Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Πηγές των Βρυξελλών: “Αυτός είναι χειρότερος από το Σαμαρά…” Βλέπουν εκτροπή της ΝΔ σε λαϊκίστικο, αντιευρωπαϊκό κόμμα και “δείχνουν” Σπυράκη – Σαμαρά από πίσω


 


«Είτε η ηγεσία της ΝΔ έχει χάσει το μπουσούλα από κακές συμβουλές  συνεργατών της, είτε τη συμβουλεύει ο Λαφαζάνης» έλεγε δηκτικά Έλληνας ανταποκριτής, αφήνοντας αιχμή για το ρόλο της Σπυράκη.
Ένα άρθρο με ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες φιλοξενεί το anoixtoparathyro.gr όπου περιγράφεται το πολύ βαρύ κλίμα και η ανησυχία στο κέντρο των αποφάσεων τη ΕΕ για την πρωτοφανή στάση και συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη απένανι σε ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά ακόμα και στην Άγκελα Μέρκελ όπου απαιτεί απροσχημάτιστα το καψονάρισμα των Ελλήνων συνταξιούχων αλλά και της ελληνικής οικονομίας για να έχει πολιτικό κόστος η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας και να κερδίσει ο ίδιος τις επόμενες εκλογές. Πιο πέρα όμως και από αυτό, βλέπουν μία βαθύτερη ριζοσπαστικοποίηση της ΝΔ προς λαϊκίστικες μορφές αντιευρωπαϊσμού και ακροδεξιάς συμπόρευσης και την προσπάθεια του ελληνικού συντηρητικού κόμματος να αναδείξει έναν νέο ακροδεξιό ευρωσκεπτικιστικό πόλο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ολόκληρο το άρθρο από το Ανοιχτό Παράθυρο:
Ειδική ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες
Στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες το τελευταίοι διάστημα, σχεδόν οι μισοί επίτροποι είναι ανήσυχοι και δεν το κρύβουν. Ο λόγος είναι ότι στην Ελλάδα ένας πολιτικός  αρχηγός -υποψήφιος πρωθυπουργός- τάσσεται με την λάθος πλευρά στο διχασμό που τείνει να εμπεδωθεί στον ευρωπαϊκό χώρο. Διακρίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθετεί απόψεις και συμπεριφορές σαν αυτές που είχαν ως τώρα ο Ορμπάν στην Ουγγαρία, ο Κατσίνσκι στην Πολωνία, η Λέγκα του Βορά στην Ιταλία, ο Κουρτς στην Αυστρία, ο Φάρατζ στη Μεγ. Βρετανία -ο οποίος οδήγησε στην έξοδο από την κοινοτική Ευρώπη, η Λεπέν στη Γαλλία.
Για πρώτη φορά η ΝΔ ως κόμμα βρίσκεται σε πόλεμο με το κοινοτικό κέντρο. Η αντιευρωπαϊκή ρητορική του σημερινού επικεφαλής της ΝΔ κλιμακώνεται τους τελευταίους μήνες και φτάνει μέχρι την ευθεία επίθεση στα ευρωπαϊκά όργανα και  ιδίως την Κομισιόν και την αμφισβήτηση της πολιτικής που εγκρίνει και η -πλειοψηφούσα άλλωστε- πολιτική ομάδα στην οποία ανήκει και η ΝΔ. Αυτή η ρητορική είναι νερό στο μύλο της ακροδεξιάς που αποτελεί ορατό κίνδυνο πλέον για το μέλλον της Ευρώπης, με αιχμή το μεταναστευτικό.
 Ένα παιχνίδι της μοίρας έφερε τα πράγματα έτσι ώστε ο επίτροπος που βλέπει την πολιτική του να βάλλεται από τη ΝΔ να …ανήκει  στη ΝΔ.  Ο Έλληνας κομισάριος για τη μεταναστευτική πολιτική Δημ. Αβραμόπουλος, έρχεται σε δύσκολη θέση κάθε φορά που οι συνάδελφοί του ερωτούν τι είναι αυτό που θέτει στην Ελλάδα τις βάσεις για έναν «βαλκάνιο Ορμπάν»- στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Αβραμόπουλος έχει συγκρουστεί κατ’ επανάληψη με τον Ορμπάν και τους άλλους πολέμιους της Ευρώπης των ανοιχτών συνόρων και της πολιτικής ενσωμάτωσης των προσφυγικών ρευμάτων διακηρύσσοντας ότι «η Ευρώπη δεν θα γίνει φρούριο». Αλλά όταν αυτή η πολιτική βάλλεται στην Ελλάδα από το κόμμα του -ο αντιπρόεδρος του οποίου προσυπογραφεί τις απόψεις του Σαλβίνι στην Ιταλία- αισθάνεται σαν να τον χτυπάει κάποιος πισώπλατα. Τη στιγμή που το Ευρωκοινοβούλιο και οι κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών στηρίζουν τις πρωτοβουλίες του.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, ο αντιπρόεδρος Τίμερμανς και η επίτροπος εξωτερικών υποθέσεων Μογκερίνι συντάσσονται μαζί του. Αλλά η συμπεριφορά του κόμματος του είναι ένα στοιχείο που δυσκολεύεται να διαχειριστεί. Αποφεύγει να μιλήσει εναντίον της ΝΔ και του επικεφαλής της για ευνόητους λόγους και ενώ όλοι στο Κολέγιο περιμένουν από αυτόν εξηγήσεις είναι υποχρεωμένος να σιωπά για να προστατεύσει τη χώρα του και την παράταξή του.
Ως απάντηση στον αντικοινοτικό παροξυσμό Μητσοτάκη, πυκνώνει τις δημόσιες δηλώσεις με τις οποίες διακηρύσσει ότι την ευρωπαϊκή πολιτική -που έχει τη υπογραφή του- και την ανάγκη να μην μετατραπεί η μεταναστευτική κρίση σε πολιτικό πρόβλημα για την Ευρώπη.
Ωστόσο η συμπεριφορά Μητσοτάκη  αφήνει εκθέτη τη ΝΔ. Ο Γιούνγκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζόζεφ Ντολ και η καγκελάριος Μέρκελ, δεν κρύβουν την αρνητική εντύπωση που τους προκάλεσε ο επικεφαλής της ΝΔ, με την αντιμεταναστευτική νοοτροπία του κόμματός του, με τις θέσεις του στο Μακεδονικό, αλλά και  αντίδρασή του στο τέλος του Μνημονίου.
Οι πολιτικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες δεν εξεπλάγησαν όταν το τελευταίο έγινε αφορμή να φτάσουν ως και την αγανάκτηση οι διαθέσεις των Ευρωπαίων έναντι του Μητσοτάκη. Η άκομψη επίθεση στον επίτροπο Πιερ Μοσχοβισί– την οποία η ΝΔ μετέφερε και στο Ευρωκοινοβούλιο  δια του αμετροεπούς  Μανώλη Κεφαλογιάννη-  έχουν εξοργίσει τους πάντες στο κοινοτικό κέντρο.
Ο Μοσχοβισί έβαλε στη θέση του τον αρχηγό της ΝΔ με τη σύσταση «να μετράει τα λόγια του»- κάτι που δεν έχει προηγούμενο στις σχέσεις της Κομισιόν με πολιτικό κόμμα στην Ένωση. Αλλά το θέμα μένει ανοιχτό: πού το πάει ο Μητσοτάκης;

Οι ψύχραιμοι αποδίδουν την απροσχημάτιστη επίθεση σε άγνοια για τους κανόνες λειτουργίας της  Ένωσης.  Αλλά οι  υποψιασμένοι  φοβούνται ότι ο Κυριάκος εκτρέπει ένα από τα μεγαλύτερα συντηρητικά κόμματα στην Ευρώπη σε αντιευρωπαϊκή δύναμη με λαϊκίστικες και εθνικιστικές  ρητορικές, υποτασσόμενος στη βουλιμία του για την εξουσία.
Στις κρούσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα σε παλιά στελέχη της ΝΔ – ιδίως σε γνωστούς Καραμανλικούς με αφοσίωση στην Ευρωπαϊκή Ιδέα- σημειώνεται ότι η κρίση που δημιουργεί η σημερινή ηγεσία της ΝΔ είναι περισσότερο σοβαρή από την ένταση που υπήρχε επί των ημερών Βαρουφάκη στο Γιούρογκρουπ- γιατί η ΝΔ φανατίζει την κοινωνική βάση της κατά της Ευρώπης και αυτό δεν έχει αναστροφή- όπως προκύπτει από την ανάλυση του δημοψηφίσματος του 2015, που εξελίχθηκε σε αντιευρωπαϊκή εκδήλωση και ανάγκασε τον ίδιο τον Τσίπρα που το προκάλεσε να  πάρει την ευθύνη και να το  αγνοήσει…
Ότι στα ελληνικά ΜΜΕ που στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμφανίζονται εκτιμήσεις ότι «στέλνει στους Ευρωπαίους μήνυμα να μην τον θεωρούν δεδομένο» εντείνει τις ανησυχίες στις Βρυξέλλες. «Είτε η ηγεσία της ΝΔ έχει χάσει το μπουσούλα από κακές συμβουλές  συνεργατών της, είτε τη συμβουλεύει ο Λαφαζάνης»  έλεγε δηκτικά Έλληνας ανταποκριτής, αφήνοντας αιχμή για το ρόλο της Σπυράκη.
Την ίδια στιγμή προκαλούν αλγεινή εντύπωση οι πληροφορίες ότι ο ίδιος ο Μητσοτάκης και οι επιτελείς του όσες φορές έρχονται σε επαφή  με Ευρωπαίους  άλλοτε τους συστήνουν και άλλοτε τους … απειλούν «να μην ευνοούν τον Τσiπρα». Φαίνεται ότι κοινωνός αυτής της συμπεριφοράς έγινε και η ίδια η Μέρκελ , στην οποία έφτασε το αίτημα Μητσοτάκη να μην μετατεθούν τα μέτρα για τις συντάξεις -για να έχει κόστος ο ΣΥΡΙΖΑ. Εξ αυτού η καγκελάριος φέρεται να σχολιάζει σε συνομιλητές της: «Αυτός είναι χειρότερος και από τον Σαμαρά».
Με τις επιλογές που κάνει το σύστημα Μητσοτάκη το ρήγμα στο εσωτερικό της ΝΔ παίρνει νέα χαρακτηριστικά: από τη μια οι φιλοευρωπαϊκοί και από την άλλη οι ανεύθυνοι πολέμιοι  της Ευρώπης. Ο καλπάζων αντιευρωπαϊσμός του Μητσοτάκη και της ομάδας του, αλλοιώνουν το πιο κεντρικό στοιχείο στη φυσιογνωμία της ΝΔ που ήταν η αταλάντευτη προσήλωση στην Ευρώπη, έτσι όπως τη θεμελίωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το κόμμα του στρέφεται σήμερα εναντίον της Ευρώπης και έτσι μετακινείται όλο και πιο δεξιά και πάντως εκτρέπεται από τις ιδρυτικές ράγες του.

Όσοι παρακολουθούν στενά τα πράγματα στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης προβλέπουν ότι δεν είναι μακριά η στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα δεχθεί πίεση από τους παραδοσιακούς οπαδούς της ΝΔ να αποκαταστήσει την ευρωπαϊκή της ταχύτητα. Και προφανώς θα αντιδράσει όπως το 2015 στο ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη. Μόνο που αυτή τη φορά απέναντί του δεν θα βρίσκεται ο Τσίπρας, αλλά ένας από τους διαδόχους του…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου