Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Τέλος στην ασυλία της εξουσίας








 



 Συντάκτης: ΕΦ.ΣΥΝ.

Η προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου δεν εξέπληξε κανέναν παρά μόνο τους ίδιους, οι οποίοι -σύμφωνα με πληροφορίες- συμπεριφέρθηκαν με άκρως απαράδεκτο τρόπο στις δικαστικές αρχές. Και αυτό αναμενόμενο ήταν. Η αλαζονεία της εξουσίας στην εποχή πριν από την κρίση δεν ήταν κάτι το ασυνήθιστο. Οπως αποδείχτηκε όμως, έμπρακτα, μεγαλύτερο πρόβλημα, τότε, από την αλαζονεία της εξουσίας ήταν η αλαζονεία της ασυλίας.
Υπήρξε μια περίοδος στην πρόσφατη ιστορία όταν οι κατέχοντες την κυβερνητική εξουσία πίστευαν πως μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς ποτέ να χρειαστεί να λογοδοτήσουν σε κάποιον. Στο πλαίσιο αυτό η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και ο παράνομος πλουτισμός μέσω του αξιώματος που κατείχε κάποιος δεν εμπεριείχαν κανέναν κίνδυνο.
Είχε φροντίσει γι᾽ αυτό ο νομοθέτης, με τους εκάστοτε νόμους περί ευθύνης υπουργών, καθώς η παραγραφή τυχόν αδικημάτων ήταν πολύ σύντομη χρονικά, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τους απλούς πολίτες.
Είναι γνωστό, αλλά ας το ξαναθυμηθούμε. Τόσο ο Ακης Τσοχατζόπουλος που καταδικάστηκε όσο και ο Γιάννος Παπαντωνίου που προφυλακίστηκε δεν ελέγχθηκαν και κρίθηκαν ένοχοι ή ύποπτοι ενοχής με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά επειδή δεν παραγράφεται το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Ειδικά στην περίπτωση Παπαντωνίου, οφείλουμε να τονίσουμε ότι δεν θα φτάναμε ποτέ στην προφυλάκισή του αν δεν είχαν προκύψει η λίστα Λαγκάρντ και ο έλεγχος των στοιχείων που εμπεριέχει. Ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κράτησε αυτή τη λίστα στα συρτάρια της.
Ας θυμηθούμε και κάτι άλλο. Πέρσι, στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που συστάθηκε για την υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ξιφουλκούσαν κατά της κυβέρνησης λέγοντας πως η προανακριτική και το έργο της ήταν ένα φιάσκο.
Βέβαια αν δεν είχε γίνει αυτή η επιτροπή, ο πρώην υπουργός δεν θα ήταν τώρα σε ένα κελί φυλακής. Και αν υπήρχε τότε κάποιο φιάσκο, αυτό ήταν ο νόμος περί ευθύνης υπουργών που τον αθώωνε λόγω παραγραφής. Ηρθε, λοιπόν, η ώρα να ληφθούν όλες οι αναγκαίες αποφάσεις ώστε αυτό το καθεστώς ασυλίας της εξουσίας να τερματιστεί. Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου