Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Η κυβέρνηση απευθύνεται στους συνταξιούχους -το µεγαλύτερο κοµµάτι των οποίων στηρίζει µε βάση τα δηµοσκοπικά ευρήµατα τη Ν∆- τους εργαζόµενους, τους ελεύθερους επαγγελµατίες, τους αγρότες, και τους νέους



 







 

 



της Βούλας Κεχαγιά


Σε στοχευµένες κοινωνικές οµάδες επικεντρώνει τα προεκλογικά του µηνύµατα ο ΣΥΡΙΖΑ παραµονές των ευρωεκλογών, επιδιώκοντας πρώτιστα να τους θυµίσει τις θετικές παρεµβάσεις που υλοποίησε η κυβέρνηση για την προστασία και ενίσχυσή τους.
Το Μαξίµου παρακολουθεί στενά τις δηµοσκοπικές καταγραφές των τελευταίων ηµερών που δείχνουν κλείσιµο της ψαλίδας, ωστόσο το στοιχείο στο οποίο ποντάρει το κυβερνητικό επιτελείο για την κάλπη της 26ης Μαΐου συνδέεται µε τη διαµόρφωση ενός αισθητά βελτιούµενου κλίµατος στην κοινωνία υπέρ του σχήµατος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία.
Η διαµόρφωση αυτής της δυναµικής στους πολίτες επιτρέπει άλλωστε στον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρει µε έµφαση κατά τις προεκλογικές του οµιλίες πως οι πραγµατικές δηµοσκοπήσεις γίνονται στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας στο στόχαστρο ακόµη και τους δηµοσκόπους που µέχρι πρότινος προσδιόριζαν σε διψήφια ποσοστά τη διαφορά µε τη Νέα Δηµοκρατία. Η φράση δε του πρωθυπουργού πως «το ποιος θα γελά και ποιος θα κλαίει το βράδυ της Κυριακής θα φανεί» είναι ενδεικτική της εικόνας που σχηµατίζει το Μέγαρο Μαξίµου για τα αποτελέσµατα της 26ης Μαΐου.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός στις τελευταίες του εµφανίσεις απευθύνεται σε ειδικά ακροατήρια, θεωρώντας ότι βρίσκονται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχοµένως να κρύβουν στις τάξεις τους µεγάλο κοµµάτι των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.
Η κυβέρνηση απευθύνεται στους συνταξιούχους -το µεγαλύτερο κοµµάτι των οποίων στηρίζει µε βάση τα δηµοσκοπικά ευρήµατα τη Ν∆- τους εργαζόµενους, τους ελεύθερους επαγγελµατίες, τους αγρότες, και τους νέους. 
Για τους συνταξιούχους η κυβέρνηση θυµίζει πως η σύνταξή τους µειώθηκε κατά 40% από το 2010 έως το 2014, ενώ µόλις πριν από δύο ηµέρες ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι, εάν επιτρέψουν τα δηµοσιονοµικά της χώρας, θα νοµοθετηθεί αντίστοιχο ποσό µε αυτό που έλαβαν προ ηµερών οι δικαιούχοι ως δώρο Χριστουγέννων. 
Καθόλου τυχαία η κυβέρνηση φροντίζει να υπενθυµίζει ότι αύξησε τον κατώτατο µισθό κατά 11% και κατήργησε τον υποκατώτατο µισθό για τους νέους, την ίδια ώρα που µε βάση τα τελευταία θετικά µέτρα χρηµατοδοτούνται και οι ασφαλιστικές εισφορές για επιχειρήσεις που προσλαµβάνουν νέους έως την ηλικία των 25 χρόνων.
Για τους αγρότες ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαµβάνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τον φόρο επιτηδεύµατος, ενώ µόλις προχθές ανακοίνωσε από τη Λάρισα ότι απελευθερώνονται άµεσα 900 εκατοµµύρια ευρώ από το πρόγραµµα αγροτικής ανάπτυξης για επενδύσεις και µεγάλα δηµόσια έργα στον αγροτικό τοµέα. 
Παράλληλα, η κυβέρνηση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στους µικροµεσαίους επιχειρηµατίες, στις νοικοκυρές και στους µαγαζάτορες, εξηγώντας πως η µείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιµα, στην ενέργεια και η βελτίωση της αγοραστικής δύναµης των πολιτών θα εξακολουθήσει να υπάρχει ως καθηµερινότητα µόνο εφόσον παραµείνει στη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και όλα αυτά ενώ το Μέγαρο Μαξίµου γνωρίζει ότι έχει αλλάξει ένα µεγάλο µέρος του εκλογικού σώµατος σε σύγκριση µε τις αναµετρήσεις του 2015, καθώς για πρώτη φορά θα ψηφίσουν όχι µόνο οι 17άρηδες, αλλά και οι νέοι ηλικίας 18, 19 και 20 χρόνων, που όλοι µαζί διαµορφώνουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο κοµµάτι περίπου 520.000 ψηφοφόρων. Με βάση αυτό το δεδοµένο, η κυβέρνηση παροτρύνει τους νέους να ψηφίσουν µαζικά στις κάλπες, εκτιµώντας ότι, παρά τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας, οι νεαρές ηλικιακές οµάδες βρίσκονται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ιδιαίτερα έµφαση στην επίλυση του Μακεδονικού έδωσε κατά την οµιλία του ο Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριµένα σηµείωσε πως στη Θεσσαλονίκη αλλά και στη Μακεδονία τα τελευταία χρόνια συντελείται ένα πείραµα εθνικού διχασµού που πρέπει να αποτύχει, ζητώντας από «κάθε δηµοκρατικό, προοδευτικό πατριώτη να πει αποφασιστικά “όχι” σε όσους προωθούν τον διχασµό για να εξυπηρετήσουν τα µικροκοµµατικά τους συµφέροντα και τα συµφέροντα της ελίτ που εκπροσωπούν».
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να αναλογιστούν µε νηφαλιότητα ποιο είναι το εθνικό συµφέρον και εκτίµησε ότι «θα χάσουν οι πατριδοκάπηλοι και οι έµποροι του έθνους, θα κερδίσουν τα Βαλκάνια, η Ελλάδα και η ειρήνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου