Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Η 26η Μαΐου, αρχή για τη νέα νικηφόρα πορεία-Τα αδιαμφισβήτητα μηνύματα των πλατειών και τα ξεκάθαρα διλήμματα της κάλπης





 


 http://www.avgi.gr/article/10811/9885401/e-26e-maiou-arche-gia-te-nea-nikephora-poreia?fbclid=IwAR0IdljnDHQ4fNV-z4NpbX13uG2HSqCPyuU19jWz_Qnr5rQAp_aU1Dn8a-M



 Με... 200 μοιάζει να μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία στροφή πριν τις κάλπες της 26ης Μαΐου, κάτι που δεν οφείλεται στην παρουσία του δημοφιλούς καλλιτέχνη της trap σκηνής στην εκδήλωση του Τμήματος Πολιτισμού την περασμένη εβδομάδα.

Ο Τσίπρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει...

Όσο κι αν ψάξει κανείς για αναλογίες τις τελευταίες δεκαετίες στην πολιτική Ιστορία της χώρας μας, δύσκολα θα βρει μέτρο σύγκρισης γι’ αυτό που καταγράφεται με συνεχώς αυξανόμενη δυναμική στις πλατείες, στους δρόμους και στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα. Είναι σαφές πια ότι το κλίμα έχει μεταστραφεί ραγδαία, χωρίς ακόμη να μπορεί να προβλέψει κανείς με ασφάλεια πού θα καταλήξει.
Το βέβαιο είναι ότι η αντιπολίτευση είχε δίκιο σε ένα πράγμα: ο Τσίπρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στον δρόμο. Κρήτη, Ξάνθη, Άρτα, Πρέβεζα, Αιγάλεω, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Κοζάνη: κάθε περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στους δρόμους των πόλεων σε όλη την Ελλάδα μετατρέπεται σε αυθόρμητη συγκέντρωση και πορεία, με χιλιάδες ανθρώπους να συρρέουν προκειμένου να ακούσουν και να συνομιλήσουν με τον πρωθυπουργό. Η παρουσία της κοινωνίας, ο ενθουσιασμός στις συγκεντρώσεις και το κλίμα νίκης που επικρατεί όπου βρεθεί ο πρωθυπουργός τον ανάγκασαν να αναθεωρήσει την εκτίμησή του ότι το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου θα είναι ντέρμπι. «Έχουμε κερδίσει ήδη το πρώτο ημίχρονο» είπε από τη Λαμία την Πέμπτη, για να συμπληρώσει από τα Τρίκαλα: «Η προηγούμενη τετραετία ήταν μόνο το πρώτο ημίχρονο σε δυσμενείς συνθήκες. Το δεύτερο ημίχρονο θα σκοράρουμε και θα παίξουμε την μπάλα που γνωρίζουμε».

Ξέσπασμα αξιοπρέπειας στις πλατείες της Ελλάδας

Μια εβδομάδα πριν από την κάλπη και φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια βαθιές και σταθερές ρίζες μέσα στην μεγάλη κοινωνική πλειονότητα. Άνθρωποι που μπορεί να απογοητεύτηκαν, να έκαναν θυσίες, να σκέφτηκαν να τιμωρήσουν τον Αλ. Τσίπρα στις εκλογές, οι οποίοι, βλέποντας ότι η κυβέρνηση στα πρώτα βήματα εκτός Μνημονίων προχωρά, μεταξύ άλλων, στη σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών, με μόνιμα θετικά μέτρα, μείωση της ανεργίας, 13η σύνταξη, αύξηση του κατώτατου μισθού, συνειδητοποιούν ότι μόνο η Αριστερά μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχιση αυτής της πολιτικής, με την κοινωνία στο επίκεντρο.
Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το ξέσπασμα αξιοπρέπειας των πολλών στις πλατείες όλης της χώρας. Με εκδηλώσεις που θυμίζουν τον Ιούλιο του 2015, όταν απέναντι σε απειλές, εκβιασμούς, με τις δημοσκοπήσεις και τα κανάλια να προαναγγέλλουν συντριβή, η αποφασιστικότητα του λαού έδωσε ιστορική απάντηση. Για άλλη μια φορά, αυτό το βουβό κύμα -οι “αόρατοι” για τους οποίους μίλησε προχθές ο πρωθυπουργός- διαμορφώνουν ένα κλίμα που μπορεί να φέρει σοβαρές εκπλήξεις την ερχόμενη Κυριακή.

Βρίσκονται σε πανικό κι αυτό... βγαίνει προς τα έξω

Αυτό είναι κάτι που ξέρουν καλά τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στα φιλικά της ΜΜΕ. Εξ ου και ο πανικός που κατέβαλε το επικοινωνιακό επιτελείο της Πειραιώς την περασμένη εβδομάδα. Από τη βεβαιότητα για «εκλογικό θρίαμβο», τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν διαφορές... στον θεό, πήγαμε στη «νίκη και με μία ψήφο» και αισίως στις θεωρίες συνωμοσίας περί νοθείας από τον γραμματέα της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκη. «Η κληρονομιά της βίας και της νοθείας δεν ανήκει στη δημοκρατική παράταξη. Σε άλλη παράταξη ανήκει. Ας τα ξεχάσουν αυτά κι ας τα αφήσουν στη δεκαετία του 1960» τόνισε από τα Τρίκαλα ο Αλ. Τσίπρας.
Την ίδια στιγμή, όπως κάθε φορά που οι προβλέψεις καταστροφής πέφτουν έξω, το παλιό πολιτικό σύστημα επιστρατεύει τους... γνήσιους νόμιμους ιδιοκτήτες της χώρας. Αφού με κάθε του δημόσια εμφάνιση ο Κ. Μητσοτάκης κατάφερνε να αποκαλύπτει και ένα πιο αποκρουστικό κομμάτι του νεοφιλελεύθερου προγράμματός του, την εκπροσώπηση της Ν.Δ. ανέλαβε ο κεντρικός τραπεζίτης, κουνώντας για άλλη μια φορά το δάχτυλο -άραγε, πόσες φορές δικαιώθηκαν οι εκτιμήσεις και οι προειδοποιήσεις του;-, ενώ την Πέμπτη είδαμε τον Β. Μαρινάκη σε μια αμιγώς πολιτική συνέντευξη να επιτίθεται στην κυβέρνηση.
Πρόκειται για το πείραμα μεταδημοκρατίας στο οποίο αναφέρεται συχνά ο Αλ. Τσίπρας. Την υπερσυσσώρευση δηλαδή μέσων ενημέρωσης και εξουσιών στην υπηρεσία μιας παράταξης, ενός πολιτικού αρχηγού, ενός πολιτικού προγράμματος. Κι αυτό αποτελεί ένα από τα κορυφαία διακυβεύματα της εκλογικής μάχης. Αν δηλαδή αυτό το σύστημα, αυτό το πείραμα μεταδημοκρατίας θα δικαιωθεί ή αν οι πολλοί για άλλη μια φορά θα δώσουν βροντερή απάντηση στις ελίτ και στο πανίσχυρο οπλοστάσιό τους.

Ξεκάθαρα διλήμματα

Στην τελική πορεία προς τις εκλογές, τα διλήμματα ξεκαθαρίζουν. Οι πολίτες θα ψηφίσουν για το εάν επιθυμούν τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης, τη 13η σύνταξη, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, της εργασίας, την ελάφρυνση στη φορολογία, τη δωρεάν, καθολική πρόσβαση στην Υγεία ή εάν θα επιτρέψουν στον Κ. Μητσοτάκη και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί να γκρεμίσουν ό,τι χτίστηκε, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα σκληρότερο του ΔΝΤ, με επταήμερη εργασία, κατάργηση του οκτάωρου, με ασφαλιστικό Πινοσέτ, με κατάργηση της 13ης σύνταξης, όπως επανέλαβε ο πρόεδρος τη Ν.Δ. την Παρασκευή, με την εκχώρηση δημόσιων νοσοκομείων και γιατρών στους ιδιώτες και τους εργολάβους, με επαναφορά του ένα προς πέντε και των απολύσεων στο Δημόσιο.
Όπως τόνισε από την Καρδίτσα την Παρασκευή ο πρωθυπουργός: «Στις 26 Μαΐου θα τερματίσουμε τη μεγάλη πολιτική απάτη που έστησαν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Θα στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω. Και θα είναι μόνο η αρχή για τη νέα μεγάλη νικηφόρα πορεία έξω από τα Μνημόνια, για να χτίσουμε την Ελλάδα των πολλών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου