Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Η κυβέρνηση, ο Ζάεφ και τα μυστικά της Βουλής






Του Νίκου Γαλάτη
Τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην γείτονα χώρα -ψήφισαν 666.743, συμμετοχή 36,91%), Ναι 91,46%- παρά την ακύρωση του δημοψηφίσματος από τον …Πάνο Καμμένο έχουν μία  και μόνο ανάγνωση, αν και ο πρόεδρος Ιβάνοφ διάβασε πως το αποτέλεσμα ήταν Όχι. Οι πολίτες που συμμετείχαν και ψήφισαν Ναι είναι περισσότεροι από όσους ψήφισαν τον ίδιο για πρόεδρο και πολλοί περισσότεροι από όσους ψήφισαν τον Ζάεφ.
Το «συμβουλευτικό» δημοψήφισμα για την Ευρώπη ήταν όπως είπε ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν εντολή για εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι είδε «μια ιστορική ευκαιρία όχι μόνο για τη συμφιλίωση στην περιοχή, αλλά και για να προχωρήσει με αποφασιστικό τρόπο η χώρα στον δρόμο της ένταξής της στην ΕΕ».
Η ελληνική κυβέρνηση περίμενε κάτι παραπάνω, όπως έλεγαν και οι δημοσκοπήσεις- που μιλούσαν για 60-65%-αλλά ο Νίκος Κοτζιάς έσπευσε με επιφυλάξεις για την αποχή να πει πως «θα το δεχτώ κι αυτό». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε και πάλι εκλογές, αλλά από τον ….Πάνο Καμμένο γιατί, όπως είπε «εάν εγκριθεί η συμφωνία και δρομολογηθεί η συνταγματική αλλαγή δημιουργούνται τετελεσμένα».
Φαίνεται πως το δημοψήφισμα στα Σκόπια απομακρύνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, αν και πολλοί βλέπουν πως τις επιταχύνει και γι΄αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε να διαρρεύσει πως θα καταθέσει νέα πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης -μετά τις 17 Δεκεμβρίου, που θα μπορεί, αλλά πότε;
Αν ο Ζάεφ καταφέρει να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση, η συμφωνία θα έρθει στην ελληνική Βουλή και όπως πιστεύει ο Αλέξης Τσίπρας υπάρχει η πλειοψηφία να περάσει-χωρίς τους ΑΝΕΛ κι ακόμα περισσότερο, όπως είπε, η κυβέρνηση θα υπάρξει, αλλά δεν ξέρει για τον συνασπισμό…
Προφανώς ακόμη κι εάν κατατεθεί νέα πρόταση μομφής -τότε- δεν θα συγκεντρώσει τις αναγκαίες 151 ψήφους και η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου -και όσων των ακολουθήσουν- δεν σημαίνει πτώση της κυβέρνησης. Αν όμως η Νέα Δημοκρατία καταθέσει τον Δεκέμβρη την πρόταση δυσπιστίας δεν θα μπορεί πριν περάσει εξάμηνο.
Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει για το Μακεδονικό, η συμμαχία Τσίπρα- Καμμένου μόνο μπορεί να διαλυθεί, αν και ίσως δεν υπάρχει πλέον. ‘Άμα θες να φύγεις, φύγε» αυτό είπε ο Αλέξης Τσίπρας …«να γκρινιάζεις μόνο πάψε, δεν μπορώ να σε ανεχτώ».
Ο Νίκος Κοτζιάς το έκανε πιο σαφές: «Ακούω το σενάριο ότι οι ΑΝΕΛ θα πάνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πέσει η κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν έτσι, αλλά με ψηφοφορία. Όποιος θέλει ας φέρει πρόταση στη Βουλή και τότε θα ανακαλύψουμε τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς».
Τα «μυστικά της Βουλής» δεν είναι και πολύ μυστικά. Η υπουργοποίηση της Κατερίνας Παπακώστα, οι δηλώσεις Ζουράρι ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, μαζί με όσα είπε η Ελένη Κουντουρά -προκαλώντας την οργή του Καμμένου- ότι η συμφωνία με τα Σκόπια «είναι μια καλή συμφωνία» θα πρέπει να συνδυαστούν με τις δηλώσεις του Θανάση Παπαχριστόπουλου «ό, τι καλύτερο θα μπορούσε να επιτύχει η χώρα και ότι θα υπερψηφίσει το κείμενο όταν και αν έρθει στην Βουλή για κύρωση.
Από την ομάδα των ΑΝΕΛ μένουν οι Κώστας Κατσίκης και η υφυπουργός Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά με τον πρώτο να μη χάνει ευκαιρία να λέει πως «οι ΑΝΕΛ θα ρίξουν την σημερινή κυβέρνηση πριν ο πρωθυπουργός φέρει στην βουλή προς κύρωση το σχέδιο συμφωνίας με τα Σκόπια». Βέβαια η Ελένη Κουντουρά είπε αργότερα «πόσες φορές θα το πω, τη συμφωνία θα την καταψηφίσουμε», αλλά δεν αναφέρθηκε και στην …κυβέρνηση.
Από την άλλη πλευρά ο Σπύρος Δανέλλης είπε ορθά κοφτά ότι «διαφωνώ με την θέση που διατύπωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Σε τέτοιου είδους διλήμματα τα πράγματα δεν είναι άσπρο μαύρο». Ο βουλευτής του Ποταμιού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ίδιος να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση εφόσον αυτή την χρειαστεί προκειμένου στη συνέχεια να κυρωθεί η συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου