Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Οι ολιγάρχες της παραπληροφόρησης, οι δημοσκοπήσεις και ο φόβος του Κυριάκου Αν εξετάσουμε διαχρονικά τη συμπεριφορά των μέσων ενημέρωσης απέναντι στις κυβερνήσεις θα ξεχωρίσουμε δύο σταθμούς





https://left.gr/news/oi-oligarhes-tis-parapliroforisis-oi-dimoskopiseis-kai-o-fovos-toy-kyriakoy

Μάκης Κοψίδης

Αν εξετάσουμε διαχρονικά τη συμπεριφορά των μέσων ενημέρωσης απέναντι στις κυβερνήσεις θα ξεχωρίσουμε δύο σταθμούς. 
Ο πρώτος έχει να κάνει με την πρωτοφανή στήριξη των κυβερνήσεων Σημίτη από τους βαρόνους της ενημέρωσης και ο δεύτερος με την πρωτοφανή επίθεσή τους στις κυβερνήσεις του Α. Τσίπρα. 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική κυβέρνηση από την μεταπολίτευση που έχει την μεγάλη πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης απέναντί της. 
Από την ανάληψη της διακυβέρνησης το 2015 και με κορύφωση τον τελευταίο χρόνο, δέχεται ένα καταιγισμό λάσπης και διαστρέβλωσης των θέσεών της από μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιόφωνα, εφημερίδες, και αρκετά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 Τα σκήπτρα κρατούν βέβαια τα συγκροτήματα Μαρινάκη και Αλαφούζου που κατέχουν αλλά και επηρεάζουν μεγάλο τμήμα των μέσων. 
Κοινός παρανομαστής της παρέμβασής τους είναι η ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ( της χούντας κατά τον υπόδικο Μαρινάκη) και η ανάδειξη του Κυρ. Μητσοτάκη στην εξουσία.
Τα όπλα που χρησιμοποιούν είναι λίγο πολύ κοινά.
 Καθημερινός βομβαρδισμός της κοινωνίας με αναπαραγωγή fake-news, 
καταστροφολογία, 
επένδυση στον φόβο και την ανασφάλεια,
 ενοχοποίηση κυβερνητικών στελεχών σε απολύτως νόμιμες ενέργειές τους (δάνειο Πολάκη), 
νόμος της «ομερτά» για συνεχή παραπτώματα στελεχών της αντιπολίτευσης , 
απόκρυψη ειδήσεων για ειδεχθή εγκλήματα στελεχών της ΝΔ( υπόθεση παιδεραστίας Ν. Γεωργιάδη) 
και γενικότερη ασυλία στους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης .
Τα μεγάλα όμως τηλεοπτικά και εκδοτικά συγκροτήματα έχουν και ένα άλλο όπλο στην φαρέτρα τους. 
Τις δημοσκοπήσεις. 
Παραγγέλνουν μετρήσεις κατά το δοκούν και με στόχος να ευνοήσουν τον εκλεκτό τους τον Κυρ. Μητσοτάκη. 
Αυτοί άλλωστε πληρώνουν τις εταιρίες δημοσκοπήσεων.
 Οι τελευταίες μπορεί να έπεσαν έξω με πάταγο στις προηγούμενες μετρήσεις τους στο δημοψήφισμα και στις τελευταίες εκλογές, όμως συνεχίζουν απτόητες παρά την ανυποληψία τους. Με το κόλπο της «αναγωγής» και της «εκτίμησης εκλογικής επιρροής» δίνουν μέχρι και 15 % προβάδισμα στον εκλεκτό τους , τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΝΔ.
 Ο ρόλος τους τελικά είναι να διαμορφώσουν εκλογική συμπεριφορά αντί να καταγράφουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος όπως μπορούν να κάνουν με περιθώριο λάθους 2% περίπου. 
Στοχεύουν στην χειραγώγηση κυρίως των αναποφάσιστων που συνήθως ακολουθούν αυτόν που παρουσιάζεται ως νικητής.
Αναμφίβολα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την υπεροπλία στα μέσα ενημέρωσης. Και όμως δεν αισθάνεται σίγουρος. Αντιλαμβάνεται ότι η πρωτοφανής στήριξη των Μαρινάκηδων δεν αρκεί. Κάτι τον φοβίζει. Και αυτό που τον φοβίζει είναι τα πεπραγμένα. 
Τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα αλλά και τα πεπραγμένα της δικής του παράταξης.
Τον φοβίζει ότι μέρα με την μέρα συνάγονται τα πολιτικά αποκρυσταλλώματα από την πολιτική της κυβέρνησης. 
Η αύξηση του κατώτερου μισθού, η αποφυγή της μείωσης των συντάξεων που τόσο επεδίωκε και η αύξησή τους έστω και λίγο σε χιλιάδες συνταξιούχους, 
οι 120 δόσεις που έρχονται για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η καθολική πρόσβαση στην υγεία, το επίδομα ενοικίου, οι διάφορες ενισχύσεις προς τους πιο αδύναμους οικονομικά είναι μόνο μερικά από τα μέτρα της κυβέρνησης που αρχίζουν να μετρούν θετικά στην καθημερινότητα του πολίτη. 
Του πολίτη που δεν ξεχνά τα πεπραγμένα της παράταξης του Κυρ. Μητσοτάκη με την οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων και γενικότερα την φτωχοποίηση που επέβαλε στην συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας με την αμέριστη βέβαια συμπαράσταση των διάφορων Βενιζέλων και Λομβέρδων. 
Αλλά και του πολίτη που βλέπει εφιάλτες όταν κατανοεί – και αρχίζουν να το κατανοούν πάρα πολλοί- το οικονομικό πρόγραμμα του αρχηγού της ΝΔ με κορυφαίους άξονες το ασφαλιστικό Πινοσέτ , 
την μείωση των φόρων για τους πλούσιους και τις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες, τις απολύσεις σε κρίσιμους τομείς της δημοσίου που ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρεί «πηγές σπατάλης», την κατεδάφιση του δημόσιου χαρακτήρα του ασφαλιστικού και του κοινωνικού κράτους.
Πρόκειται για τους πολίτες αυτούς που αποτελούν την πλειοψηφία της κοινωνίας και που θα δώσουν την απάντησή τους στο κορυφαίο δίλημμα Τσίπρας ή Μητσοτάκης , στις επερχόμενες ευρωεκλογές.
 Εκεί όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης και οι φίλοι του οι βαρόνοι της παραπληροφόρησης θα διαπιστώσουν για μια ακόμα φορά πόσο έξω θα πέσουν οι δημοσκοπήσεις που παραγγέλνουν. 
Για μία ακόμα φορά η διάψευσή τους θα είναι παταγώδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου