Στην εκπομπή «Η δύσκολη ζωή στο πολιτικό ρεπορτάζ» των Νίκου Σβέρκου και Δημήτρη Κουκλουμπέρη (29.3.2017) στο «Κόκκινο 105,5» μίλησε ο Νίκος Ξυδάκης.
Από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ζητήθηκε καταρχάς να σχολιάσει την άποψη ότι ο λόγος της «ανάσυρσης» της υπόθεσης των εξοπλιστικών από την κυβέρνηση μετά από δεκατρία χρόνια, είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης.
Τα τελευταία δύο χρόνια με τις λίστες ανακινήθηκαν θέματα,
βγήκαν στην επιφάνεια ονόματα,
απάντησε ο Ν. Ξυδάκης και συνέχισε ότι υπάρχουν αποφάσεις εις βάρος του κ. Παπαντωνίου για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες. Διαπιστώθηκαν κινήσεις σε λογαριασμούς. Δεν πρόκειται για πολιτική δίωξη, ασχέτως αν έχει πολιτικές προεκτάσεις. Είναι έλεγχος για αξιόποινες πράξεις. Ας μην ξεχνάμε ότι και ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο άλλος κορυφαίος υπουργός επί κυβερνήσεων Σημίτη, βρέθηκε καταδικασμένος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ενώ είχαν παραγραφεί τα πολιτικά αδικήματα.
Χαρακτήρισε τις αιτιάσεις περί αποπροσανατολισμού ακατανόητες. Θα βοά ο τόπος για χρήμα το οποίο δεν δηλώνεται στο πόθεν έσχες και δεν θα προσπαθήσουμε να βρούμε την πηγή του; Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει μία κυβέρνηση, συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια σχολίασε την επανεμφάνιση του Κώστα Σημίτη αλλά και τα μπαράζ εμφανίσεων του Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας ότι δεν είναι τυχαία.
Η τελευταία συνέντευξη του κ. Σημίτη το 2000 και η πρώτη του όταν επανεξελέγη ήταν στο περιοδικό Nitro.
Μετά από 13 χρόνια επιλέγει τον Σκάι σε μία συνέντευξη που είναι μάλλον παρωδία διότι δε ρωτήθηκε τίποτα ουσιώδες.
Δεν τον ρώτησαν π.χ. πόσοι από τους στενούς σας συνεργάτες είναι ερευνόμενοι, υπόδικοι ή καταδικασμένοι.
Δεν ρωτήθηκε για την πιστωτική υπέρ-επέκταση και τη φούσκα του χρηματιστηρίου και αν αυτή η επέδρασε στη μετέπειτα πορεία της χώρας.
Τα ουσιώδη ιστορικά ερωτήματα δεν τίθενται στον κ. Σημίτη ούτε εκείνος απαντά.
Κατά τούτο συνιστά σκάνδαλο η παντελής έλλειψη αυτοκριτικής.
Συνιστά σκάνδαλο ό,τι είχε πει στη δίκη Τσοχατζόπουλου, συνιστά σκάνδαλο να μην ερωτάται για την περίφημη δήλωσή του «όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα».
Γιατί μετά την αποχώρησή του κ. Σημίτη από την εξουσία οσάκις επενέβησαν εισαγγελείς ή κοινοβουλευτικά όργανα, το αποτέλεσμα ήταν δίκες και καταδίκες. Δεν υπάρχει συνεργάτης του κ. Σημίτη από το στενό περιβάλλον που να μην είναι αναμεμειγμένος στα μεγαλύτερα σκάνδαλα όπως τη Siemens ή τα εξοπλιστικά.
Όσον αφορά τον κ. Στουρνάρα από το 1994 έως ότου διορίστηκε διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας ήταν επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
Ήταν υπεύθυνος για τους κορυφαίους σχεδιασμούς της Ελλάδας σε όλη τη δεκαετία του ‘90. Ανήκε στον στενό πυρήνα που καθοδήγησε τη χώρα εκείνη την εποχή μέχρι την είσοδο στην ΟΝΕ και ήταν συνυπεύθυνος για όλους τους μεγάλους σχεδιασμούς της χρηματιστηριακής φούσκας.
Το βασικό σύνθημα του Γιάννου Παπαντωνίου, υπενθύμισε ο Ν. Ξυδάκης, ήταν «οι αγορές μας ψηφίζουν».
Παραμονές του 2000 η Αγροτική Τράπεζα πετούσε ψηλά το δείκτη για να πάμε σε εκλογές.
Αυτά είναι τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα για τα οποία δεν λέει τίποτα ο κ. Σημίτης.
Οφείλει όμως κάτι στον ελληνικό λαό ο οποίος τον τίμησε επί δύο τετραετίες. Κάτι έχει αφήσει και ο κ. Σημίτης στη χώρα του, αλλά η αυτοκριτική θα ήταν το πιο χρήσιμο πράγμα για τον ελληνικό λαό, όχι μόνο για τον ίδιο.
Η παράλληλη κίνηση Σημίτη και Στουρνάρα είναι σαφώς πολιτική, τόνισε ο Ν. Ξυδάκης.
Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε δεκατρία χρόνια να μιλήσει. Έγραψε βιβλία και έδινε κάποιες συνεντεύξεις στον κ. Πρετεντέρη. Θα έπρεπε να έχει το σθένος να μιλήσει σε μία ανοιχτή συζήτηση με σκληρά ερωτήματα.
Τη μεγάλη πείρα και συμβολή του στην Ελληνική Δημοκρατία να τη χρησιμοποιήσει αλλιώς. Είναι θλιβερές οι προσπάθειες αυτοδικαίωσης από ηγέτες που είχαν πολύ μεγάλη δύναμη στα χέρια τους και σήμερα δεν προσφέρουν ένα ψίχουλο αυτοκριτικής σε ένα λαό που είναι σε σύγχυση και σε απελπισία. Η λύση που προσφέρει ο κ. Σημίτης είναι οι εκλογές…
Ρωτήθηκε τέλος αν οι παρεμβάσεις αυτές σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση και την απαίτηση πρόωρων εκλογών όπως ζήτησε ο κ. Σημίτης και ζητά ο κ. Μητσοτάκης.
Ασκούν πίεση, απάντησε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ασκηθεί πίεση παρά μόνο με μία τέτοια ενορχήστρωση μιντιακή. Δεν θυμάμαι να έκανε ποτέ ο Κ. Σημίτης παρόμοια παρέμβαση ούτε το 2009 στο ξέσπασμα της κρίσης, ούτε όταν εκπαραθυρώθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου με το πολιτικό πραξικόπημα του φθινοπώρου του 2011, ούτε το 2012 στις εκλογές με τον κερματισμό του πολιτικού τοπίου.
Καμία πολιτική ανάλυση εκ μέρους του δεν υπήρξε ποτέ. Τώρα εντοπίστηκε πρόβλημα που υπάρχει μία άλλη πολιτική κατάσταση και άλλη πολιτική δυναμική.
Υπό μία έννοια είναι ένας σπασμός του κατεστημένου, κατέληξε ο Ν. Ξυδάκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου