά υπάρχουν και το ξέρουν. Το πρόβλημα για την παράταξη του νεοφιλελευθερισμού –πολιτικού και οικονομικού– έγκειται στο γεγονός ότι δεν θέλουν αυτά τα χρήματα να πάνε στους αδύναμους και στους πολλούς, αλλά για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
Δεν τολμούν όμως να το πουν. Ψηφίζουν τα μέτρα, γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς –εκλογές έρχονται–, δεν εγγυώνται τη μονιμότητά τους και αν γίνουν κυβέρνηση θα τα μοιράσουν στο οικονομικό κατεστημένο. Αυτή είναι η αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου